Nova zgrada na Sandića imanju  (foto: Dragana Nedeljković)
Nova zgrada na Sandića imanju (foto: Dragana Nedeljković)
06.07.2019, 14:34

Uručeni ključevi novih stanova izbegličkim porodicama

č: | fb:

U okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa, danas su u ubskom naselju Sandića imanje uručeni ključevi za 20 stanova izbegličkim porodicama sa prostora BiH i Hrvatske, i u njima će trajno biti zbrinuto 60 korisnika.

 

Ceremoniji dodele prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je novim stanarima poželeo da im današnji dan bude novi početak "u sigurnoj i mirnoj budućnosti za koju svi radimo".

Ivica Dačić

Ivica Dačić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Kako je istakao, Srbija posvećeno radi na pružanju pomoći i zbrinjavanju svih izbeglih sa prostora bivše Јugoslavije. Regionalni stambeni program u Srbiji (RSP) obezbedio je sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7.000 izbegličkih porodica. Do sada, u okviru programa, stambeno je zbrinuto 3.528 izbegličkih porodica, a gradi se na više od 40 lokacija. Za trospratnu stambenu zgradu na Ubu, koja je izgrađena za deset meseci, RSP je donirao 415.690 evra, dok je učešće lokalne samouprave 14 miliona dinara.

 

- Cilj nam je da na kraju Regionalnog stambenog programa u Srbiji više nema ni jedne porodice sa statusom izbeglice - napomenuo je Dačić i posebno se zahvalio predsedniku opštine Ub Darku Glišiću, koji je sa svojim saradnicima obezbedio deo sredstava, zemljište i prateću infrastrukturu za stambeni objekat na Sandića imanju.

Sem Fabrici daje jabuku devojčici

Sem Fabrici daje jabuku devojčici (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Evropska unije je ponosna što je najveći donator Regionalnog stambenog pograma i nastaviće da ga podržava sve dok se uspešno ne realizuje do kraja, rekao je ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici na svečanosti uručenja ključeva na Ubu, dodajući da Srbija veoma dobro koristi ove fondove.

 

Ispred ubske opštine, zvanice je pozdravila narodna poslanica Ivana Nikolić i izrazila zadovoljstvo što će korisnici stanova "uploviti u nove živote, u nove razloge za sreću, što će osetiti veliko rasterećenje, jer ostavljaju jedan težak životni period iza sebe".

 

- I kroz današnji događaj potvrđujemo da je Republika Srbija istinski posvećena rešavanju izbegličkog pitanja, da izvršava svoju moralnu obavezu i da realizacija ovakvih programa zahteva odgovornost, jedinstvo, efikasnost svih učesnika na republičkom i lokalnom nivou. U Srbiji se ulažu značajna sredstva da bi se rešili problem sa kojima se suočavaju izbegla lica. Ovo je kompleksan, zahtevan i dugotrajan proces, ali mi smo danas, kao država i kao lokalna samouprava, spremni da pristupimo rešavanju ovakvih situacija - navela je Nikolić.

 

Ivana Nikolić

Ivana Nikolić (Foto: Dragana Nedeljković)

Okupljene je pozdravio i zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Džozef Melot rekavši da je ta organizacija ponosna što je partner u Regionalnom stambenom programu, "jer smo sigurni da ovi stanovi nisu samo novi domovi, već i prilika da dvadeset porodica ponovo izgradi svoje živote nakon toliko godina provedenih u raseljenju", dok se komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio svim partnerima i donatorima, uz čiju se podršku RSP sprovodi punim kapacitetom širom Srbije.

Milana Nikolić

Milana Nikolić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

U ime porodica koje su dobile ključeve od stanova, prisutnima se obratila tridesetogodišnja majka troje dece Milana Nikolić.

 

- Iz Republike srpske Krajine sam izbegla 1995. godine i od tada živim na teritoriji ubske opštine. Ovo je za nas veliki dan. Danas za nas počinje novi život i od srca se zahvaljujem što ste nam pomogli da nakon 24 godine izbeglištva konačno dobijamo krov nad glavom - rekla je Milana, dok se njen najstariji sin Andrej zahvalio "svim ljudima koji su učestvovali u izgradnji našeg stana".

 

Nakon obraćanja zvanica, stambena zgrada u ubskom naselju Sandića imanje svečano je otvorena, a vrpcu su presekli Ivica Dačić, Ivana Nikolić, Sem Fbrici i Džozef Melot.

Presecanje trake

Presecanje trake (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji projekat Republike Srbije, BiH, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, koja je i najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. 

Stanari i zvaničnici

Stanari i zvaničnici (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 2 sati 4 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 41 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar