Registracija Prijava preko FB
Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (foto: Miroslava Kojić)
Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (foto: Miroslava Kojić)
16.08.2019, 10:28

Otvaranje autoputa od Obrenovca do Ljiga

č: | fb:

Deo autoputa Obrenovac- Ljig, svečano će biti pušten u saobraćaj, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u nedelju, 18. avgusta. Svečanost je zakazana kod naplatne stanice Ljig u večernjim satima.

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (Foto: Miroslava Kojić)

Zapravo, reč je o tri deonice Obrenovac - Ub, Ub - Lajkovac i Lajkovac - Ljig koje su radili različiti izvođači, sada konačno završene, i uz ranije završenu deonicu Ljig (Dići) – Preljina, dužina novog autoputa, od Obrenovca do Preljine, iznosi 103 kilometra. Dozvoljena brzina na autoputu biće 130 kilimetara.

 

Tri dana pre svečanog otvaranja autoputa "Miloš Veliki", na trasi od Obrenovca do Ljiga, provozala sam se delom autoputa koji prolazi kroz teritoriju ljiške opštine. Zapravo, putujući svakodnevno Ibarskom magistralom na posao, imala sam priliku da izbliza pratim gradnju dela autoputa, o kojem su sanjali mnogi vozači putujući sve opasnijom Ibarskom magistralom. Od pre desetak dana sav saobraćaj se ponovo usmerava na Ibarsku magistralu, zbog finalnih radova i spajanja ranije otvorenog dela autoputa i novoizgrađene trase.

 

Mesto svečanosti

Mesto svečanosti (Foto: Miroslava Kojić)

Na terenu se vrše završne pripreme za svečanost planiranu za 18. avgust. Putari vredno rade pod nazdorom ljudi iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Četvrtak popodne, kosi se trava, čisti  trasa, pere tunel, da sve bude spremno za nedelju i dolazak zvaničnika. I bina se montira na upravo izbetoniranom parkingu.

 

Novinarske ekipe danima "opsedaju" Ljig, i trasu autoputa, bila je i jedna kineska TV ekipa iz grada odakle je firma koja je najodgovornija za ovu deonicu autoputa.

Tunel Brančić

Tunel Brančić (Foto: Miroslava Kojić)

 

Za oko sat vremena stizaće se od Obrenovca do Preljine prelepom saobraćajnicom, na kojoj je graditeljski poduhvat bila izgradnja tunela Brančić, u dužini od 945 metara, i gde je bilo mnogo problema prilikom njegove gradnje, zbog klizišta i vode koja je čak dovela u pitanje nastavak radova u tunelu. Tunel je dobro osvetljen i pokriven sa 88 kamera, što je jako bitno sa aspekta bezbednosti u saobraćaju.

Tunel Brančić

Tunel Brančić (Foto: Miroslava Kojić)

 

Pored najvećeg  objekta, tunela u Brančiću, na teritoriji ljiške opštine izgrađeno je više mostovskih konstrukcija, lokalnih puteva, propusta, potpornih zidova, izmeštani su i rečni vodotokovi. Pored kuća su zidovi za zaštitu od buke, postavljene su i ograde za neizlazak životinja na autoput.

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ibarska magistrala je još pre 50 godina podelila ljišku opštinu na dva dela, sada je mnogo više promenjena konfiguracija terena, neka sela su do neprepoznatljivosti izmenjena.

 

U Ljigu će biti naplatna stanica, isto tako u Ubu, Lajkovcu i Takovu. U Obrenovcu i Preljini biće čeone naplatne rampe sa po sedam inkasanata.

 

Deo autoputa Dići-Preljina otvoren je u novembru 2016. godine u Takovu. Kamen temeljac u Dićima položio je tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić, u aprilu 2012.godine.

 

 

Aktuelno

(Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Zvanično saopšteno Pre 12 sati 39 minuta

U Valjevu 59 obolelih od koronavirusa

U Valjevu je 59 osoba pozitivno na novi korona virus, što je 3,34 posto od ukupnog broja obolelih u Srbiji, zvanično je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba u Palati Srbija.  · 13 komentara

Ruski vojnici dezinfikuju valjevsku bolnicu (foto: Đorđe Đoković)
Objavljeno na sajtu Grada i saopšteno iz bolnice Pre 15 sati 50 minuta

Ruski i kineski stručnjaci u Valjevu

Tri kamiona i autobus sa pripadnicima ruske vojske stigli su u Valjevo i odmah su počeli sa dezinfekcijom bolnice, objavljeno je na sajtu Valjeva. U Bolnici borave i kineski stručnjaci. O ovoj...  · 14 komentara