Registracija Prijava preko FB
Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (foto: Miroslava Kojić)
Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (foto: Miroslava Kojić)
16.08.2019, 10:28

Otvaranje autoputa od Obrenovca do Ljiga

č: | fb:

Deo autoputa Obrenovac- Ljig, svečano će biti pušten u saobraćaj, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u nedelju, 18. avgusta. Svečanost je zakazana kod naplatne stanice Ljig u večernjim satima.

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (Foto: Miroslava Kojić)

Zapravo, reč je o tri deonice Obrenovac - Ub, Ub - Lajkovac i Lajkovac - Ljig koje su radili različiti izvođači, sada konačno završene, i uz ranije završenu deonicu Ljig (Dići) – Preljina, dužina novog autoputa, od Obrenovca do Preljine, iznosi 103 kilometra. Dozvoljena brzina na autoputu biće 130 kilimetara.

 

Tri dana pre svečanog otvaranja autoputa "Miloš Veliki", na trasi od Obrenovca do Ljiga, provozala sam se delom autoputa koji prolazi kroz teritoriju ljiške opštine. Zapravo, putujući svakodnevno Ibarskom magistralom na posao, imala sam priliku da izbliza pratim gradnju dela autoputa, o kojem su sanjali mnogi vozači putujući sve opasnijom Ibarskom magistralom. Od pre desetak dana sav saobraćaj se ponovo usmerava na Ibarsku magistralu, zbog finalnih radova i spajanja ranije otvorenog dela autoputa i novoizgrađene trase.

 

Mesto svečanosti

Mesto svečanosti (Foto: Miroslava Kojić)

Na terenu se vrše završne pripreme za svečanost planiranu za 18. avgust. Putari vredno rade pod nazdorom ljudi iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Četvrtak popodne, kosi se trava, čisti  trasa, pere tunel, da sve bude spremno za nedelju i dolazak zvaničnika. I bina se montira na upravo izbetoniranom parkingu.

 

Novinarske ekipe danima "opsedaju" Ljig, i trasu autoputa, bila je i jedna kineska TV ekipa iz grada odakle je firma koja je najodgovornija za ovu deonicu autoputa.

Tunel Brančić

Tunel Brančić (Foto: Miroslava Kojić)

 

Za oko sat vremena stizaće se od Obrenovca do Preljine prelepom saobraćajnicom, na kojoj je graditeljski poduhvat bila izgradnja tunela Brančić, u dužini od 945 metara, i gde je bilo mnogo problema prilikom njegove gradnje, zbog klizišta i vode koja je čak dovela u pitanje nastavak radova u tunelu. Tunel je dobro osvetljen i pokriven sa 88 kamera, što je jako bitno sa aspekta bezbednosti u saobraćaju.

Tunel Brančić

Tunel Brančić (Foto: Miroslava Kojić)

 

Pored najvećeg  objekta, tunela u Brančiću, na teritoriji ljiške opštine izgrađeno je više mostovskih konstrukcija, lokalnih puteva, propusta, potpornih zidova, izmeštani su i rečni vodotokovi. Pored kuća su zidovi za zaštitu od buke, postavljene su i ograde za neizlazak životinja na autoput.

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (Foto: Miroslava Kojić)

 

Ibarska magistrala je još pre 50 godina podelila ljišku opštinu na dva dela, sada je mnogo više promenjena konfiguracija terena, neka sela su do neprepoznatljivosti izmenjena.

 

U Ljigu će biti naplatna stanica, isto tako u Ubu, Lajkovcu i Takovu. U Obrenovcu i Preljini biće čeone naplatne rampe sa po sedam inkasanata.

 

Deo autoputa Dići-Preljina otvoren je u novembru 2016. godine u Takovu. Kamen temeljac u Dićima položio je tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić, u aprilu 2012.godine.

 

 

Aktuelno

Uručenje nagrade Vlajku Jovanoviću (foto: Jovanović)
Na 69. svetskom trofeju harmonike Pre 2 sati 37 minuta

Uspeh Alekse Mirkovića i Vlajka Jovanovića u Portugalu

Nekadašnji i sadašnji učenici valjevske muzičke škole Aleksa Mirković i Vlajko Jovanović ostvarili su izuzetan rezultat na Svetskom trofeju harmonike koji održan u Portugalu. Jovanović je pobedu u...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 5 sati 30 minuta

Zapamtimo neka imena! Osobito Mile Jovanović

Pohvalno i vrlo pohvalno slušamo o studentima Beogradskog univerziteta. Ne samo zbog uspeha u studijama, nego i onog što rade i što govore kao građani.   Oni pravi, obavešteni i objektivni,...

Ivana Vasić, Bojana Perić i Vladimir Bošković  (foto: Đorđe Đoković)
Kampanja Europroma Pre 7 sati 41 minuta

Dani domaćih u novembru u znaku "Carnexa" i "Nexta"

"Dani domaćih", kampanja vajevskog Europroma u okviru koje se svakog meseca predstavlja po jedan ili više domaćih proizvođača, nastavljena je i u novembru. Niže cene i promocije proizvoda kompanija...  · 1 komentar

Ikonopisac (Denis Petrulenkov) (foto: )
Večeras otvaranje izložbe Pre 4 sati 44 minuta

Ruski umetnik Denis Petrulenkov u "Trnavcu"

Izložba ruskog umetnika Denisa Petrulenkova pod nazivom "Akvareli", biće otvorena večeras u 19 časova u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića".