Svečanost otvaranja autoputa (foto: Vlada Ivanović)
Svečanost otvaranja autoputa (foto: Vlada Ivanović)
19.08.2019, 09:54

Aleksandar Vučić: Veliki dan za Srbiju

č: | fb:

Devet godina nakon početka gradnje prve deonice Ub-Lajkovac i gotovo tri godine posle otvaranja prve završene deonice Dići-Preljina, auto-put nazvan po imenu Miloša Obrenovica pušten je u saobraćaj na svečanosti u Ljigu.

Svečanost u blizini Ibarske magistrale

Svečanost u blizini Ibarske magistrale (Foto: Vlada Ivanović)

Predsednik Aleksandar Vučić, provozavši se u otvorenom autobusu od Obrenovca, preko Uba i Lajkovca, stigao je do tunela Brančić, najvećeg graditeljskog poduhvata na 62,7 km novootvorene deonice. Ispred  tunela dočekao ga je predsednik ljiške opštine Dragan Lazarević, koji je u kratkom razgovoru rekao da u Ljigu nije igrađena nijedna fabrika već 40 godina. Lazarević je gotovo pet godina na čelu opštine.

 

Vučić je obišao operativni centar, smešten pored tunela, iz koga će se nadzirati saobraćaj od petlje Ljig do izlaska iz tunela, i obratio se novinarima.         

 

Graditelji na svečanoj bini

Graditelji na svečanoj bini (Foto: Vlada Ivanović)

Svečana bina postavljena je kod naplatne stanice Ljig, odakle je prenos počeo još u popodnevnim časovima.

 

Himnom "Bože pravde", započela je ceremonija svečanog otvaranja novog auto-puta, potom je glumac Nenad Jezdić, u ulozi Miloša Obrenovića, vratio prisutne u prvu polovinu 19.veka, u doba saradnje Vuka Karadžića i Miloša.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Vlada Ivanović)

 

U obraćanju prisutnima i javnosti, Vučić je rekao da je auto-put ponos Srbije, a govorio je i o Milošu Obrenoviću, koji je, posle propasti Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak, doneo prvi Ustav - Sretenjski ustav. Njegov doprinos Srbiji je i u otvaranju škola, Liceja, muzeja, iako je sam bio nepismen.  

 

Rekao je da je Miloš Obrenović od Paleža (Obrenovac) do Čačka išao 35 dana, sada se može stići za samo 35 minuta (?). Prisetio se predsednik i hrasta u Savincu, koji je žrtvovan zbog ove saobraćajnice.

 

Najavio je da će 18. decembra biti otvorena deonica od Obrenovca do Surčina, a do kraja 2021. godine biće završen put Preljina – Požega.

 

Vučić je najavio novi auto-put "Vožd Karađorđe", "tako smo danas odlučili", rekao je i prisutnima "nacrtao" trasu tog puta, kojim će se od Mladenovca stizati preko Svilajnca i Despotovca do Bora. Šumadijski koridor, koji će spojiti Centralnu i Istočnu Srbiju dobiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu Petroviću.

 

Nije Vučić zaboravio da pomene ni plate od 500 evra, a na svečanosti otvaranja auto-puta tema su mu bile medicinske sestre, kojima je obećao 15posto veća primanja, i zaposleni u kulturi, što je novina.       

Autoput Miloš Veliki

Autoput Miloš Veliki (Foto: Vlada Ivanović)

Auto-put je otvoren nakon govora predsednika Vučića, uz vatromet, kolona automobila prošla je tunelom.

 

Svečanosti su prisustvovali Milorad Dodik, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Andrija Mandić, opozicioni političar iz Crne Gore, kineska delegacija na čelu sa ambasarorkom Čen Bo, nekoliko ministara, a viđen je i Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije, sada na funkciji predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

 

Do kraja avgusta neće biti plaćanja putarine, koja će od Obrenovca do Preljine iznositi 420 dinara.

Autoput Miloš Veliki

Autoput Miloš Veliki (Foto: Vlada Ivanović)

 

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

 

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak 580 metara.

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 18 sati 21 minuta

Možda i jesmo "narod najstariji", a da li smo "odrasli"?

Ne mora biti štetno ali korisno nije, ne obraćati pažnju na mišljenje nauke. Pogotovu ako se bavi društvom, i do nekog mišljenja je došla konstatujući mišljenje značajnih ljudi ili (i) značajnog...

Dečja nedelja u Mionici (foto: www.mionica.rs)
Program na Trgu vojvode Mišića Pre 22 sati

"Dečja nedelja" i u Mionici

Učenici osnovnih škola i predškolci okupili su se na Trgu vojvode Mišića u Mionici i zajedno otvorili "Dečju nedelju" koja se ove godine održava pod sloganom "Veliko srce dece Srbije".