Odeljenje Ekonomske škole u Osečini (foto: D. Simić)
Odeljenje Ekonomske škole u Osečini (foto: D. Simić)
29.08.2019, 06:55

Čiji su đaci koji su upisali Ekonomsku školu odeljenje u Osečini?

č: | fb:

Opština Osečina ukinula je osnovnu školu i osnovala je Obrazovno-vaspitni centar "Osečina", koji je Vlada Srbije uvrstila u mrežu javnih srednjih škola; Školski odbor Ekonomske škole Valjevo je ukinuo odeljenje Ekonomske škole u Osečini, ali šta je sa decom koja su upisala to odeljenje, a nisu se ispisala niti su izbačena iz škole?

 

Učenike ukinutog odeljenja Ekonomske škole sada, bez njihove i saglasnosti njihovih rodtelja, pokušavaju "automatski" da prebace u Obrazovno-vaspitni centar Osečina (OVC), tvrdeći da je "OVC pravni naslednik tog izdvojenog odeljenja i da ništa nije ukinuto, da je sve ostalo kao što jeste, samo je promenjen naziv škole".

 

Međutim, sudeći po dokumentima i odlukama u koje su Kolubarske.rs imale uvid nije promenjen samo naziv.

 

Opštinsko veće Osečine je 6.11.2018. godine podnelo zahtev za gašenje Odeljenja Ekonomske škole "Valjevo" - delatnost van sedišta u Osečini (broj:060-42/2018). Kako je obrazloženo u zahtevu, koji je upućen Školskom odboru Ekonomske škole, "Odluka za gašenje se donosi radi otvaranja Školskog centra u Osečini".

 

Na zahtev Opštinskog veća, već sutradan, 7.11.2018. godine reagovao je Školski odbor Ekonomske škole i donosi Odluku da se "ukida odeljenje Ekonomske škole Valjevo-delatnost van sedišta u Osečini".

(U toj odluci nije navedeno šta će biti sa đacima koji su upisali odeljenje Ekonomske škole Valjevo u Osečini, niti piše da o toj odluci Školskog odbora treba obavestiti roditelje i učenike).

 

Ubrzo nakon što je ukinuto odeljenje Ekonomske u Osečini, 13.11.2018. godine, Skupština opštine Osečina donosi Odluku o osnivanju Obrazovno-vaspitnog centra "Osečina" i ukidanju Osnovne škole "Braća Nedić" u Osečini. U toj Odluci, između ostalog piše, da "učenici upisani u ukinutu školu imaju pravo da završe započeti razred zaključno sa 31. avgustom 2019. godine i da nastave školovanje u Centru od 1. septembra 2019. godine". Takođe, piše da je "Centar dužan da preuzme zaposlene i učenike, matične knjige i drugu evidenciju ukinite škole".

(U toj Odluci nema ni pomena o odeljenju Ekonomske škole Valjevo u Osečini).

 

Nakon što je Osečina osnovala svoj Obrazovno-vaspitni centar, Vlada Srbije 7.12. 2018. godine donosi Odluku o mreži javnih srednjih škola, u koju je uključen i novoosnovani Obrazovno-vaspitni centar Osečina, a primenjuje se od 1. septembra 2019. godine. U toj Odluci su navedena područija rada ili smerovi: ekonomija, pravo i administracija; trgovina, ugostiteljstvo i turizam, kao i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

 

Potom Obrazovno-vaspitni centar dobija rešenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o verifikaciji nova dva smera – prehrambeni tehničar i plastičar. Planom upisa u srednje škole Ministarstva prosvete za 2019/2020 godinu predviđeno je da u Obrazovno-vaspitni centar može da se upiše 30 učenika na smer prehrambeni tehničar i isto toliko na smeru plastičar.

 

"Učenici su bili upisani, ali više nisu"

 

Roditelji dece koja su upisala odeljenje Ekonomske škole Valjevo u Osečini odbijaju da njihova deca budu "automatski prebačena" u OVC Osečina, smatrajući da su i dalje učenici Ekonomske škole i da školovanje treba da nastave u školi čiji pečat se nalazi na svedočanstvima završenog razreda, a to je Ekonomska škola.

 

Roditelji su tražili od direktora Dragana Timotića da se njihovoj deci omogući nastavak školovanja u Ekonomskoj, međutim, kako tvrde, direktor je to odbio bez obrazloženja rekavši da ne sme da upiše decu iz Osečine".

 

Timotić demantuje te tvrdnje. "Nije rečeno u tom kontekstu. Rekao sam da ne mogu i ne smem da upišem decu, ali ne zbog toga što se plašim, nego zbog zakona koji ja, kao direktor Ekonomske škole, moram da poštujem, kao i odluke vlade i Minstarstva. Deca ne mogu biti upisana zbog toga što ti smerovi, koji su bili u Osečini, trenutno ne postoje u Ekonomskoj školi u toj godini. Politika upisa je bila takva da se smerovi u Valjevu razlikuju od smerova u Osečini, kako se ne bi duplirali. Pored toga, nama je Ministarstvo odredilo kvotu koliko učenika može da bude upisano ove školske godine", objašnjava Timotić.

Dragan Timotić

Dragan Timotić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor Ekonomske škole kaže da nije tačno da je rekao da su "decu prodali, ne za 100 miliona dinara, nego za milion evra", kako je to izjavio za Kolubarske.rs jedan roditelj.

 

"Nisam rekao u tom kontekstu, niti smo razgovarali u tom kontekstu. Ja sam prosvetni radnik i roditelj, zar bi bilo ko normalan tako nešto rekao. To što je roditelj izjavio je za svaku osudu. Bilo je reči o novcu, roditelj je rekao da je čuo da će u Centar biti uloženo 100 miliona dinara, a ja sam rekao da sam nezvanično saznao da će 120 miliona dinara biti uloženo u poboljšanje uslova rada", objasnio je Timotić.

 

S obzirom na to da su deca upisala Ekonomsku školu, a nisu se ispisala, niti su izbačena iz škole, čiji su oni đaci i gde se nalaze njihova dokumenta?

 

Direktor Timotić kaže da su učenici bili upisani, ali više nisu. Objašnjava da apriori ne moraju da se ispišu. "Ako je oformljen Obrazovno-vaspitni centar i ministar doneo odluku da ta odeljenja pređu u OVC, oni više ne mogu biti naši đaci", kaže Timotić.

 

Njihova dokumenta, tačnije podatke koji se nalaze u elektronskom dnevniku, preuzeo je novoosnovani Obrazovno-vaspitni centar Osečina. Na pitanje kako je to moguće, da bez saglasnosti roditelja i učenika, njihova dokumenta budu prebačena u drugu školu, Timotić kaže da to nije pitanje za njega.

 

Ko je osnovao OVC: Vlada Srbije ili Opština Osečina?

 

Dodatnu konfuziju u ceo ovaj slučaj unosi i obaveštenje Ministarstva prosvete (broj: 611-00-01660/2019-03) sa faksimilom ministra Mladena Šarčevića od 22.08.2019, poslato Školskoj upravi Valjevo, u kome se tvrdi da je "Vlada Republike Srbije donela Odluku o osnivanju Obrazovno-vaspitnog centra Osečina za obavljanje delatnosti u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja".

 

Dalje se navodi da se Obrazovno-vaspitni centar "formira od izdvojenog odeljenja u Osečini Ekonomske škole u Valjevu i Osnovne škole Braća Nedić u Osečini".

 

U ovom saopštenju nisu navedeni datum donošenja Odluke niti broj Službenog glasnika u kome je objavljena Odluka Vlade Srbije o osnivanju Obrazovno-vaspitnog centra Osečina. Tako da tu Odluku nisam pročitala, za razliku od Odluke o osnivanju Obrazovno-vaspitnog Centra koju je donela Skupština opštine Osečine, koja je objavljena u opštinskom Službenom glasniku 13.11.2018. broj 9.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara