14.08.2014, 11:05

Biće šljiva, ali i razonode

č: | fb:

Ove godine u Podgorini nema šljiva kao prethodnih sezona, što je posledica vremenskih neprilika, ali će ih, ipak, biti dovoljno na 9. Sajmu šljiva, koji će se održati u Osečini od 29. do 31. avgusta. Na stotinak izložbenih štandova voćara naći se najbolji deo ovogodišnjeg roda u svežem stanju, a posebno brojne prerađevine, koje postaju ili već jesu brendovi ovog kraja: suve šljive, pekmez, slatko od šljiva, rakija, prirodni energent „karaban” i stari kolač „šljivko”.

- Na još nekoliko desetina štandova u hali Sportskog centra i ispred nje, među brojnim izlagačima iz regiona čija je delatnost povezana sa šljivarstvom, voćarstvom, poljoprivredom i turizmom, pored stalnih učesnika biće i nekoliko uspešnih kompanija koje će se ovde po prvi put predstaviti – najavljuje Miodrag Stanišić, koordinator opštinske Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a Dušan Vučićević iz Poljoprivredne stručne službe podseća da ni ovog puta neće izostati izložbe poljoprivredne mehanizacije i sadnog materijala na zasebnim lokacijama.

Uz edukaciju putem predavanja domaćih vrhunskih predavača na najaktuelnije teme vezane za šljivarstvo, kao i prestižno  ocenjivanje kvaliteta jakih voćnih alkoholnih pića od strane vodećih stručnjaka u toj oblasti, u tek objavljenom programu ovogodišnje privredno - turističke i kulturno – zabavne manifestacije najavljuje se zanimljiv i raznovrstan program u  turističkom i festivalskom delu Sajma šljiva i to  uprkos znatno skromnijem budžetu u odnosu na ranije godine.

- Tradicionalni defile gradskim ulicama, dečji maskenbal i mini koncert braće Teofilović, zatim koncerti Goce Tržan, Saše Kapora i Ljupke Stević, onda nastupi folklornih ansambala iz Osečine i Pecke, nadmetanje zdravičara i demonstracija starih veština i zanata, kao i izložbe „Zlatne ruke” i Muzejskog odeljenja, samo su deo bogatog sadržaja namenjenog za dobro raspoloženje posetilaca i učesnika Sajma – kaže Nikola Tomić, direktor Turističke organizacije „Podgorina”, napominjući da će za ovu priliku najvažnije turističke destinacije u ovom kraju biti posebne uređene i dostupne i da će opet biti organizovano atraktivno takmičenje kulinarskih ekipa u pripremanju gulaša u kotlićima.

Nenad Stevanović na sastanku u Privrednoj komori Srbije

Nenad Stevanović na sastanku u Privrednoj komori Srbije

Sajam šljiva otvara Željko Sertić predsednik Privredne  komore Srbije

Prihvatajući poziv Nenada Stevanovića, predsednika Opštine i Organizacionog odbora Sajma da otvori 9. privredno -turističku i kulturno - zabavnu manifestacije u čast šljive, Sertić je na sastanku u Beogradu rekao da Privredna komora Srbije podržava lokalne samouprave koje žele da se bave privredom oslanjajući se prvenstveno na svoje resurse.  On je ukazao na mogućnosti Komore da pruži podršku privrednicima na domaćem i međunardnom terenu u oblasti edukacije, brendiranja, ali i na rešavanju pravnih problema ili problema sa naplatom.

- Sajam, koji se organizuje od 2006. godine, okupiće više od 200 izlagača, među kojima će biti i gosti iz zemalja u okruženju i Austrije. Opština Osečina, poznata kao prestonica šljive, na svojoj teritoriji ima približno milion stabala ovog voća. Uspešna privatizacija „Podgorke” od strane austrijske kompanije „Grinevald”, koja je ovde osnovala uspešnu firmu „Podgorina-fruht”, donela je ozbiljne investicije i sada Osečina ima najmoderniju hladnjaču u Srbiji - rekao je Stevanović i naglasivši da u opštini radi i oko 200 sušara za šljive, a da se veći deo proizvedenih količina suve šljive izvozi se u Rusiju.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 20 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 2 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara