Registracija Prijava preko FB
Biciklisti na Rajcu (foto: Vlada Ivanović)
Biciklisti na Rajcu (foto: Vlada Ivanović)
01.10.2019, 08:55

Obeležen Dan čistih planina

č: | fb:

Dvodnevna manifestacija povodom Dana čistih planina, 17. put, održana je za vikend na Rajcu, uz učešće dece od 5-6 godina, do planinara i ljubitelja prirode starijeg životnog doba.

 

Bilo je i ozbiljnog sporta i razonode usput i na samom Rajcu, a sve u organizaciji Planinarskog sportskog kluba "Pobeda" iz Beograda, i uz promotivne aktivnosti Turističke organizacije Ljiga.

Zastave učesnika

Zastave učesnika (Foto: Vlada Ivanović)

Kod Doma

Kod Doma (Foto: Vlada Ivanović)

Prvog dana, organizovano je orijentiring takmičenje na lokaciji Dobro polje na Rajcu. U ovoj disciplini takmičari su se kretali nepoznatim terenom uz pomoć karti. Takmičarske kategorije su bile od 10 godina pa sve do 65 i više.

 

Planinski biciklizam redovno se praktikuje na Rajcu, te planinsko trčanje i nadvlačenje konopca.

Kod spomenika đacima kaplarima

Kod spomenika đacima kaplarima (Foto: Vlada Ivanović)

 

Ko je mogao i želeo, izvolio je da pešači u nedelju. Najduža staža, od 18 km, vodila je od Ljiga, preko brda Građenik i sela Ba, do Planinarskog doma na Rajcu. Bilo je i kraćih i manje zahtevnih staza, koje su lako mogli da pređu i oni koji nisu planinari. Stazama Rajca se pešačilo iz devet pravaca.

 

U nedelju je održano revijalno takmičenje u sportskom penjanju na prirodnoj steni u selu Kadina Luka.

 

Treking liga je planinarsko takmičenje u pešačenju koje se održava na obeleženim planinarskim stazama različite dužine i zahtevnosti. Na Rajcu, u 6. kolu Treking lige Srbije nastupilo je više od 300 takmičara, juniora, seniora i veterana oba pola, najviše iz Beograda, potom Čačka, Valjeva, ali i iz Kikinde, Zrenjanina, Priboja i drugih mesta.

 

Mala staza bila je dugačka 16,6 km, srednja  25,5 km a velika staza 34,2 km. Staze su kružne, sa zajedničkim startom i ciljem.

Dodela priznanja

Dodela priznanja (Foto: Vlada Ivanović)

 

Svi učesnici koji su uspešno prošli neku od staza dobili su diplomu i bedž. Troje prvoplasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji na sve tri staze nagrađeni su medaljama, a najuspešniji klub peharom u obe konkurencije.

 

U programu je bilo i takmičenje u planinarskoj orijentaciji, 9. kolo lige Srbije i 2. kolo lige Beograda.

Kampovanje u Danu čistih planina

Kampovanje u Danu čistih planina (Foto: Vlada Ivanović)

Ručak kod Planinarskog doma

Ručak kod Planinarskog doma (Foto: Vlada Ivanović)

Lepo vreme na Rajcu doprinelo je uspešnosti ovogodišnje manifestacije i rekordnom broju učesnika. Popunjeni su svi smeštajni kapaciteti, a bilo je i nekoliko improvizovanih kampova. Posle takmičenja u ugostiteljskim objektima tražilo se mesto više.

 

U manifestaciju se uključio veliki broj Ljižana, među kojima su bili i mališani iz Predškolske ustanove "Kaja" sa svojim vaspitačicama.

Ljiški mališani

Ljiški mališani (Foto: Vlada Ivanović)

Aktuelno

Koronavirus (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 1 sati 18 minuta

Raste broj obolelih od korone, u Valjevu 19 novozaraženih

U Valjevu raste broj zaraženih od koronavirusa, prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 22. oktobra još 19 osoba je zaraženo. U prvom talasu mart - maj je obolelo 199, dok je u oktobru...

SNS - za našu decu (foto: Kolubarske.rs)
Trupni portret Pre 22 sati 49 minuta

Nova Vlada – glupost bez roka trajanja

Svi su sa radošču očekivali TV pojavljivanje nove mandatarke, ne bi li, posle takozvanih izbora, došao kraj višemesečnoj zajebanciji oko formiranja Vlade. No, iznenada, što će reći očekivano, pre...  · 4 komentara