Registracija Prijava preko FB
Biciklisti na Rajcu (foto: Vlada Ivanović)
Biciklisti na Rajcu (foto: Vlada Ivanović)
01.10.2019, 08:55

Obeležen Dan čistih planina

č: | fb:

Dvodnevna manifestacija povodom Dana čistih planina, 17. put, održana je za vikend na Rajcu, uz učešće dece od 5-6 godina, do planinara i ljubitelja prirode starijeg životnog doba.

 

Bilo je i ozbiljnog sporta i razonode usput i na samom Rajcu, a sve u organizaciji Planinarskog sportskog kluba "Pobeda" iz Beograda, i uz promotivne aktivnosti Turističke organizacije Ljiga.

Zastave učesnika

Zastave učesnika (Foto: Vlada Ivanović)

Kod Doma

Kod Doma (Foto: Vlada Ivanović)

Prvog dana, organizovano je orijentiring takmičenje na lokaciji Dobro polje na Rajcu. U ovoj disciplini takmičari su se kretali nepoznatim terenom uz pomoć karti. Takmičarske kategorije su bile od 10 godina pa sve do 65 i više.

 

Planinski biciklizam redovno se praktikuje na Rajcu, te planinsko trčanje i nadvlačenje konopca.

Kod spomenika đacima kaplarima

Kod spomenika đacima kaplarima (Foto: Vlada Ivanović)

 

Ko je mogao i želeo, izvolio je da pešači u nedelju. Najduža staža, od 18 km, vodila je od Ljiga, preko brda Građenik i sela Ba, do Planinarskog doma na Rajcu. Bilo je i kraćih i manje zahtevnih staza, koje su lako mogli da pređu i oni koji nisu planinari. Stazama Rajca se pešačilo iz devet pravaca.

 

U nedelju je održano revijalno takmičenje u sportskom penjanju na prirodnoj steni u selu Kadina Luka.

 

Treking liga je planinarsko takmičenje u pešačenju koje se održava na obeleženim planinarskim stazama različite dužine i zahtevnosti. Na Rajcu, u 6. kolu Treking lige Srbije nastupilo je više od 300 takmičara, juniora, seniora i veterana oba pola, najviše iz Beograda, potom Čačka, Valjeva, ali i iz Kikinde, Zrenjanina, Priboja i drugih mesta.

 

Mala staza bila je dugačka 16,6 km, srednja  25,5 km a velika staza 34,2 km. Staze su kružne, sa zajedničkim startom i ciljem.

Dodela priznanja

Dodela priznanja (Foto: Vlada Ivanović)

 

Svi učesnici koji su uspešno prošli neku od staza dobili su diplomu i bedž. Troje prvoplasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji na sve tri staze nagrađeni su medaljama, a najuspešniji klub peharom u obe konkurencije.

 

U programu je bilo i takmičenje u planinarskoj orijentaciji, 9. kolo lige Srbije i 2. kolo lige Beograda.

Kampovanje u Danu čistih planina

Kampovanje u Danu čistih planina (Foto: Vlada Ivanović)

Ručak kod Planinarskog doma

Ručak kod Planinarskog doma (Foto: Vlada Ivanović)

Lepo vreme na Rajcu doprinelo je uspešnosti ovogodišnje manifestacije i rekordnom broju učesnika. Popunjeni su svi smeštajni kapaciteti, a bilo je i nekoliko improvizovanih kampova. Posle takmičenja u ugostiteljskim objektima tražilo se mesto više.

 

U manifestaciju se uključio veliki broj Ljižana, među kojima su bili i mališani iz Predškolske ustanove "Kaja" sa svojim vaspitačicama.

Ljiški mališani

Ljiški mališani (Foto: Vlada Ivanović)

Aktuelno

Valjevo u vreme policijskog časa (foto: Đorđe Đoković)
Osmoro u Kolubarskom okrugu Pre 20 sati 23 minuta

Prekršili mere o zabrani kretanja

Policija je u toku jučerašnjeg dana njih osmoro iz Valjeva, Uba i Lajkovca zatekla van svojih domova. Oni su prekršajno kažnjeni jer nisu poštovali meru zabrane kretanja lica starijih od 65 godina...  · 6 komentara

Milorad Mića Ilić (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam 28.03.2020

Milorad Mića Ilić (1952-2020)

Danas je u Beogradu posle kraće bolesti preminuo diplomirani pravnik Milorad Mića Ilić, predsednik Skupštine grada Valjeva. Rođen je u Valjevu 1952. godine gde je završio osnovnu školu i Valjevsku...  · 9 komentara

Park Pećina (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
16 osoba u Kolubarskom okrugu prekršilo vladine mere 28.03.2020

Alkoholisan na skuteru u Parku Pećina posle 17 časova

U toku jučerašnjeg dana i noćas, policija je uhapsila 16 osoba na teritoriji Valjeva, Lajkovca, Uba i Osečine zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim...  · 16 komentara