Mirko i Marko sa predsednikom opštine Draganom Lazarevićem (foto: Miroslava Kojić)
Mirko i Marko sa predsednikom opštine Draganom Lazarevićem (foto: Miroslava Kojić)
03.10.2019, 09:59

Od Ljiga do Pariza, Marko i Mirko

č: | fb:

Dok Srbija slavi zlatne odbojkaše i evropsko zlato, šira javnost ne zna da je jedna varoš imala čak dva predstаvnika na Evropskom prvenstvu u Parizu.

 

Marko Ivović je već sedam godina u reprezentaciji Srbije, Mirko Radisavljević, ne igra, ali kao skaut-statističar veoma doprinosi uspesima naših odbojkaša.  

 

Došli su u Ljig, sa medaljama, naravno. Primio ih je predsednik opštine Dragan Lazarević istakavši da su oni još jednom potvdili da je Ljig grad odbojke.

Prijem u Opštini

Prijem u Opštini (Foto: Miroslava Kojić)

 

Pitam ih za Olimpijske igre u Japanu, nismo se još kvalifikovali. "U januaru u Berlinu borićemo se za olimpijsku vizu. Biće teško, teže nego na Evropskom prvenstvu", kaže Marko.

 

Nadaju se, obojica, da će videti Japan sledeće godine. Bila bi to kruna njihove  karijere, jer Olimpijske igre su san svakog sportiste.

Mirko Radisavljević i Marko Ivović

Mirko Radisavljević i Marko Ivović (Foto: Miroslava Kojić)

 

Marko je iz Ljiga pre deset godina otišao u Vojvodinu, potom je gradio svetsku karijeru igrajući u Turskoj, Francuskoj, Poljskoj, Brazilu, Rusiji, gde će, u Novosibirsku provesti i sledeću sezonu. Pre tri godine bio je najbolji igrač Svetske lige u Poljskoj.

 

Mirko Radisavljević je čovek "iz senke". Još od dečačkih dana, najpre sa papirom i olovkom u ruci, potom sa računarom, beležio je skokove, smečeve, putanju lopte, "skenirajući" poteze protivničkih igrača na mečevima ljiškog Spartaka, dok njegovu zagledanost u brojke i podatke, veoma važne u modernoј odboјci, nisu primetili ljudi iz većih klubova. Bio je statističar i u Partizanu. Treću godinu je u Turskoj u klubu u kojem je jedno vreme igrao i Marko Ivović.

 

Na prijemu su, koji je priredio predsednik Ljiga, osim opštinskog rukovodstva, bili i članovi porodica zlatnih odbojkaša i treneri muške i ženske ekipe OK "Spartak".

Sa rukovodstvom opštine, roditeljima i trenerima Spartaka

Sa rukovodstvom opštine, roditeljima i trenerima Spartaka (Foto: Miroslava Kojić)

Odbojka se u Ljigu igra od 1953.godine, kada je student građevine Dragiša Radojević, doneo prvu odbojkašku loptu u Ljig.

 

Biblioteka je mesto gde se čuva zavičajna istorija, i istorija ljiškog sporta, u kojoj odbojci pripada počasno mesto. Stare fotografije igrača Spartaka su iz različitih perioda, među njima su braća Ivovići, Markov otac Zoran i stric Slobodan, nekada vrsni igrači, kasnije i treneri, i Mirkov brat Milivoje, igrač i trener Spartaka pre desetak godina, kada je Ljig dobio superligaša.

 

Pre gotovo 40 godina Ljig je imao odbojkaškog reprezentativca. Čeda Nedeljković, odbojkaš Spartaka, tada člana Druge lige, igrao je za Jugoslaviju, kada se desilo prvi put da ekipa koja nije u elitnom društvu ima reprezentativca.

 

Milivoje Radisavljević, kao pomoćni trener kadetske reprezentacije Srbije, ima zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva u Argentini 2011, a par godina ranije, uz Radisavljevića kao trenera,  Milan Perić je igrao na Balkanijadi.

 

Pionirka Anja Kujundžić  ove godine postala je reprezentativka Srbije. Odnedavno je u većem klubu, Crvenoj zvezdi.

 

Ljig je opština sa oko 12000 stanovnika, sama varoš ima oko 3400.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 28 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 37 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara