Irske dobrotvorke sa zaposlenima i volonterima Prihvatilišta (foto: Dragana Nedeljković)
Irske dobrotvorke sa zaposlenima i volonterima Prihvatilišta (foto: Dragana Nedeljković)
01.11.2019, 12:24

Irci pomažu ubskom azilu za pse

č: | fb:

Irska organizacija za podršku životinjama "Animal Support Trust" u proteklih nekoliko dana dostavila je Prihvatilištu za pse na Ubu pomoć u vrednosti preko 10.000 evra.

 

Dobročinitelji iz te daleke zemlje već godinama naveliko i na razne načine pomažu štićenicima ovdašnjeg azila, a sada su u želji da im olakšaju nadolazeće zimske dane i počaste ih za predstojeće praznike otišli korak dalje, pa su tokom druge polovine oktobra uputili čak tri donatorska kontigenta. Prvi se sastojao od sedam duplih drvenih kućica, tako da su stare i dotrajale zamenjene ovim dvodomkama sa debelom izlocijom.

Kucice dvodomke

Kucice dvodomke (Foto: Privatni album)

Mlada Damjana Ojdanić, volonter Prihvatilišta i ubskog Udruženju za zaštitu životinja "Prijatelj", uz čije posredovanje su obezbeđene sve dosadašnje irske donacije, sa zadovoljstvom konstatuje da su kućice prostrane, otporne i komforne.

 

- U njih mogu da se smeste dva velika psa ili nekoliko manjih. Postavili smo ih na betonske površine i u dvorištu azila, kako bi kuce koje dosta borave napolju imale gde da se sklone od snega, kiše, ali i sunca. Zbog izlolacije, zimi će biti tople, a leti hladne - rekla je Ojdanić, uz podsećanje da je "Animal Support Trust" prošle godine nabavio deset velikih, a pretprošle deset malih kućica.

Damjana Ojdanić

Damjana Ojdanić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Nekoliko dana nakon kućica, stigao je i paket od 220 kilograma sa poklonima u iznosu od 6.000 funti. Bilo je tu hrane, termo prekrivača, cerada, transportera, odeće, opreme i igračaka za pse i onog najvrednijeg – lekova i preparata protiv spoljašnjih i unutrašnjih parazita.

 

- Taj paket nije samo pun zaliha, već i ljubavi i dobrote. Neizmerno hvala našim donatorima, ljudima iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji  napuštenim životinjama u ubskom Prihvatilištu život čine lepšim - kazala je irska aktivistkinja Alison Lennon, koja je sa svojom koleginicom Lindom Hill bila zadužena za distribuciju  ove pošiljke. Njih dve su krajem oktobra po osmi put posetile Prihvatilište.

Alison Lennon

Alison Lennon (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Humanitarnu misiju nastavile su odvažne volonterke Elaine Dunbar i Faye Carling, koje su iz Irske do Uba stigle autom natovarenim silnim poklonima, dok su za sve štićenike azila, a ima ih oko 150, kupile konzerve mesa i kvalitetne suve hrane za božićni ručak. Za najbogatiji obrok u godini, koji tradicionalno poslužuju azilskim psima, ovoga puta izdvojili su hiljadu evra.

 

"Animal Support Trust" je najveći i najredovniji darodavac skloništa za napuštene životinje na Ubu i ukupna vrednost njihovih donacija premašuje 45.000 funti. Osim hrane, lekova i drugih potrepštiina, već deset godina finasiraju i sterilizacije vlasničkih kuja. Od 1. novembra ponovo organizuju istu akciju, a sterilizacija se  može zakazati na broj telefona 064/2777-149.

 

Udomi ljubav

 

Prihvatilište na Ubu posluje u okviru Komunalnog javnog preduzeća "Đunis" i sigurno je sklonište za neželjene životinje sa teritorije ubske opštine. Lepo uređen kompleks, veterinarska i svaka druga nega čine ga u Srbiji posebnim i hvale vrednom.

 

Velike zasluge za to pripadaju lokalnoj samoupravi i "Đunisu", koji finansiraju negovo poslovanje i adekvatno zbrinjavanje pasa, kao i "Animal Support Trust", koje u kontinuitetu pruža materijalnu i finansijsku podršku.

Linda Hill

Linda Hill (Foto: Dragana Nedeljković)

Aktivistkinjka ove organizacije, Linda Hill ističe da ubski azil predstavlja svetao primer kako se treba brinuti o psima. Pošto su prepoznale njegov potencijal da još više napreduje, već godinama prikupljaju pomoć, a njihovi predani volonteri nesebično ulažu veliki trud da im nađu domove u inostranstvu.

 

- Iako nije lako prikupiti novac, ljudi koji nam pružaju podršku vide da ubski azil napreduje i onda žele da budu deo jedne humane priče. Nama je činjenica da smo ulepšali život bar jednom psu zadivljujuća, a zamislite taj osećaj kada shvatimo da smo pomogli veliko broju pasa - rekla je Linda Hill.

Marina Đurđević

Marina Đurđević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Osnivač Udruženja za zaštitu životinja "Prijatelj", Marina Đurđević, koja svakodnevno volontira u ubskom prihvatilištu, nesebično dajući ljubav, pažnju i slobodno vreme svim njegovim stanovnicima, najzaslužnija je za donacije iz Irske.

 

- Do groba sam zahvalna našim plemenitim pokroviteljkama, kao i ljudima iz Ujedinjenog Kraljevstva na višegodišnjoj nesebičnoj pomoći i na svemu što čine kako bi azilskim psima omogućili što prikladniji život - ističe Marina, uz poziv građanima da iskoriste uslugu besplatne sterilizacije i apel nadležnima da podstaknu primenu Zakona o dobrobiti životinja, koji obavezuje vlasnike da pse čipuju, a neželjeno potomstvo spreče kastracijom mužjaka i sterilizacijom ženki.

 

Naglašava da se jedino doslednim sprovođenjem ovog zakona broj napuštenih pasa može vremenom svesti na prihvatljivu meru. Takođe poziva Ubljane da, ukoliko su u mogućnosti, udome neku od nezbrinutih njuškica i na taj način im podare radost i drugu priliku za srećniji i duži život, a zauzvrat dobiju bezuslovnu ljubav i najboljeg prijatelja.

Ubsko Prihvatilište za pse

Ubsko Prihvatilište za pse (Foto: Dragana Nedeljković)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 36 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara