Plato Doma kulture (foto: Isidora Ignjatović)
Plato Doma kulture (foto: Isidora Ignjatović)
05.11.2019, 14:46

Otvoren 12. Repassage fest

č: | fb:

U organizaciji Ustanove za kulturu i sport, sinoć je na Ubu počeo 12. Repassage fest, jedinstvena smotra najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

 

Festivl traje do 12. novembra, a u zvaničnom programu takmiči se šest ostvarenja dramske produkcije, nagrađenih na festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Severnoj Makedoniji. Umetničke domete predstva i glumaca ocenjuje stručni žiri, u kojem su dramski pisac Željko Hubač, filmska i pozorišna glumica Ana Sofrenović i prvak Drame beogradskog Narodnog pozorišta Zoran Ćosić.

Tanja Mimić

Tanja Mimić (Foto: Isidora Ignjatović)

 

Pozdravljajući mnogobrojnu publiku, zvanice i goste, direktorka Ustanove za kulturu i sport Tanja Mimić je na sinoćnom otvaranju Repasaža izrazila zadovoljstvo što se po 12. put na sceni Doma kulture "odmeravaju" pobednici državnih amaterskih takmičenja iz regiona.

 

- Nadam se da ćemo biti dobri domaćini, najpre u smislu da će ova sala biti puna, kao i večeras. To, verujte, nije uvek lako i ne zavisi uvek od kvaliteta odabranog programa. Vreme u kome živimo je vreme brzine, užurbanosti, instant formi, video klipova i, na nažalost, rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, te pozorištu, kao formi, nije uvek jednostavno da dopre do najšireg dela publike. Nije jednostavno, a ovo večeras je dokaz da nije nemoguće. Stoga, hvala svima onima koji su sve ove godine uz nas, hvala i onima koji su novi i želimo da ih u narednom period bude sve više. Hvala amaterskim pozorištima što traju, a  samo oni znaju koliko je entuzijazma, hrabrosti, ljubavi i posvećenosti potrebno da bi se opstalo. Da nije bilo pozorišnog amaterizma na Ubu, svakako ne bi bilo ni ovog festivala - istakla je Mimić.

Zoran Savković

Zoran Savković (Foto: Isidora Ignjatović)

 

Čast da otvori ovogodišnji Repasaž pripala je Zoranu Savkoviću, doajenu ubskog pozorišnog amaterizma. Na daskama koje život znače je punih 46 godina, tako da je trenutno glumac sa najdužim stažom u ovdašnjem Pozorištu "Raša Plaović".

 

On je podsetio na dugu tradiciju pozorišnog života na Ubu, koja datira od 1873. godine, kada je osnovana "Diletantska družina".

 

- Amateri svoje dragoceno slobodno vreme troše na probe, predstave, gostovanja, i to bez naknade i honorara. Oni su čudo, koji se pozorištem isključivo bave iz ljubavi. Zahvaljujući njima, ubska pozorišna čarolija traje do naših dana - rekao je Savković na otvarajanju.

 

Potom je festivalsku zavesu 12. Repasaža podigla je predstava "Smrt jednog anarhiste" novelovca Darija Foa, u izvođenju izvanrednih glumaca Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke. Večeras je na repertoaru "Draga Jelena Sergejevna" mojkovačkog Art Studija Solaris, dok će se sutra predstaviti Amaterski mladinski oder iz Nove Gorice sa komadom "V našo skuto ne pojdejno".

 

Slucajna smrt jednog anarhiste

Slucajna smrt jednog anarhiste (Foto: Dragana Nedeljković)

Nakon dana pauze, Repasaž se nastavlja u petak 8. novembra, kada gostuje Satiričko kazalište mladih sa "Dekameronom", u subotu je predviđena predstava Teatra FEDRA iz Bugojna "Noć kad se", a takmičarski program u nedelju 10. novembra zatvara Amaterski teatar "Mirka Ginova" iz Demir Kapije sa komadom "Umri muški".

 

U okviru pratećeg festivalskog programa, u ponedeljak, 11. novembra biće priređeno veče posvećeno sećanju na Petra Lalića (1945-2018), profesora književnosti, novinara i misionara kulturnog života Uba, između ostalog i pokretača Memorijala "Raša Plaović", koji je kasnije prerastao u Repasaž fest.

 

Drugi prateći program je izložba likovnih radova grupe autora "Velikani srpskog pozorišta", koja krasi hol i prostor Male scene, a čini je preko 40 portreta naših najpoznatijih glumaca. Udruženje građana "Žanka Stokić" iz Rabrova i Centar za kulturu "Veljko Dugošević" Kučevo, organizatori su ovog projekta, gde se na poziv za slikanje portreta velikana naše pozorišne scene odazvalo preko stotinu umetnika.

 

Ovogodišnji Repasaž zatvara se 12. novembra, kada je zakazana svečana dodela festivalskih nagrada. U čast pobednika biće izvedeni "Mali bračni zločini", prema tekstu francuskog pisca Erika Emanuela Šmita, u režiji Filipa Grinvalda. U predstavi igraju Boris Pingović i Nela Mihailović, aktuelna dobitnica nagrade "Raša Plaović", te će joj iste večeri biti uručena plaketa sa likom velikog glumca.

 

I ove godine ubska opština je je generalni pokrovitelj ovog festivala bez granica, koji je omaž rođenim Ubljanima i velikanima srpske pozorišne umetnosti – dramskom piscu Aleksandru Popoviću i glumcu Radomiru Raši Plaoviću.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 15 sati 38 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 15 sati 38 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 10 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara