Paketići za NURDOR (foto:  Nemanja Jovanović)
Paketići za NURDOR (foto: Nemanja Jovanović)
31.12.2019, 07:46

Ubljani ujedinjeni u misiji humanosti

č: | fb:

Plemeniti gestovi obeležili su proteklih desetak pretprazničnih dana na Ubu, kada su građani svih uzrasta iskazali veliku solidarnost na delu. Rukovodeći se onim poznatim da "naše malo nekome znači mnogo", organizovali su nekoliko akcija sa ciljem da pomognu onima kojima je svaka vrsta brige i pažnje neophodna.

 

Da su, pored sticanja znanja, savladali i lekciju koja se zove "humanost" još jednom su potvrdili srednjoškolci iz dve ubske škole. Od svog skromnog džeparca i osmišljenim delovanjem uspeli su da obezbede značajnu sumu novca za bolesnu decu, kako bi im olakšali život i lečenje i obradovali za predstojeće praznike.

 

Učenici II-a Gimnazije "Branislav Petronijević", uz podršku razredne Željke Mitrović, prikupili su 121.000 dinara za pomoć Milici Vujković iz Vrela, mlađoj sestri svoje odeljenske drugarice. Ova jedanaestogodišnja devojčica boluje od teškog oblika raka - Juingovog sarkoma butne kosti i prima hemioterapije. Najpre su sakupljali dobrovoljne priloge u svom razredu, priključili su im se i drugi gimnazijalci i profesori, a potom su organizovali i humanitarni turnir u malom fudbalu u Hali sportova. Njihovom pozivu odazvalo se više od 200 Ubljana.

 

Sredstva će biti iskorišćena za poboljšanje uslova života u domu porodice Vujković, koja ima tri ćerke školskog uzrasta. Profesorka Željka Mitrović, koja je izuzetno ponosna na svoje odeljenje II-a, podseća da su njeni učenici jesenas takođe učestvovali u jednom humanitarnom događaju, kada su obezbedili 30.000 dinara za pomoć jednoj materijalno ugroženoj porodici iz Tamnave.

Učenici Tehničke škole

Učenici Tehničke škole (Foto: ragan Belajac Džagi )

 

I njihovi drugari iz Tehničke škole "Ub" nisu zaostajali u humanosti. Uspeli su da prikupe 80.000 dinara i od tog novca kupili 55 paketića mališanima koji se leče u beogradskom Institutu za majku i dete. Akciju je pokrenuo Učenički parlament, na inicijativu četiri maturantkinje, smera finansijski tehničar – Vanje Puletić, Ivane Tanasijević, Nikoline Jovanović i Dejane Krstić. Predlog je oberučke prihvaćen od cele škole, a osim od učenika i profesora,deo novac su sakupili i postavljanjem humanitarnih kutija po ubskim lokalima i ustanovama.

 

Uz zahvalnost svima koji su im izašli u susret, posebno ističu zasluge Auto-saobraćajnog preduzeća "Aladin turs", koje je delegaciju Tehničke škole besplatno prevezlo u Institut za majku i dete, kako bi uručili poklone. Ovo je četvrta godina zaredom da su ubski srednjoškolci organizovali akciju prikupljanja novogodišnjih paketića za bolesnu decu, a hvale vrednu inicijativu je 2016. pokrenuo školski pedagog Siniša Milak.

 

Da "mali ljudi" udruženi u dobra dela mogu mnogo, pokazao je i tradicionalni humanitarno-kulturni događaj ovdašnjeg Udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), gde su se prikupljali paketići, namenjeni mališanima koji predstojeće praznike, umesto u svojim domovima, dočekuju u bolesničkim posteljama. Podržao ih je poznati animator, glumac i voditelj emisija za najmlađe Prerag Vuković i besplatno izveo svoj "Peđolino šou" pred punom salom Doma kulture.

 

Tom prilikom prikupljeno je čak 470 gotovih paketića, koji su prepakovani i poslati na sva dečja hematoonkološka odeljenja. Za ovakav odziv i plemenitost, sve pohvale zaslužuju mnogobrojni građani, koji su se uključili u praznični duh darivanja i na ovom planu svrstali Ub među vodeća mesta u Srbiji. Četvrta po redu akcija ubskog NURDOR-a ujedno je i najuspešnija, jer uporede radi, prošle godine prikupljeno je 410, a pretprošle 250 paketića.

 

Ansambl Liberta

Ansambl Liberta (Foto: Nemanja Jovanović)

U znaku dobročinstva bio je i rok koncert ansambla "Liberta", organizovan u saradnji sa Ustanovom za kulturu i sport, kada je za decu obolelu od raka prikupljeno 26 paketića, a za Milicu Vujković iz Vrela 29.000 dinara. Ovaj nedavno formirani ansambl, koga najvećim delom čine školovani muzičari, na Maloj scenni Doma kulture svirao je obrade Bitlsa, Rolingstonsa, Abe, Metalike i drugih rok velikana, kao i tri numere iz filma "Čudesna sudbina Amelije Pulen". Bio je to prvorazredni muzički događaj, koga je svojom zanimljivom pričom o rokenrolu na najbolji način upotpunio Radovan Puletić, pisac, bloger i stendaper.

 

Ansambl "Liberta", u sastavu Tanja Maksimović (violina), Katarina Nišić (harmonika), Aleksandra Bengin (violončelo), Milica Prodanović (klavir), Jelena Kiselčić (bubnjevi) i Marko Radovanović (gitara), do sada je održao nekoliko humanitarnih koncerata, jer kako ističu "lepo nama, nadamo se da je lepo i publici i onima kojima pomažemo".

 

Osim u navedenim akcijama, nesebičnost i velikodušnost pokazali su Ubljani i u drugim prilikama. Posebno izdvajamo učenike tamnavskih osnovnih škola, koji su deo novca zarađenog prodajom svojih ukrasa i dekoracija na novogodišnjim bazarima, opredelili za pomoć siromašnijim ili bolesnim drugarima. Plemeniti gestovi, sve zajedno, čine nas boljim, a humanost najmlađih i ohrabruje, donosi nadu, radost i vraća osmeh na lice. Ne treba zaboraviti da veliko nije uvek i dobro, a dobro je uvek i veliko.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara