Dezinfekcija ulica u Ljigu (foto: Vlada Ivanović)
Dezinfekcija ulica u Ljigu (foto: Vlada Ivanović)
04.04.2020, 11:01

Ljig u doba korone

č: | fb:

U ljiškoj opštini nema zaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji  su 62 osobe. Štab za vanredne situacije zaseda po potrebi radi donošenja odluka i naredbi, kako bi građanima bio olakšan život i kako bi bili bolje zaštićeni.

 

Od uvođenja vanrednog stanja postoje neprekidna dežurstva u zgradi opštine za pozive najstarijih sugrađana. Ljižanima su na raspolaganju volonteri Crvenog krsta koji pomažu u snabdevanju hranom i lekovima, ali žitelji sela nemaju tu mogućnost, oni su upućeni na mesne zajednice, mada nema podataka da li i kako to funkcioniše.

 

Na osnovu odluke  Štaba za vanredne situacije opštine Ljig, za nekoliko dana počeće podela paketa osnovnih životnih namirnica za samohrane majke i socijalno ugrožene osobe sa evidencije Međuopštinskog centra za socijalni rad "Solidarnost”, Odeljenje u Ljigu.
Navedeno je da će dostavu paketa vršiti predsednici mesnih zajednica i gerontodomaćice.

Policijski čas u Ljigu

Policijski čas u Ljigu (Foto: Vlada Ivanović)

 

Ljižani ne krše zabrane kretanja koje je donela država, tako dok Prekršajni sud u Ljigu izriče kaznene mere stanovnicima drugih opština, Ljižani su pošteđeni zbog dobrog vladanja u ovom kriznom vremenu.

 

Uveliko je krenulo proleće i poslovi poljoprivrednika u poljima, plastenicima, voćnjacima, pčelarski radovi u pčelinjacima. Ljiški Štab za vanredne situacije odlučio je da svi poljoprivrednici i pčelari, dakle i oni preko 65 godina života, mogu nesmetano obavljati neodložne poslove na svojim imanjima. U selu ima puno posla kod kuće i oko kuće, ali ne i od kuće, te je pozitivno dočekana odluka da se može stići  traktorom u njivu, pčelinjak, baštu, vinograd u bilo koje vreme. Uz uslov, da u traktoru bude samo jedna osoba.

 

Okolina Ljiga

Okolina Ljiga (Foto: Vlada Ivanović)

Dezinfekcija obuhvata stambene zgrade, javne ustanove, zdravstvene ustanove, apoteke i najprometnije ulice u Ljigu, kao i u Belanovici i Slavkovici, a vrši se jednom nedeljno u vreme policijskog časa.

 

Ljižani su disciplinovani, nose maske na ulici i kada  idu u prodavnice, posebno su pažljivi stariji građani, koji su i ovog jutra izašli u nabavku, a i u selima su pre zore otvorene trgovinske radnje samo za ljude preko 65 godina.

 

Pozivni centar za starije osobe: 014/3444-840;Dom zdravlja Ljig - Hitna služba 014/3445-994  0-24 časa; Pedijatrija:  014/3445-909 07-18  radnim danima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 26 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 27 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara