Registracija Prijava preko FB
Viziri za ubski Dom zdravlja (foto: Iz privatnog albuma)
Viziri za ubski Dom zdravlja (foto: Iz privatnog albuma)
25.04.2020, 08:12

Sto vizira za ubski Dom zdravlja

č: | fb:

Grupa predavača sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koja izrađuje zaštitne maske za medicinsko osoblje na prvoj liniji odbrane protiv epidemije COVID-19, poklonila je sto vizira Domu zdravlja na Ubu.

 

Ovu važnu medicinsku opremu, koja u celosti pokriva lice i na taj način štiti od kapljivčnog prenošenja virusa, u dva navrata je dopremio Nikola Vorkapić (28), doktorand i asistent na Mašinskom fakultetu, čija je majka rodom iz tamnavskog sela Takovo. Upravo je od Nikole potekla inicijativa da se pomoć uruči ubskom Domu zdravlja, što su sve njegove kolege podržale i prihvatile.

 

"Ovo je samo sitnica koju mogu da učinim za moje drage Ubljane", kaže Vorkapić, dodajući da su donirani viziri izrađeni livenjem ili brizganjem plastike, te su otporniji za nošenje u odnosu na mnoge druge, dok njihov dizajn omogućava višestruku dezinfekciju bez ikakvih oštećenja.

 

Kako saznajemo od Nikole, tehnologija livenja plastike je novo rešenje u izradi vizira i mnogo brža od 3D štampe, koja se najčešće koristi. Ovaj postupak dobijen je optimizacijom svih postojećih modela, a osmislila ga je grupa nastavnog osoblja Mašinskog fakulteta (MŠ), koja je osim po inovatinosti, postala čuvena i po svojoj plemenitoj misiji izrade štitnika, čiju proizvodnju sami finansiraju. Do sada su ih donirali oko 40.000 klinikama, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Nikola Vorkapić

Nikola Vorkapić (Foto: Iz privatnog albuma)

 

"Čim je proglašena epidemija, mi smo krenuli sa izradom vizira, kako bismo našim medicinarima pomogli u prvom talasu, kada mnogi nisu imali zaštitnu opremu. Pozivam sve zdravstvene ustanove koje nemaju vezire da nam se jave, rado ćemo im izaći u susret", kaže Nikola Vorkapić, perspektivni mladi naučnik i istraivač i naš humani zemljak.  

 

Bez obzira na brojne obaveze koje ima na MŠ kao doktornd, asistent ili zbog angažovanja na različitim inovativnim projektima, rado i često dolazi u rodno selo svoje majke. U Takovu živi njegov ujak Života Jakovljević, profesor mašinstva u Tehničkoj školi "Ub", koji je Nikolin uzor i zbog koga je upisao i završio Mašinski fakultet, sa prosečnom ocenom 9,35, a potom dalje uspešno nastavio akademsku karijeru.

Aktuelno

Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Demokratske stranke Pre 14 sati 46 minuta

Laza ili Đole – lažna dilema valjevskih izbora

Dve bratske i još uvek vladajuće stranke građanima nude lažnu dilemu da biraju između dvojice kandidata njihovih stranaka, a sve glumeći tobožnji sukob ideja, koncepata..., kažu demokrate i...  · 10 komentara

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka Pre 16 sati 34 minuta

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja 3.06.2020

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...

Podela paketa (foto: www.mionica.rs)
U okviru projekta Švajcarska agencija za razvoj i saradnju 3.06.2020

Podela humanitarnih paketa u Mionici

Predstavnici Asocijacije "Duga" i opštine Mionica su počeli sa podelom humanitarnih paketa za 65 socijalno najugroženijih porodica. U okviru projekta "Odgovor na KOVID-19 pandemiju na teritoriji...