Viziri za ubski Dom zdravlja (foto: Iz privatnog albuma)
Viziri za ubski Dom zdravlja (foto: Iz privatnog albuma)
25.04.2020, 08:12

Sto vizira za ubski Dom zdravlja

č: | fb:

Grupa predavača sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koja izrađuje zaštitne maske za medicinsko osoblje na prvoj liniji odbrane protiv epidemije COVID-19, poklonila je sto vizira Domu zdravlja na Ubu.

 

Ovu važnu medicinsku opremu, koja u celosti pokriva lice i na taj način štiti od kapljivčnog prenošenja virusa, u dva navrata je dopremio Nikola Vorkapić (28), doktorand i asistent na Mašinskom fakultetu, čija je majka rodom iz tamnavskog sela Takovo. Upravo je od Nikole potekla inicijativa da se pomoć uruči ubskom Domu zdravlja, što su sve njegove kolege podržale i prihvatile.

 

"Ovo je samo sitnica koju mogu da učinim za moje drage Ubljane", kaže Vorkapić, dodajući da su donirani viziri izrađeni livenjem ili brizganjem plastike, te su otporniji za nošenje u odnosu na mnoge druge, dok njihov dizajn omogućava višestruku dezinfekciju bez ikakvih oštećenja.

 

Kako saznajemo od Nikole, tehnologija livenja plastike je novo rešenje u izradi vizira i mnogo brža od 3D štampe, koja se najčešće koristi. Ovaj postupak dobijen je optimizacijom svih postojećih modela, a osmislila ga je grupa nastavnog osoblja Mašinskog fakulteta (MŠ), koja je osim po inovatinosti, postala čuvena i po svojoj plemenitoj misiji izrade štitnika, čiju proizvodnju sami finansiraju. Do sada su ih donirali oko 40.000 klinikama, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Nikola Vorkapić

Nikola Vorkapić (Foto: Iz privatnog albuma)

 

"Čim je proglašena epidemija, mi smo krenuli sa izradom vizira, kako bismo našim medicinarima pomogli u prvom talasu, kada mnogi nisu imali zaštitnu opremu. Pozivam sve zdravstvene ustanove koje nemaju vezire da nam se jave, rado ćemo im izaći u susret", kaže Nikola Vorkapić, perspektivni mladi naučnik i istraivač i naš humani zemljak.  

 

Bez obzira na brojne obaveze koje ima na MŠ kao doktornd, asistent ili zbog angažovanja na različitim inovativnim projektima, rado i često dolazi u rodno selo svoje majke. U Takovu živi njegov ujak Života Jakovljević, profesor mašinstva u Tehničkoj školi "Ub", koji je Nikolin uzor i zbog koga je upisao i završio Mašinski fakultet, sa prosečnom ocenom 9,35, a potom dalje uspešno nastavio akademsku karijeru.

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 7 sati 52 minuta

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 7 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 5 sati 46 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...