<p>Unuk i predstavnici Op&scaron;tine kraj groba Stepana Vukovića</p> (foto: Dragan Savić)
<p>Unuk i predstavnici Op&scaron;tine kraj groba Stepana Vukovića</p> (foto: Dragan Savić)
22.08.2014, 09:36

U slavu kaplara Stepana Vukovića

č: | fb:

Na seoskom groblju u Komiriću, na stogodišnjicu Cerske bitke, Opština Osečina je na skroman ali prigodan način obeležila značajni jubilej. Mala svečanost održana je kraj groba kaplara Stepana Vukovića iz ovog mesta, koji je, zajedno sa brojnim saborcima iz opštine Osečina i cele Srbije, učestvovao u bici na Ceru i sam zarobio nekoliko neprijateljskih vojnika.

Međutim, Stepan Vuković se posebno pamti po tome što je tri dana pre isteka austro-ugarskog ultimatuma Srbiji i zvanične objave rata ispalio prvi srpski metak u Velikom ratu.

- Bio je sa patrolom u izvidnici na Drini, negde kod Ljubovije. Primetili su na drugoj strani reke jaku vojnu formaciju Austro-Ugarske vojske kako se preteći postrojava i priprema za atak na Srbiju. U njemu je uzavrela krv, samovoljno je skinuo pušku s ramena i pogodio neprijateljskog komandanta. Tim činom, zbog koga je početak Prvog svetskog rata dočekao u pritvoru, on je jasno pokazao raspoloženje srpskog naroda prema austrougarskoj osvajačkoj politici, a čim se zaratilo rehabilitovan je i priključen  – rekao je istoričar Svetozar Gačić, rukovodilac Odeljenja Narodnog muzeja Valjevo u Osečini.

Milan Simić, zamenik predsednika Opštine, zatim Zlatija Miličić, predsednik Skupštine opštine i Ana Ivković, direktor Narodne biblioteke Osečina, u ime lokalne samouprave, kao i članovi porodice Vuković, predstavnici mesne zajednice i grupa meštana ovog sela zapalili su sveće i položili sveže cveće i vence na ratnikovu večnu kuću. U prigodnoj besedi Simić je izrazio duboko poštovanja prema delu Stepana Vukovića i neustrašivih srpskih vojnika i vojskovođa. Naglasio je da je krajnje vreme da se ne dozvoli da se srpska omladina zavadi i podeli, odnosno da je jedinstvo jedna od najvažnijih pokretačkih snaga u društvu.

Sećanja na svog dedu Stepana osvežio je i njegov najstariji živi potomak, unuk Tomislav Vuković, penzioner iz Beograda, koji je svom sinu dao dedino ime. Podsetio je i na brojna odlikovanja koja je stari ratnik dobio, među kojima su Orden za hrabrost ruskog cara Romanova i Karađorđeva zvezda sa mačevima Kraljevine Jugoslavije.

Sutradan je opštinska delegacija i pun autobus poštovalaca dela srpskih ratnika na Ceru i u velikom ratu prisustvovala velikoj državnoj svečanosti u Tekerišu, upriličenoj povodom  jubilarne godišnjice slavne bitke.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 48 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...