Registracija Prijava preko FB
Nenad Jezdić i Tihomir Stanić (foto: Dragan Belajac Džagi)
Nenad Jezdić i Tihomir Stanić (foto: Dragan Belajac Džagi)
31.05.2020, 09:32

Ub srce serije "Kamiondžije 3"

č: | fb:

Nakon višemesečnih priprema, na Ubu su u petak snimljeni prvi kadrovi igrane serije "Kamiondžije 3", a tamo gde su stali Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja, nastavili su Nenad Jezdić i Tihomir Stanić.

 

Oni tumače Baju i Žiću, nove kamiondžije u ovom svojevrsnom omažu istoimenoj, kultnoj TV seriji iz sedamdesetih godina, kada su "iza upravljača" sedeli legendarni Paja i Jare. Odlukom režisera Filipa Čolovića i produkcijskog tima, posle skoro pola veka od emitovanja prvih "Kamiondžija" (1973), "dva vozača malo jača", sada kao protagonisti nove serije, voziće se "u duetu" po drumovima ubske opštine i okolnih, nošeni nevoljama i snovima o boljem životu.

 

U naredna četiri meseca, na brojnim lokacijama i uz učešče preko 150 glumaca, pripremaće se materijal za 20 epizoda, čije je premijerno prikazivanje planirano za kraj godine na prvom programu RTS-a.

Filip Čolović

Filip Čolović (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

- Tokom snimanja, gotovo ni jedan pedalj Uba neće ostati skriven i on će biti najzastupljeniji. Ostale gradove koji se pojavljuju nećemo imenovati, tako da će Ub ostati srce ove serije - istakao je režiser Čolović prvog dana snimanja "Kamiondžija 3", dodajući da Ub nije slučano izabran za mesto radnje.

 

"Kada je doneta odluka da definitivno nećemo snimati u Beogradu, trebalo je naći neko mesto koje je urbano, ali da odmah u blizini možemo da izađemo i u neki ruralni predeo, pošto je scenario takav da naši junaci putuju svuda. Ub predstavlja taj spoj, pored toga blizu je Beograda i stvarno smo veoma zadovoljni”.

 

 Zbog velikih očekivanja, Čolović je napomenuo da nova serija nije rimejk starih "Kamiondžija", niti njihov nastavak, već nešto sasvim novo i drugačije.

 

- Gordan Mihić, tvorac "Kamiondžija", napisao je tekst kao omaž staroj seriji, ali je ispratio potpuno nove likove, njihove avanture, ljubavi i životne probleme. Međutim, ono što je ostalo esencija, to je da su dva čoveka, koja verovatno nikada ne bi drugovala, životne okolnosti spojile da budu prijatelji i suvozači. Sve ostalo je drugačije", pojasnio je Filip Čolović.

 

Krvoslednici karaktera Jareta i Paje

 

Serija "Kamiondžije 3" počinje slučajnim susretom Žiće (Tihomir Stanić), bivšeg šofera, a potom bibliotekara u seoskoj školi i Baje (Nenad Jezdić), vozača autobusa u saobraćajnom preduzeću na Ubu. Taj susret će u potpunosti izmeniti njihove živote.

 

Pošto su ostali bez posla, oni su gledajući reprizu serije "Kamiondžije" sa popularnim Miodragom Petrovićem Čkaljom i Pavlom Vuisićem, koji su igrali Jareta i Paju, odlučili da kupe kamion i osnuju firmu za prevoz robe. Po žanru komedija, ove serija za koju je adaptaciju uradio Željko Hubač, govori o takozvanim malim ljudima i njihovim sudbinama.

Tihomir Stanić

Tihomir Stanić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Za glumca Tihomira Stanića, angažovanje u "Kamiondžijama 3" ima simbolično značenje.

 

- Sedamdesetih godina, kao dete, dolazio sam u ubsko selo Vrelo, kod brata Dragomira, koji je igrao u lokalnom fudbalskom klubu. Baš u to vreme su snimane "Kamiondžije" i evo me sada ovde ponovo, da posle toliko godina sa velikom radošću igram. Ta Čkaljina uloga je jedna od onih koja je mene, između ostalog, opredelila da postanem glumac. Na Ubu sam bio i da primim glumačku nagradu "RašaPlaović", gostovao sam i sa predstavom. Volim da nalazim neke dobre znake, simbole, a kada se spoji i atmosfera u kojoj smo počeli snimanje i činjenica da igram sa Nenadom Jezdićem, čije prve profesionalne korake poznajem, očekujem dobru seriju. Isto tako moram da zahvalim lokalnoj upravi i svima na gostoprimstvu, imamo odlične uslove za rad. Kad osetite da ste negde dobrodošli, onda sve ide lakše - rekao je Tihomir Stanić. Uz podsećanje da su u prvim "Kamiondžijama" Čkalja i Pavle Vuisić izgradili nezaboravne likove, napomenuo je da on i njegov kolega ne pokušavaju da budu kao Jare i Paja.

Nenad Jezdić

Nenad Jezdić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

To je potvrdio i drugi glavni glumac, Nenad Jezdić, konstatujući da mnoge interesuje koliko "Kamiondžije 3" liče na one originalne.

 

- Iako se mi donekle branimo time da je ovo nešto novo i drugačije, znamo da su svi koji su radili pređašnji serijal odavno postali velikani i viđeni su kao takvi. Ne želimo deo ni tog kolača, ni te slave, čak ne želimo deo ni te estetike i umetnosti, jer su zaista veliki i nedostižni. I tako i treba da bude. Ovaj projekat više doživljavam kao omaž i fantastičan povod da neke mlade generacije podsetimo na stari serijal i da ih zaintrigiramo za ovo što radimo. Žića i Baja su krvoslednici karaktera Jareta i Paje, ali ono što je zanimljivo, aktuelno i potrebno, a u vezi je sa projektom, jeste da su naši ljudi dugo već skloni ortakluku i verzirani u preživljavanju. Tako i Baja i Žića, uprkos otkazima i nemaštini, rade i bore se. Tu  elementarno važna stvar – da se svaki trud na kraju isplati, želimo da podelimo sa našim narodom. Ova dvojica su, kao i pređašnji, veliki trudbenici, koji pokušavaju da svaku šansu pretvore u nešto dobro za sebe i svoje - istakao je Nenad Jezdić.

 

U seriji, koja nastaje u produkciji RTS-a, igraju i Nataša Marković, Branislav Zeremski, Paulina Manov, Danina Jeftić, Iva Ilinčić, Nebojša Ilić, Bojan Dimitrijević, Marko Gvero, ali i amateri ubskog Pozorišta "Raša Plaović" i valjvski glumci.

Prvi kadrovi Kamionidžija

Prvi kadrovi Kamionidžija (Foto: Dragan Belajac Džagi)

         

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati 5 minuta

U Valjevu novozaraženih 22

U Valjevu je još 22, a u Kolubarskom okrugu još 30 pozitivnih na koronavirus. Preminule su još dve osobe u Mionici. Hospitalizovano je 99 pacijenata. prethodni dan u kolubarskom okrugu testirano je...  · 2 komentara

Ljubinko Andrić, Dragan Bogdanović i Nebojša Tadić (foto: )
Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica Pre 21 sati 28 minuta

“Pravda i žrtve mogu biti namireni jedino istinom”

U Valjevu je nedavno formiran skupštinski Anketni odbor za otkrivanje tajnih grobnica na teritoriji Valjeva. "Nije ideološka komisija, nije istražni organ,organ, a najmanje je sud", rekao je na...  · 11 komentara

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Obeležen Dan opštine 16.01.2021

Pre 126 godina Mionica proglašena za varoš

Pre 126 godina ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica je proglašena za varoš. Svečanim programom obeležen je Dan Mionice. "Naše najveće bogatstvo su ljudi", rekao na svečanosti Boban Janković,...