Registracija Prijava preko FB
Ub (foto: Dragan Belajac Džagi)
Ub (foto: Dragan Belajac Džagi)
19.06.2020, 13:59

Tri liste u trci za Ub

č: | fb:

Na lokalnim izborima u ubskoj opštini, 21. juna učestvovaće svega tri liste sa ukupno 50 kandidata za odbornike u Skupštini opštine, koja ima 30 mesta. Redosled izbornih lista na glasačkom listiću utvrđen je prema redu prijavljivanja.

 

Pod brojem jedan proglašena je lista vladajuće koalicije "Aleksandar Vučić - Za našu decu", jedina sa maksimalnim brojem kandidata za odbornike. Predvodi je prvi čovek IO SNS-a Darko Glišić (1973, inženje geodezije), aktuelni predsednik opštine Ub, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu.

 

Preostale dve liste imaju po deset kandidata za odbornička mesta u lokalnoj skupštini.

 

Lista "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije", koja nastupa pod parolom "Kuća se gradi od temelja", biće na drugom mestu na glasačkom listiću. Nosilac liste je Blagoje Conić (1974), diplomirani inženjer saobraćaja, inače predsednik ubskog OO SPS-a.

 

Treća i poslednja koja će učestvovati na lokalnim izborima je lista "Za Kraljevinu Srbiju - Za kraljevski Ub", koju je predložio OO POKS, Monarhistički front. Na njenom čelu, kao najmlađi kandidat za prvog čoveka ubske opštine, nalazi se diplomirani pravnik Marko Milivojević (1989).

 

U odnosu na lokalne izbore 2016. godine, najvažnija razlika jeste to što će novi saziv Skupštine opštine sačinjavati 30 odbornika, dok je u prethodnom bilo 40.  Naime, izmenama Statuta Opštine Ub, koji je usvojen u martu prošle godine, broj odborničkih mesta smanjen je zbog smanjenja broja stanovnika (sa 29.000 na oko 27.000), a time i birača.

 

Na ovogodišnjim izborima, za jednu od tri liste izjašnjavaće se 23.088 punoletnih Tamnavaca. Podsećamo, na izborima 2016. godine, u jedinstvenom biračkom spisku bilo je  upisano 23.909 birača, ili 821 više nego sada.

 

Pre četiri godine, građani su birali između 153 kandidata  sa šest izbornih lista: koalicija "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", "Socijaldemokratska parija Srbije - Dragan Jelić", "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija", "Demokratska stranka Ub", "Demokratska stranka Srbije - Zvonko Minić" i "Srpski pokret Dveri - Milun Živković". Koalicija okopljena oko Srpske napredne stranke tada je osvojila 25 od 40 odborničkih mesta u Skupštini opštine Ub, SPS-JS pet mandata, SDP-Dragan Jelić četiri, a DS i DSS-Zvonko Minić po tri odbornička mandata. Cenzus jedino nije prešla lista Dveri.

 

Tri poslanička kandidata

 

Osim lokalnih, za 21. jun zakazani su i parlamentarni izbori, na kojima će se za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, boriti i i troje kandidata iz ubske opštine.

 

Na listi Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić-Za našu decu" pod rednim brojem osam je Ivana Nikolić, master inženjer saobraćaja, koja sigurno može da računa i na drugi poslanički mandant.

 

Opštinu Ub, na listi "Ivica Dačić - SPS, JS - Dragan Marković Palma" sa 197. mesta predstavlja privatni preduzetnik Dragan Leontijević.

 

Na 52. mestu izborne liste "Za Kraljevinu Srbiju -POKS, MF - Žika Gojković" kandidat iz ubske opštine za narodnog poslanika je Svetislav Matić, tehničar termoenergetike.

Aktuelno

Vanredna situacija u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Štab za vanredne situacije Pre 9 sati 46 minuta

Proglašena vanredna situacija u Valjevu

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je danas proglasio vanrednu situaciju u našem gradu i izdao naredbu o sprovođenju mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koje se...  · 20 komentara

Poklon zaštitne maske za valjevske medije (foto: Kolubarske.rs)
Skromna, ali pomoć vredna pažnje Pre 15 sati 45 minuta

UNS poklonio zaštitne maske i valjevskim medijima

Udruženje novinara Srbije poklonilo je 10.000 zaštitnih maski redakcijama medija u Srbiji. "To je skromna pomoć za sve koji su zaposleni u medijima bez obzira na to da li su novinari, snimatelji,...

Postavljena šatra u Jovanji (foto: Đorđe Đoković)
Uprkos širenju zaraze koronavirusa Pre 16 sati 36 minuta

Održava se "Exit u Jovanji" na Ivanjdan

Uprkos širenju zaraze koronavirusa, u Valjevu će biti održan Ivanjdanski vašar u Jovanji. Zavod za javno zdravlje zahteva od gradskog Kriznog štaba da se odlože svi skupovi i proslave zbog...  · 15 komentara