Uroš Milošević (foto: Dragan Belajac Džagi)
Uroš Milošević (foto: Dragan Belajac Džagi)
11.07.2020, 10:05

"Znanje je ono što nam niko ne može oduzeti"

č: | fb:

Na osnovu rezultata sa nadmetanja najvišeg ranga u organizaciji Ministarstva prosvete, Uroš Milošević, maturant ubske Gimnazije "Branislav Petronijević", jedini je od kandidata bio oslobođen svih delova prijemnog ispita za upis na Filološki fakultet u Beogradu.

 

Kao đak generacije i "vukovac", koji je u trećem razredu gimnazije osvojio druga mesta na Republičkom takmičenju iz književnosti i na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, Uroš je fakultet upisao sa maksimalnih sto bodova. Na smeru - Srpski jezik i književnost, prvi je na rang listi.

 

Prema rečima Anđelke Simić, direktorke Gimnazije "Branislav Petronijević", Urošev uspeh treba da bude podstrek svim učenicima da ulažu što više u sebe, jer se svaki trud, rad i napor isplate.

 

"U Gimnaziji se učenici svake godine takmiče iz mnogo predmeta, pa su redovne i republičke nagrade. Međutim, Uroš je jedan od retkih koji je svoje visoke državne nagrade iskoristio da zauzme 1. mesto na rang listi na željenom smeru i tako se upiše na Filološki fakultet bez polaganja prijemnog ispita".

 

Pored pomenute dve druge nagrade na republičkim takmičenjima, svoju školu je nekoliko puta uspešno predstavljao i na Književnim olimpijadama. Ljubav prema knjizi pokazao je i jednogodišnjim volontiranjem u školskoj biblioteci koja je, kako ističe, na njega ostavila neizbrisiv trag, zbog čega će u budućnosti pokušati da položi i stručni ispit za bibliotekara.

Uroš Milošević

Uroš Milošević (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Za sva svoja postignuća, Uroš je zahvalan profesorima gimnazije, dok su mu odeljenski drugari bili podrška u mnogim trenucima.

 

- U školi sam stekao mnogo divnih prijatelja, koji su mi pomogli da prevaziđem prepreke na putu, a nije ih bilo malo. Svakako da će mi u najlepšem sećanju iz gimnazijskih dana ostati druženje sa tim divnim ljudima, ali i sa mnogim profesorima, koji su uvek bili raspoloženi za priču iz svakodnevnog života, a ne samo za gradivo. To su najbolje pokazali na maturskoj ekskurziji. Iako je bila naporna, s obzirom na to da smo morali da obiđemo mnogo gradova za relativno kratak vremenski period, oni su pokazali izuzetno razumevanje za sve naše nestašluke, ali i veliku podršku u teškim trenucima, a nažalost, bilo je i takvih. Time su dali primer i meni, između ostalog, zato što planiram da se bavim ovom zahtevnom profesijom, da profesor ne sme biti uštogljen i odrveneo, i držati se samo svojih pravnih obaveza i nastavnih sadržaja. Profesori moraju biti i vaspitači, možda i pre nego učitelji, jer kada učenik napusti školu, on ne mora da zna sve naučne činjenice, ali mora znati kako da se ponaša i koje su mu granice. Granicu lepog vaspitanja učenici Gimnazije nikada nisu prelazili", kaže o svojoj školi ovogodišnji đak generacije.

  

Druga velika Uroševa ljubav je biologija. Kao gimnazijalac, svake godine učestvovao je na republičkim takmičenjim iz ovog predmeta, dok je kao učenik osmog razreda ubske OŠ "Milan Munjas" bio i državni prvak iz biologije. Zbog toga mu je, uz profesorku srpskog jezika i književnosti Željku Mitrović, druga "najdrža profesorka" Bojana Tomić, koja predaje biologiju u ubskoj Gimnaziji.

 

- Od njih sam dobijao najveću podršku i pomoć. Nekada je bilo osvojenih nagrada, nekada nije, ali trud koji smo svi zajedno uložili da bismo uopšte stigli do najvišeg nivoa takmičenja je neizbrisiv. One će mi zauvek ostati u najlepšem sećanju gimnazijskih dana. Iako sam krenuo putem jezika i književnosti, nikada neću prestati da se interesujem za biologiju, jer to su moje dve najveće ljubavi", kaže naš sagovornik.

 

S ponosom ističe da je prošle godine pohađao i seminar iz biologije u Istraživačkoj stanici Petnica, a da ima i drugih interesovanja pokazao je učešćem u projektu Svetionik znanja Ministarstva omladine i sporta, koji ima za cilj razvoj gradova i opština u oblasti kulture, sporta, ekologije.

 

To što je titulu đaka generacije i "vukovca" poneo i iz osnovne škole i iz gimnazije, pokazuje da za njega učenje nije bilo samo obaveza, već mnogo više od toga.

 

"Vremenom sam shvatio da  neću da učim ni zbog profesora, ni zbog ocene, već isključivo zbog sebe. Znanje je ono što nam niko ne može oduzeti", poručuje Uroš Milošević.

 

Ovogodišnja generacija maturanata Gimnazije „Branislav Petronijević” brojala je svega 37 učenika u dva odeljenja, od kojih je njih 31 školovanje završilo sa odličnim uspehom. Pored Uroša, nosioci  diplome „Vuk Karadžić“ su Anđelija Jocić, Anđela Nenadović i Sara Lukić.

Anđelka Simić

Anđelka Simić (Foto: Privatni album)

 

Direktorka ubske Gimnazije, Anđelka Simić ističe da je upravo rad u manjim grupama ono što je ovu generaciju učinilo posebno kvalitetnom, jer su svi učenici bili disciplinovani, redovni u učenju, a njihova kreativnost i svestranost su lakše dolazili do izražaja.

 

- Gimnazija "Branislav Petronijević" po broju učenika spada u male škole, ali je njen značaj za opštinu Ub veliki, jer lokalnoj samoupravi obezbeđuje potreban kadar koji doprinosi razvoju zajednice u celini. Poslednjih godina se sve više bivših gimnazijalaca, nakon završenog fakulteta, vraća da svojim znanjem i stručnošču unapredi svoje mesto. Gimnazija na Ubu se ponosi naučnicima, lekarima, profesorima, inženjerima, programerima,... -  navodi Anđelka Simić dodajući da će ova ugledna škola nastaviti da unapređuje rad, kako bi nastava bila još podsticajnija, a stečena znanja funkcionalna.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 14 sati 22 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 14 sati 22 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 9 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara