Registracija Prijava preko FB
Ljig (foto: Vlada Ivanović)
Ljig (foto: Vlada Ivanović)
26.07.2020, 14:54

Vanredna situacija u Ljigu

č: | fb:

U danu kada je izračunato da je od početka jula broj zaraženih građana 45 (subota, 25. jul), ljiški Štab za vanredne situacije doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji ove opštine.

 

Uz odluku, donete su i posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, u ovom slučaju prourokovane Covidom - 19, koje se odnose na zabranu okupljanja, ponašanje u javnim parkovima i na igralištima, rad restorana, ustanova, zabranu organizovanja svečanosti, ponašanje u javnom prevozu, zabranu korišćenja bazena i druge mere kako bi se loša epidemiološka situacija poboljšala.

 

Nošenje maski je obavezno u zatvorenom  prostoru i poštovanje fizičke distance od dva metra, a u slučaju da nije moguće obezbediti tu distancu, zabranjeno je okupljanje više od pet lica i na otvorenom, uz podrazumevane maske. Restorani i kafići mogu da rade do 21 čas, a u otvorenom delu objekata (bašte) do 23 časa.

 

Neke od mera donete su još 7. jula, bez proglašenja vanredne situacije, ali, sudeći po broju novozaraženih koji je rastao kad god su stizali rezultati testiranja, nisu poštovane. Procenti pozitivnih u odnosu na broj testiranih, pokazuju da su građani Ljiga ozbiljno ugroženi koronavirusom i da je i ranije trebalo uvesti vanrednu situaciju.

 

U Ljigu je u prvom talasu bilo 13 obolelih od koronavirusa, u julu je situacija znatno pogoršana, kako među građanima koji obolevaju, tako i u Domu zdravlja, u kojem je četvrtina zaposlenih van rada, među njima i tri lekara. Veliki broj građana čeka rezultate testiranja, koji kasne i po nekoliko dana.

 

Nije navedeno ko će kontrolisati sprovođenje mera, a građani na društvenim mrežama komentarišu da neki od ljudi, dok čekaju rezultate testiranja, šetaju po Ljigu i time ugrožavaju druge.

Ukupan broj preminulih od početka krize izazvane koronom je troje, od kojih jedan lekar u penziji, pre nekoliko dana u Beogradu.

 

Aktuelno

Mejina česma (avgust 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Teodora Aćimović Pre 4 sati 31 minuta

Mejina česma 2020. godine

Mladi istraživači su pre tri godine sredili Mejinu česmu i ostavili je Gradu na čuvanje i negovanje, a Valjevcima mesto uz Gradac za uživanje. Dva puta su uređivali taj prostor, jer Grad za Mejinu...  · 1 komentar

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 7 sati 58 minuta

U Valjevu još tri osobe pozitivne

U Valjevu su još tri osobe zaražene koronavirusom, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje. U Opštoj bolnici u Valjevu trenutno su na lečenju 73 pacijenta iz Kolubarskog okruga, a pre ti...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Ko je zaista lud, ako je pametno "Pravi se lud!"?

Ako i sto puta ponovljena laž postaje istina (Gebels), nepotrebno je pitati kako stoji sa stalno ponavljanim koje ne mora biti laž. Ali ni očigledna istina nego nečija izjava, koja se iz raznih...