Registracija Prijava preko FB
Ljig (foto: Vlada Ivanović)
Ljig (foto: Vlada Ivanović)
26.07.2020, 14:54

Vanredna situacija u Ljigu

č: | fb:

U danu kada je izračunato da je od početka jula broj zaraženih građana 45 (subota, 25. jul), ljiški Štab za vanredne situacije doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji ove opštine.

 

Uz odluku, donete su i posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, u ovom slučaju prourokovane Covidom - 19, koje se odnose na zabranu okupljanja, ponašanje u javnim parkovima i na igralištima, rad restorana, ustanova, zabranu organizovanja svečanosti, ponašanje u javnom prevozu, zabranu korišćenja bazena i druge mere kako bi se loša epidemiološka situacija poboljšala.

 

Nošenje maski je obavezno u zatvorenom  prostoru i poštovanje fizičke distance od dva metra, a u slučaju da nije moguće obezbediti tu distancu, zabranjeno je okupljanje više od pet lica i na otvorenom, uz podrazumevane maske. Restorani i kafići mogu da rade do 21 čas, a u otvorenom delu objekata (bašte) do 23 časa.

 

Neke od mera donete su još 7. jula, bez proglašenja vanredne situacije, ali, sudeći po broju novozaraženih koji je rastao kad god su stizali rezultati testiranja, nisu poštovane. Procenti pozitivnih u odnosu na broj testiranih, pokazuju da su građani Ljiga ozbiljno ugroženi koronavirusom i da je i ranije trebalo uvesti vanrednu situaciju.

 

U Ljigu je u prvom talasu bilo 13 obolelih od koronavirusa, u julu je situacija znatno pogoršana, kako među građanima koji obolevaju, tako i u Domu zdravlja, u kojem je četvrtina zaposlenih van rada, među njima i tri lekara. Veliki broj građana čeka rezultate testiranja, koji kasne i po nekoliko dana.

 

Nije navedeno ko će kontrolisati sprovođenje mera, a građani na društvenim mrežama komentarišu da neki od ljudi, dok čekaju rezultate testiranja, šetaju po Ljigu i time ugrožavaju druge.

Ukupan broj preminulih od početka krize izazvane koronom je troje, od kojih jedan lekar u penziji, pre nekoliko dana u Beogradu.

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 16 sati 33 minuta

U Valjevu preminula još jedna osoba, 24 novozaraženih

U Valjevu i Lajkovcu preminula je još po jedna osoba od posledica koronavirusa. Novozaraženih u Valjevu je 24, dok je u Kolubarskom okrugu pozitivno još 46. Hospitalizovano je 96 kovid pozitivnih...

Kafić Ponte bianca (foto: Kolubarske.rs)
Na Trgu Živojina Mišića 14.01.2021

Noćas goreo kafić "Ponte bianca"

Noćas je u ugostiteljskom objektu "Ponte bianca" na Trgu Živojina Mišića, nedaleko od belog mosta u centru Valjeva, izbio požar. Prema raspoloživim informacijama pričinjena je velika materijalna...