Saša Spasić (foto: Dragana Nedljković)
Saša Spasić (foto: Dragana Nedljković)
25.08.2014, 13:44

Ubljani traže pomoć države

č: | fb:

Zbog nezapamćenog nevremena sa gradom koje je u subotu uveče zahvatilo 15 sela ubske opštine, danas je Štab za vanredne situacije uputio zahtev Vladi Republike Srbije da iz sredstava stalne budžetske rezerve novčano pomogne ugroženim domaćinstvima, kako bi u najkraćem roku sanirali nastalu šteta.

- U subotu, 23. avgusta, u vremenu od 18. do 20 časova, Opštinu Ub zahvatilo je olujno nevreme praćeno gradom veličine kokošijeg jajeta, u neprekidnom trajanju od 30 minuta. Oštećenja na poljoprivrednim usevima od 80 do 100 posto pretrpela su sela Tulari, Kožuar, Kalinovac, Novaci, Banjani, Trlić, Pambukovica, Brezovica, Sovljak i Vrelo, a od 20 do 60 posto Takovo, Crvena Jabuka, Milorci, Stublenica i Šarbane, kaže Saša Spasić, zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Opštine Ub.

Selo Banjani

Selo Banjani (Foto: Televizija 3M)

Najveću materijalnu štetu pretrpeli su povrtari, jer je proizvodnja povrća u plastenicima totalno uništena na preko 60 hektara. Žitarice: soja, kukuruz, suncokret uništeni su do 80 posto. Prema prvim procenama, nevremenom je zahvaćeno oko 5.000 hektara u 15 naseljenih mesta.

- Prema dobijenim preliminarnim podacima, Štabu su prijavljena oštećenja na oko 300 stambenih i 600 pomoćnih i ekonomskih objekata, na kojima je vetar odneo crep, srušio odzake, a grad polupao prozore, salonite i onduline. Vlasnici putničkih i teretnih vozila, zbog razbijenih šoferšajbni i uredjaja za osvetljenje uputili su Štabu najviše prijava. Procenjuje se da je najmanje 200 vozila oštećeno – navodi Spasić.

U nevremenu je povređen Borisav Jeftić (1977) iz Sovljaka. Od udarca gradljike u glavu, izgubi je svest i zadobio rasekotinu od sedam centimetara. Sem ove povrede, drugih prijavljenih slučajeva u Policijskoj stanici i Hitnoj službi Doma zdravlja nije bilo.

Selo Banjani

Selo Banjani (Foto: Televizija 3M)

Oluja je izazvala i prekid u snabdevanju električnom energijom u osam sela. Snabdevanje je normalizovano, ali svi problemi nisu otklonjeni, tako da su stručne ekipe Elektrodistribucije još uvek na terenu. Zbog pada više stabala drveća u Banjanima, dva sata je u prekidu bio saobraćaj na  regionalnom pravcu Ub-Šabac.

Poslednje gradonosne padavine zahvatile su ista naselja kao i nevreme od 25. juna, s tom razlikom što je grad bio krupniji, vetar jačeg intezizeta, a padavine su trajale mnogo duže.

Hitne mere  

Sem zahteva za pomoć upućenog Republičkoj Vladi,  članovi Štaba su na današnjoj, vanrednoj, sednici usvojili nekoliko zaključaka o merama koje treba preduzeti na otklanjanju posledica olujnog nevremena i grada.

Selo Banjani

Selo Banjani (Foto: Televizija 3M)

- Nakon analize stanja u pogođenim područjima, doneta je odluka o hitnoj nabavci protivgradnih raketa i vanrednom opremanju protivgradnih stanica. Novac će se obezbediti iz  budžeta lokalne samouprave. Formirana je Opštinska komisija koja će obići ugrožena sela, sačiniti stručni izveštaj i izvršiti prvu preliminarnu procenu štete, kako bismo mogli da što bolje obrazložimo zahtev Vladi za dodelu novčane pomoći. Štampali smo obrasce za prijavu štete i podelili ih predsednicima Saveta Mesnih zajednica, koji će ih razdeliti oštećenim gazdinstvima. Rok za prijavu štete je sedam dana, odnosno do 1. septembra – rekao je za Kolubarske.rs Saša Spasić, zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Opštine Ub.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 6 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 1 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...