Sednica SO Ljig (foto: Miroslava Kojić)
Sednica SO Ljig (foto: Miroslava Kojić)
14.09.2020, 12:21

Bez predsednika i bez zamenika

č: | fb:

Nije novost da novi-stari predsednik opštine, Dragan Lazarević, ne prisustvuje sednicama Skupštine opštine Ljig. Na poslednjoj sednici nije bilo ni njegovog zamenika, novog u vlasti, socijaliste Milomira Radojičića. Predsednik SO Ljig opravdao je čelne ljude izjavivši da su imali zakazan sastanak u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, ali nije ubedio kritičare, nezadovoljne što tačke dnevnog reda koje se odnose na budžet nema ko da "brani", slovo se svelo na činovnicu iz opštine.

 

Među više od 20 tačaka dnevnog reda, izdvaja se odluka o dnevnicama odbornika od 10.000 dinara, a isti iznos primaće i pet članova Opštinskog veća za svaku sednicu. Dnevnice odbornika veće su četiri puta u odnosu na dnevnice u prethodnom sazivu.

 

Iznenađujuća je i odluka da predsednik SO Ljig, Veselin Šiljegović, prima naknadu plate u iznosu od 100 posto, a njegov zamenik, Marina Milaković, 71 posto, iako neće biti na stalnom radu u opštini. Inače, oboje su zaposleni, Šiljegović u EPS-u, zamenica u JKP "Komunalac".

Odbornici na sednici u vreme korone

Odbornici na sednici u vreme korone (Foto: Miroslava Kojić)

 

Pred odbornicima se našao Završni račun budžeta opštine za prošlu godinu, sa ostvarenim prihodima oko 90 post, uz četiri rebalansa u 2019. godini, Odluka o izmeni  budžeta, drugi put ove godine, podrazumeva smanjenje prihoda sa 523 na 508 miliona dinara, uz mišljenje odbornika opozicije da je i to nerealno i da će biti još izmena budžetskih sredstava. Novo u rebalansu je rekonstrukcija pijace u Ljigu i izgradnja javne garaže.

 

Što se tiče realizacije budžeta, u periodu januar-jun ove godine, izvršen je sa samo 36 posto, i to je bio povod za kritike od strane opozicionih odbornika.

Sednica SO Ljig

Sednica SO Ljig (Foto: Miroslava Kojić)

 

Novi prevoznik putnika na teritoriji ljiške opštine biće "Agrohemik" iz Ljiga i "Janušević" (Priboj), koji su nastupili zajedno kao ponuđači, i bili "bolji" od "Banbusa" iz Obrenovca (dosadašnjeg prevoznika) i "Lastre", koja decenjama obavlja autobuski prevoz. "Agrohemik" se bavi prevozom materijala, te je pribojski prevoznik pomogao da se ispune uslovi iz javnog poziva, odnosno zakonski uslovi.

 

Odluke o mreži predškoskih ustanova i mreži osnovnih škola, usvojene su na sednici. Tako, više neće biti škole u Ivanovcima (u koju je išao Milovan Danojlić), niti predškolske grupe u Slavkovici, selu sa školom od 1865. godine, a u školskom prostoru su odlični uslovi za predškolce, sa kojima su radile vaspitačice još od devedesetih godina. Sada Slavkovčani dovoze decu u Ljig i u Kadinu Luku.

 

 

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 3 sati 40 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 3 sati 53 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 5 sati 13 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...