Krušik (foto: MM)
Krušik (foto: MM)
07.10.2020, 07:02

Za 1866 radnika Krušika produžen ugovor na još mesec dana

č: | fb:

U HK Krušik na mesec dana do 31. oktobra produženi su ugovori o radu za 1.866 radnika angažovanih na određeno vreme, tako da valjevska vojna fabrika trenutno ima  2.946 zaposlena.

 

Od kraja jula, kada je bilo 3076 zaposlenih, do danas ugovor nije produžen za 130 radnika angažovanih na određeno vreme.

 

Direktor valjevske vojne fabrike Vladan Lukić kaže da su među radnicima kojima ugovri nisu produženi najbrojniji oni koji uskoro ispunjavaju uslov za penziju te po tom osnovu mogu da primaju novčanu nadoknadu Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Prema rečima direktora epidemija koronavirusa je u velikoj meri usporila privredne aktivnosti, ne samo u Srbiji nego u celom svetu, što se odražava i na poslovanje Krušika, a samim tim i na potreban broj radnika.

 

- Imamo dosta robe u magacinima koja je po ugovorima urađena, uglavnom avansno plaćena, ali otprema ide sporo, ne znamo iz kojih razloga. Naši kupci i njihovi inspektori slabo dolaze po robu. Nemamo novih ugovora u obimu kako je to bilo početkom godine. Trenutno imamo ugovorene poslove vredne 40 miliona dolara u ovoj godini, što sa prelaznim obavezama iz prošle godine daje neku osnovu da ćemo u narednom periodu imati posla, ali za blizu 3.000 radnika, koliko ih ovaj kolektiv ima, trebalo bi da bude više posla. U pregovorima smo za preko 100 miliona dolara novih ugovora, ali, zbog trenutne situacije, sve to sporo ide – navodi Lukić i naglašava da je to najveći problem koji fabrika trentno ima.

 

Govoreći o pregovorima sa fabričkim sindikatima o tome da se samanje izdvajanja za regres, prevoz, topli obrok..., a da se poveća cena rada, direktor Lukić kaže da je sindikalnom rukovodstvu čak predloženo da iznesu neki svoj predlog i da ne moraju da prihvate ponudu rukovodstva Krušika. Međutim ni jedan od pet sindikata "nije spreman da prihvati predlog rukovodstva, niti da predloži nešto novo, verovatno plašeći se gubitka članstva".

 

Lukić podseća da sledeće godine u januaru ističe kolektivni ugovor između poslodavca i reprezentavnih sindikata. "Tada ćemo temeljno analizirati situaciju i iznaći nešto što je prihvatljivo za fabriku. Sindikati su saglasni sa stavom da svi moramo da vodimo računa o fabrici", rekao je Vladan Lukić.

 

Podsećamo, menadžment HK Krušik je u više navrata pokretao razgovore sa sindikalnim predstavnicima radi izmene kolektivnog ugovora u cilju povećanja cene radnog sata i smanjenja neprimereno visokih troškova koji nisu vezani za rezultat rada. Svakog meseca se izdvaja 7.700 dinara po zaposlenom za regres, za topli obrok 340 dinara po danu za svakog zaposleng, minuli rad se obračunava po stopi od 0,6 posto za svaku godinu staža, plus plaćen prevoz.

 

Rukovodstvo Krušika je ponudilo predstavnicima fabričkih sindikata da naprave preraspodelu i to tako što će biti povećana cena sata sa 143 na 173 dinara, kako bi se afirmisao rad, a da se smanji iznos za topli obrok, regres i minuli rad.

 

Aktuelno

Pruga Beograd - Bar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Lajkovcu Pre 22 sati 53 minuta

Nastradao muškarac na barskoj pruzi

Na barskoj pruzi, u Lajkovcu, nastradao je S.J. (39) iz Beograda, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Muškarac, na koga je naleteo voz koji je saobraćao na relaciji Prijepolje-Beograd, je preminuo na...

Slava Valjeva Druge Trojice - litija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Slava grada Valjeva Pre 1 dan 3 sati

Duhovska litija ulicama grada ove godine od 18 časova

Za razliku od prethodnih godina kada se Duhovska litija centralnim ulicama kretala u prepodnevnim časovima, nakon Svete Arhijerejske liturgije, ove godine proći će u popodnevnim časovima.