Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Krušik (foto: Đorđe Đoković)
02.09.2014, 16:29

Akumulatori za avione uvezeni iz Rusije

č: | fb:

Avion MiG-29 sa novim akumulatorom poleteo je danas sa vojnog aerodroma u Batajnici i tom događaju prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, saopštilo je Ministarstvo odbrane, a prenela Beta. Akumulatore za avione poklonila je Rusija i oni su dopremljeni u subotu.

Ministar odbrane je naveo da su nabavke akumulatora na vreme sprovedene, ali nije postojala saglasnost ruskog ministarstva za produžetak garancije, ukoliko se akumulatori indijske kompanije stave na MiG-ove. "Cena indijskih akumulatora, shodno zakonu o javnim nabavkama, pa i vojne opreme, bila je najbolja, ali šta nam to vredi kada ne možemo da dobijemo sve ostale sertifikate koji su nam bili potrebni", rekao je Bratislav Gašić.

Šta je sa “Krušik Akumulatorima”?

Ova vest neminovno otvara pitanje šta se dešava sa privatizovanom fabrikom “Krušik Akumulatora”, odnosno da li je ona definitivno ugašena. Podsećanja radi, “Krušik” je u toj fabrici, kako se godinama tvrdilo, proizvodio velike čelične i nikl-kadmijum akumulatore za avione i železnicu. Uz to, minister Bratislav Gašić je tokom nedavne posete “Krušiku” potvrdio kako Ministarstvo odbrane vodi računa i o valjevskim “Akumulatorima”.

Nije novost da se radnici nekada uzorne fabrike i njihovi sindikalci, uz podršku pojedinih gradskih čelnika iz SNS, mesecima bore za toda se poništi privatizacija ukazujući na broje nepravilnosti u načinu vođenja firme otkako su je kupili gospoda Čičak, Peručić i njihovi saradnici.
U međuvremenu je sa mesta direktorke Agencije za privatizaciju pomerena Vida Uzelac, kod koje su boravili sindikalci “Akumulatora” ipojedini gradski čelnici i dobili obećanja da će privatizacija biti poništena.

Radnici “Krušik Akumulatora” mesecima ne rade i ne primaju platu, a ta fabrika je pre sedam godina za 57 miliona dinara prodata “Euro Balkan korporaciji” sa Zoranom Čičkom na čelu. Poslednja direktorka je Snežana Aleksić, takođe nekadašnji visoki funkcioner JUL-a.Novi vlasnici su obaveze izmirivali do isteka rokova predviđenih kupoprodajnim ugovorom.

Zaposleni su krajem 2013. pozvali Vladu Srbije da “ili poništi privatizaciju ili dođe na svečano zatvaranje Krušik Akumulatora”. Ovako, Srbija razapeta između Istoka i Zapada plaća (pre)visoku cenu novog hladnog rata velikih sila. Utopija da će ovom narodu bilo ko šta pokloniti ili mu pomoći zarad “lepih očiju” tek će nas koštati.

Aktuelno

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 53 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara