Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
29.05.2021, 09:50

Gorenje i sindikati potpisali kolektivni ugovor

č: | fb:

Nakon višemesečnih pregovora u Valjevu je potpisan novi kolektivni ugovor između kompanije "Gorenje Valjevo" i Samostalnog sindikata metalaca Srbije – Sindikata "Gorenje doo Valjevo" i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata – Sindikata "ASNS Gorenje" Valjevo. 

 

Kako je saopšteno iz kompanije, u pitanju je drugi Kolektivni ugovor koji je zaključen na nivou Gorenjea na period od tri godine. Njegovim zaključenjem, osim očuvanja ranije ugovorenih prava definisanih prvim Kolektivnim ugovorom, postavljen je osnov za primenu nove sistematizacije uz istovremeno unapređenje pravne regulative koja uređuje odnos između zaposlenog i poslodavca, čime su usvojena i jasna pravila za obračun nagrađivanja zasnovanih na ostvarenim rezultatima poslovanja. 

Stanka Pejanović

Stanka Pejanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema rečima Stanka Pejanović, potpredsednica Hisense International i izvršna potpredsednica Hisense Europe, ovo je važan dan za Valjevo i za Hisense Europe.

 

"Potpisali smo novi Kolektivni ugovor kao rezultat zrelog socijalnog dijaloga, za dobrobit svih zaposlenih i kompanije u smislu osnove za stabilno poslovanje i rast. Za grupaciju sa preko 80.000 zaposlenih širom sveta, koja je lider u razvoju novih tehnologija u industrijama u kojima posluje, evropske fabrike u Sloveniji, Srbiji i Češkoj izuzetno su važan deo prozvodnih kapaciteta. Zbog toga je transparentan socijalni  dijalog  ključni  faktor za razvoj i zaposlenih i kompanije Hisense Gorenje Europe. Značaj dijaloga i pronalaženja optimalnih rešenja zajednički sa našim socijalnim partnerima, reprezentativnim sindikatima, obezbeđuje platformu za stabilan dugoročni rast.  Hisense Europe želi da bude lider ne samo u novim tehnologijama nego i prvi izbor željenog poslodavca na tržištima na kojima posluje. Uloga Sindikata sa kojima sarađujemo na svim proizvodnim lokacijama u Evropi je dragocena i ponosni smo na činjenicu da je negovanje socijalnog dijaloga jedna od temeljnih vrednosti kompanije", izjavila je Pejanović.  

 

Vođeni zajedničkim ciljem unapređenja položaja zaposlenih, očuvanja radnih mesta i samim tim jačanja osnove za dalji napredak, menadžment kompanije i sindikati su pregovorima pristupili krajem 2020. godine.

 

"Ovaj Kolektivni ugovor pravi je primer konstruktivnog socijalnog dijaloga koji zajedno sa predstavnicima sindikata negujemo unutar kompanije, a koji je od velikog značaja za dalji razvoj poslovanja fabrike. Kontinuriana saradnja sa sindikatima u velikoj meri je doprinela uspešnom održavanju stabilnosti poslovanja tokom turbulentne 2020. godine, koju smo čak završili sa 600 radnika više, zahvaljujći čemu su nam se otvorile mogućnosti za dalje širenje kapaciteta i ulaganje u nove tehnologije", izjavio je Dejan Milutinović, direktor fabrike Gorenje Valjevo. 

 

Predstavnici sindikata istakli su da su Kolektivnim ugovorom prepoznate i definisane sve aktuelne potrebe procesa proizvodnje, a u skladu sa tim i jasno postavljeni radni zadaci i odgovornosti za svako radno mesto.

 

"Mi smo veoma zadovoljni svime što je postignuto novim Kolektivnim ugovorom, a što će doprineti unapređenju uslova rada zaposlenih. Ovo je odličan primer kako se vođenjem socijalnog dijaloga mogu rešiti interesi obe strane, i poslodavca i zaposlenih", istakao je Slobodan Stanojlović, predsednik sindikata SSMS.  

Slobodan Stanojlović i Nenad Đurđević

Slobodan Stanojlović i Nenad Đurđević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nenad Đurđević, predsednik sindikata ASNS takođe je izrazio želju za nastavkom produktivne međusobne saradnje i u budućnosti.

 

"Dogovori koji su deo Kolektivnog ugovora od velikog su značaja za svakog radnika individualno i predstavljaju neizostavni okvir za održivo poslovanje, koje nam je svima u interesu", zaključio je Đurđević. 

 

Podsećamo, prvi kolektivni ugovor potpisan 2018. godine, doneo je novine koje se odnose na dodatne dane godišnjeg odmora za različite kategorije zaposlenih, plaćeno odsustvo u različitim situacijama, kao i pokrivanje troškova obrazovanja zaposlenog od strane poslodavca unutar kompanije i u obrazovnim insitucijama. 

 

Kompanija Hisense je 2018. godine postala većinski vlasnik Gorenja, a time i fabrike u Valjevu, koja je otvorena pre 15 godina i danas zapošljava 1.900 radnika i sarađuje sa više od 60 lokalnih dobavljača. 

 

 

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 7 sati 2 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 8 sati 18 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 dan 10 sati

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 3 komentara