Registracija Prijava preko FB
Sindikalci Krušika (foto: Đorđe Đoković)
Sindikalci Krušika (foto: Đorđe Đoković)
09.10.2021, 06:56

Radnicima Krušika od aprila nisu overene zdravstvene knjižice

č: | fb:

HK Krušik nije u mogućnosti da servisira svoje obaveze prema fondovima i dobavljačima zbog značajno smanjenog obima proizvodnje i teške materijalne situacije, saopštili su predstavnici četiri fabrička sindikata na konferenciji za novinare koju su održali ispred glavne kapije Krušika.

 

Sindikalci su ponovo državnom vrhu uputili apel za pomoć jer, kako rekoše, bez pomoći države Krušik nije u stanju da sam reši te probleme.

 

Predsednik Samostalnog sindikata u HK Krušik Branko Petrović, koji je govorio u ime četiri reprezentativna sindikata, saopštio je da radnici fabrike od aprila ove godine nemaju overene zdravstvene knjižice, a samim tim ne mogu da se leče.

 

- U ovoj teškoj epidemiološkoj situaciji mislimo da nije ljudski i da je nehumano da zaposleni i članovi njihovih porodica nisu u mogućnosti da se adekvatno leče. Prema našim saznanjima Fondu za zdravstveno osiguranje Krušik duguje oko 170 miliona dinara, koje nije u mogućnosti da uplati. S obzirom na to da je država većinski vlasnik Krušika, mi smo se od juna obraćali resornim ministsrstvima, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa apelom za pomoć da se ovaj problem reši. Međutim, do današnjeg dana nemamo odgovor, niti je ovaj problem rešen. Imamo neka saznanja da su resorna ministarstva dala saglasnost da se izdvoje sredstva za pomoć Krušiku, ali sednica Vlade po tom pitanju još uvek nije održana – kazao je Petrović.

Branko Petrović

Branko Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Petrović je naglasio da zaposleni u Krušiku do danas nisu uspeli da overe zdravstvene knjižice i da se overavaju samo za hitne slučajeve, tako da je do sada overeno oko 370 zdravstvenih knjižica i to na rok od 15 do mesec dana.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs, ukoliko rukovodstvo uz pomoć države ne iznađe rešenje, šta će uraditi sindikati, da li imaju plan, Petrović je kratko rekao: "Plan bez plana".

 

Pored problema sa overavanjem zdravstvenih knjižica, Petrović je rekao da se selektivno uplaćuje novac Republičkom fondu za penziono invalidsko osiguranje, tako da postoje "praznine" u radnom stažu. Naveo je da je lane u PIO fond uplaćeno za četiri meseca radnog staža zaposlenih, dok je ove godine Krušik izmirio obavezu za samo dva meseca.

 

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata, u valjevskoj vojnoj fabrici trenutno je zaposleno oko 2500 radnika, do skro je bilo 3300, od toga u stalnom radnom odnosu je oko 1200 dok su ostali radnici angažovani po ugovoru. Što se tiče posla u Krušiku, Petrović kaže da je obim proizvodnje značajno smanjen i navodi da je trenutna uposlenost deset do dvadeset posto, ali ima najava da će ovih dana biti potpisano nekoliko novih ugovora.

 

Na konferenciji za novinare bili su predstavnici četiri reprezentativna sindikata HK Krušik: USS Sloga, Samostalni sindikat, UGS Nezivisnost i ASNS.

Aktuelno

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 11 sati 28 minuta

U Valjevu novozaraženih 153

U Valjevu je 153, u Kolubarskom okrugu 286 novozaraženih, trenutno je na lečenju 112 kovid pacijenata. Na teritoriji Kolubarskog okruga testirano je 624, u Kovid ambulanti Doma zdravlja 259, u...

Izložba u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
Deo postavke prvog Bijenala fantastike do 15. februara Pre 15 sati 45 minuta

U Modernoj galeriji dela majstora fantastike

U Modernoj galeriji u Valjevu izložen je deo postavke prvog Bijenala fantastike u Srbiji. Izložba dela 18 umetnika, u organizaciji Fondacije "Mihajlović-Feniks", biće otvorena do 15. februara....  · 1 komentar

Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 22.01.2022

A kako da i On ne bude "nešto drugo"?

Često se može čuti kako imamo šefa države koji se ne ponaša po ustavu i praksi ostalih šefova. (Osim nekolicine, zna se kojih...). I opozicionari to smatraju ozbiljnom zamerkom, koja će mu odneti...  · 5 komentara

Kotlarnica u Ljigu (foto: )
Muke Ljižana ove zime 22.01.2022

Bez uglja nema grejanja

Loše grejanje u Ljigu bilo je prošle godine, a na početku ove, zbog pucanja cevi glavnog voda, stanari su danima bili bez grejanja. Najviše problema bilo je u zgradi najbližoj kotlarnici, a ima ih...  · 1 komentar