Bizerba parcela u Privrednoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Bizerba parcela u Privrednoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
07.03.2022, 07:47

Bizerba će poslovati u slobodnoj carinskoj zoni?

č: | fb:

Odluku o pokretanju inicijative za proširenje područja slobodne zone Šabac na područje grada Valjeva, a na osnovu dostavljenog pisma o namerama privrednog društva Bizerba d.o.o. Beograd, prihvatilo je Gradsko veće.

 

Kako se navodi u Odluci, beogradska privredno društvo Bizerba je u pismu o namerama za pristup slobodnoj zoni Šabac iskazalo interesovanje da posluje u režimu slobodne zone, u okviru slobodne zone Šabac i to na parceli površine 11,8 hektara koja je u vlasništvu Bizerbe, a nalazi se u okviru Privredne zone u Valjevu.

 

"Proširenje slobodne zone Šabac na područje grada Valjeva ima za cilj ekonomski razvoj grada kroz povećanje konkurentnosti grada, unapređenje poslovnog ambijenta stvaranjem dodatnih uslova za jačanje postojećih i privlačenje novih investicija, povećanja obima proizvodnje roba i pružanja usluga, zapošljavanja, transfera savremneih tehnologija i slično", navodi se u Odluci o pokretanju inicijative za proširenje područja slobodne zone Šabac na područje grada Valjeva.

 

Međutim, u Odluci nije navedeno na koji način će biti ostvareni nabrojani ciljevi proširenjem područja slobodne zone Šabac na područje grada Valjeva i to na parceli koja je u vlasništvu beogradskog privrednog društva Bizerba.

 

Bizerba u pismu o namerama za pristup Slobodnoj zoni upućeno gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću, pored ostalog, navodi da gradi novu fabriku u Valjevu, prva faza – montaža vaga i industrijskih komponenti sa rokom završetka do četvrtog kvartala 2022. godine; druga faza – proizvodnja etiketa i štampanih ploča sa rokom završetka u 2024, odnosno 2026. godini; paralelno sa drugom fazom osnovaće tim za softverska i inženjerska rešenja za dalji razvoj proizvodnog programa. Piše i da će na kraju 2026. godine imati ukupno 305 zaposlenih. "Na kraju 2026. godine očekujemo proizvodnju u vrednosti od 188 miliona evra, od čega je osam miliona evra planirano za domaće tržište", navodi Bizerba u pismu o namerama za pristup Slobodnoj zoni.

 

Odluka o pokretanju inicijative za proširenje područja slobodne zone Šabac na područje grada Valjeva, koju je prihvatilo Gradsko veće, nakon što je usvoji Skupština grada biće dostavljena privrednom društvu za upravljanje Slobodna zona Šabac radi daljeg postupanja u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama.

 

Ukoliko područje Slobodne zone Šabac bude prošireno na područje grada Valjeva, to znači da će privredno društvo Bizerba d.o.o. Beograd imati specijalne olakšice.

 

Na sajtu Slobodna zona Šabac istaknute su pogodnosti poslovanja u Slobodnoj zoni. Pored ostalog navedeno je: uvoz robe i usluga u slobodnu zonu i izvoz robe i usluga iz slobodne zone su slobodni; na uvezeni repromaterijal za robu namenjenu izvozu, i za uvezenu opremu, mašine i građevinski materijal, ne plaća se carina, PDV i druge uvozne dažbine... Biće oslobođeni plaćanja PDV za potrošnju električne energije, vode, gasa, telefona, kao i ostalih komunalnih usluga za proizvodnju u režimu slobodne zone.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 53 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 52 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...