Zanusovi roboti u Skupštini (foto: Zanus)
Zanusovi roboti u Skupštini (foto: Zanus)
15.08.2022, 06:51

Roboti "Zanusa" iz Valjeva u Skupštini Srbije

č: | fb:

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, koja je održana 1. avgusta, prvi put su korišćeni roboti za snimanje sednice, koje je inovirala i proizvela valjevska firma "Zanus". Reč je o projektu automatizacje snimanja u republičkom parlamentu za potrebe Radio Televizije Srbije (RTS), koji će se i ubuduće koristiti u skupštinskim prenosima.

 

Na čelu razvojnog tima "Zanusa" je Valjevac dr Marko Tanasković, diplomac čuvenog švajcarskog ETH Institute, koji se posle školovanja, sticanja akademskih zvanja i uspešnog rada u Švajcarskoj, vratio u Srbiju.

 

- Naša firma se bavi razvojem i proizvodnjom robotskih rešenja u domenu produkcijske robotike. Ovo su roboti koji se koriste za automatizaciju video snimanja u televiziji, na filmu, u snimanju događaja i slično. U pitanju su sofisticirana robotska rešenja koja omogućavaju da jedan operater upravlja sa većim brojem kamera ili da softver u potpunosti zameni kamermana i da veći broj kamera snima potpuno autonomno – objašnjava Tanasković.

Zanusovi roboti u Skupštini

Zanusovi roboti u Skupštini

 

Navodi da je snimanje sednica Skupštine Srbije ranije rađeno tako što su kamermani bili prisutni u sali za sednice i upravljali kadriranjem svake od kamera. Po svakoj sednici je bilo potrebno pet kamermana u svakoj smeni.

 

- "Zanus" je instalirao sistem koji se sastoji od robotskih rešenja koja uključuju robotske pan-tilt glave i liftove kao i PTZ kamere (kamere koje mogu da se rotiraju po dve ose). Ukupno je instalirano tri robotska rešenja i četiri PTZ kamere. Pored ovoga Zanus je razvio i softver specijalno namenjen lakom upravljanju ovih robostkih rešenja za potrebe snimanja sednice Skupštine. Sistem omogućava da jedan operater pokriva snimanje čitave sednice (svih sedam kamera) i da može vrlo lako da izvrši kadriranje poslanika koji dobije reč za obraćanje tako što jednim klikom pozove zapamćene parametre kamere za tog poslanika. Ovime se postiže značajno brži odziv u kadriranju govornika nego što je bilo ranije. Takođe se oslobađaju kamermani koji su ranije bili raspoređeni u Skupštini da mogu da obavljaju druge aktivnosti u generisanju programa koje televizija ima. Nakon par meseci instalacije i testiranja sistem je prvi put korišćen na konstitutivnoj sednici – priča za Kolubarske.rs Marko Tanasković.

Marko Tanasković

Marko Tanasković

 

Svi proizvodi Zanusa se potpuno rade u Srbiji i razvijeni su domaćom pameću

 

"Zanus" je sa ovom razvojnom aktivnošću počeo 2018. godine kada su na tome radila dva čoveka. Trenutno ima deset zaposlenih uglavnom inženjera i to stručnjaka iz oblasti elektrotehnike, računarstva i razvoja softvera i mašinstva. Proizvodnja je organizovana u Valjevu, dok se razvoj odvija u Beogradu. Za svoje razvojne aktivnosti "Zanus" je dobio i podsticaj Fonda za inovativnu delatnost u periodu 2019 – 2021, a na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju je dobio treće mesto u 2021. godine. "Zanus je i priduženi član Naučno tehnološkog parka na Zvezdari u Beogradu".

 

- Naša firma posluje na globalnom tržištu produkcijske opreme, gde smo kao novi igrač praktično startup. Kao takvi trudimo se da budemo konkurentni na ovom jako kompetitivnom tržištu. U tome su nam pomogla sredstva koja smo dobili od Fonda za inovacionu delatnost kao i ostali podsticaji za firme koje se bave razvojem, a koje država daje. U poslednje vreme ovi podsticaji su proširivani i možemo reći da firme koje se bave razvojem svojih inovativnih proizvoda mogu da računaju na jako dobre, pre svega materijalne podsticaje u vidu donacija, povoljnih kredita i oslobađanja nekih poreza - kaže Tanasković i dodaje:

 

- Ono što nam otežava položaj je činjenica da, za razliku od konkurenata u zapadnoj Evropi ili USD, većinu komponenti koje koristimo u razvoju ne možemo da kupimo lokalno u Srbiji, već moramo da ih uvozimo. Dans su logistički servisi jako razvijeni pa neka komponenta, koju naručite iz USD ili Kine, do Srbije stiže u roku od dan-dva. Nažalost onda mora da prođe našu carinsku proceduru što može da traje i do nedelju dana pa i duže, a ovu proceduru moramo da prođemo praktično sa svakom sitnicom koju naručimo iz inostranstva. To nam stvara velike probleme i čini nas manje konkurentnim. Sa kolegama iz NTP Beograd smo trenutno u razgovorima kako da ovu situaciju popravimo za sve firme koje se bave razvojem koji uključuje hardver - kaže Marko Tanasković.

Zanusovi roboti u Skupštini

Zanusovi roboti u Skupštini

Svoje proizvode valjevska firma uglavnom izvozi. Trenutno se koriste u Švajcarskoj, Japanu, SAD-u, Kini, Nemačkoj. Zanimljiva je priča da je paket sa zanusovim robotima, koji je poslat u Japan, temeljno i dugo pregledan jer je na carini bilo sumnjivo i čudno to da neko iz Srbije u Japan šalje robote!

 

U septembru će valjevski "Zanus" nastupati na jednom od najvećih svetskih sajmova za produkcijsku opremu (IBC u Amsterdamu) kao jedina kompanija iz Srbije, i to će biti prilika da dalje proširi svoje aktivnosti na globalnom tržištu produkcijske opreme.

 

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 3. marta Pre 23 sati 23 minuta

Preventivni pregledi štitaste žlezde

U nedelju 3. marta, od 8 do 16 časova, u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije, biće organizovani preventivni pregledi, ovaj put pregledi štitaste žlezde. Nije potrebno zakazivanje, građani...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

"Jači smo od sudbine!". Normalno, od razuma...

Ima istine u onom što se čuje o našim političarima: "Svi su oni, isti!", iz vlasti i opozicije. Počev po onom što nije najvažnije, ali mu ne trebaju dokazi: sa ovim se ne slažu. Isti i što ga ne...

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici 1.03.2024

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...