Gorenje Valjevo (foto: Gorenje Valjevo)
Gorenje Valjevo (foto: Gorenje Valjevo)
31.10.2022, 11:14

Valjevska fabrika primer dobre prakse očuvanja životne sredine

č: | fb:

Zagađenje vazduha predstavlja najveći pojedinačni ekološki rizik po zdravlje i godišnje uzrokuje oko sedam miliona preranih smrti u svetu. Prema izveštaju Programa zaštite životne sredine UN (UNEP) utvrđeno je da je jedna od pet preranih smrti na Zapadnom Balkanu posledica zagađenja. Ovaj problem naročito je izražen u industrijskim gradovima, među kojima je i Valjevo.

 

Kao glavni izvori zagađenja vazduha navode se energetika, individualna ložišta, saobraćaj, industrija, poljoprivreda i upravljanje otpadom. Izvor zagađenja u industriji i građevinarstvu je dvojak: sagorevanje fosilnih goriva i industrijski procesi sa upotrebom prozvoda. Najveći zagađivači su industrija metala i nemetala, deo hemijske industrije i naftna industrija, grafička industrija, prehrambena industrija, rudarstvo, industrija građevinskih materijala, drvna industrija, vađenje nafte i gasa. To je upravo razlog što kompanija Hisense, u svojoj fabrici Gorenje Valjevo iz godine u godinu preduzima čitav niz sistemskih mera u borbi za čistiji i zdraviji vazduh u Valjevu i valjevskom kraju kako proizvodnja u fabrici ne bi ugrožala životnu sredinu tog područja.

 

Od samog otvaranja prve valjevske fabrike 2006. godine, Gorenje pokazuje kako jedna fabrika može da proizvodi širok spektar različitih uređaja, a da ne zagađuje ni vazduh ni okolinu. Kako bi sprečili negativan uticaj na životnu sredinu, u fabrici se koriste filteri, prirodni komprimovani gas kao glavni energent, a u novom pogonu tehnološki proces prašnog lakiranja u potpunosti je izostavljen. Pored značajnog umanjenja emisije štetnih čestica u vazduh nastavlja se sa redovnim servisom gorionika kao i sa kontrolom emisije dva puta godišnje od strane licencirane laboratorije. Time se iz godine u godinu potvrđuje da prekoračenja propisanih granica nema ni u zimskom, ni u letnjem periodu. Gorenje pristupa zaštiti životne sredine sa velikom pažnjom i odgovornošću proizvođača, u skladu sa preporukama i zakonima Repubilke Srbije. Radi efikasnijeg sagorevanja goriva, u fabrici je početkom ove godine ugrađen novi CNG kotao koji istovremeno štedi energente i dodatno smanjuje emisiju gasova.

 

Briga valjevske fabrike Gorenje za ekologiju i okolinu ogleda se i u obaveznoj, redovnoj analizi otpadnih voda, kao i u adekvatnom zbrinjavanju čvrstog otpada. Iako je Gorenje protekle godine, zahvaljujući povećanju proizvodnje, generisalo znatno više sekundarnih sirovina, fabrika kompletan otpad selektuje odmah, na mestu nastanka u proizvodnim pogonima, a potom ga pravilno i odgovorno odlaže. Svaku vrstu otpada, od komunalnog do industrijskog, zbrinjavaju firme akreditovane za rad sa svim kategorijama otpada.
Samo u prošloj godini valjevska fabrika Gorenje platila je ekološku taksu u vrednosti od preko milion evra. Ova taksa predstavlja nadoknadu za skladištenje i uništavanje starih aparata, i plaća se za svaki novoproizvedeni aparat u fabrici.

 

Pored konkretnog delovanja na lokalnom nivou, Gorenje i na nacionalnom nivou nastoji da obezbedi čistiju i zdraviju okolinu za sve građane. Gorenje preuzima odgovornost za svoje proizvode i nakon što njihov radni vek istekne, a ujedno je i pre nekoliko godina, sa namerom da podstakne sve proizvođače da brinu o svojim proizvodima odgovorno, iniciralo i finansiralo projekat "Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom", zajedno sa organizacijama GIZ i NALED, kompanijom Coca-Cola HBC i uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine. Kreiranjem posebnog elektronskog registra zaproizvođače i uvoznike proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada, Gorenje želi da podstakne sve aktere da se prema svojim proizvodima i okolini brinu – odgovorno. O postignutim rezultatima dovoljno govori da 94% registrovanih kompanija koje podležu obavezi izveštavanja za e-otpad koristi softver razvijen u okviru ovog projekta.

 

U procesu izgradnje novog pogona urađena je Studija procene uticaja na životnu sredinu koja je naišla na pozitivan stav kako javnosti tako i nadležnih organa. Sa ekološkog aspekta urađene su analize zemljišta i podzemnih voda na lokaciji nove fabrike kako bi bili sigurni da prilikom uklanjanja bivše fabrike Elind nije došlo do kontaminacije. Radovi na izgradnji novog pogona u fabrici Gorenje Valjevo su u toku, pogon će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju rashladnih uređaja, a završetak radova je planiran za početak 2023. godine. Sa izgradnjom pogona Valjevo 3 rukovodstvo fabrike nastavlja da radi na merama za zaštitu životne sredine u skladu sa najvišim standardima koje Hisense primenjuje u svojim fabrikama, te će i novi pogon biti opremljen sa neophodnom opremom.

Aktuelno

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 37 minuta

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...

Foto izložba - Želimo da diđemo (foto: Učenik Tehničke škole)
Izložba u Tehničkoj školi Pre 37 minuta

Da se čuje naš glas: Želimo da dišemo!

"Naša generacija odrasta u gradu koji je po kvalitetu vazduha zadnjih godina jedan od najzagađenijih gradova u svetu. Želimo da dišemo, poručujemo i nadamo se da ćete nas čuti!", rekla je Katarina...

Zelena površina u Naselju Milorada Pavlovića (12.02.) (foto: Kolubarske.rs)
Inspekcijska igranka Pre 1 dan

Vlast štiti pojedince na štetu građana

Kako funkcionišu gradske inspekcije, kako vlast štiti pojedinice, a ne građane, najbolje pokazuje primer Naselja "Milorada Pavlovića" i uništena javna zelena površina zbog građevinskih radova na...  · 15 komentara

Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Izveštaj Pre 21 sati 14 minuta

Vazduh u Valjevu jutros bio "veoma loš"

Vazduh u Valjevu je jutros u 10 časova bio u kategoriji "veoma loš", objavljeno je na sajtu Zavoda za javno zdravlje. Tokom pet dana prošle nedelje stanovnici Valjeva bili izloženi zagađenju jer je...  · 3 komentara