Ranka Savić (foto: Kolubarske.rs)
Ranka Savić (foto: Kolubarske.rs)
06.04.2023, 06:51

Ranka Savić: Pregovori sa rukovodstvom prekinuti, ponovo štrajk u Krušiku

č: | fb:

Nezadovoljni radnici HK "Krušik", koji su prošle sedmice održali jednočasovni štrajk upozorenja, ponovo će obustaviti rad s obzirom na to da sa rukovodstvom kompanije nije postignut sporazum. Datum štrajka još uvek nije određen, biće poznat nakon što budu ispunjeni zakonski uslovi.

 

Ovo je novinarima saopštila predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić naglašavajući da su to informacije koje je dobila posle razgovora sa radnicima valjevske fabrike i sa predstavnicima sindikata. Dodaje da, prema navodima radnika, u fabrici vlada ogromno nezadovoljstvo.

 

"Oko 1400 radnika prima platu od oko 50.000 dinara, dok je prosečna zarada 64.000 dinara. To je za namesnku industriju izuzetno loše, pogotovo ako uzmemo u obzir da je ovo takvo vreme za namensku industriju da sve što se proizvede može se i prodati. Pregovori sa poslodavcem, kako je meni preneto, su prekinuti, dakle nije se došlo ni do kakvog sporazuma, tako da se može očekivati stupanje radnika u štrajk", kazala je Savić.

Ranka Savić

Ranka Savić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednica ASNS kaže da prilikom posete "Krušiku" nije razgovarala sa rukovodstvom fabrike, jer kako je rekla, nije bilo razloga s obzirom na to da su propali pregovori sa radnicima i sindikatima, i da je odluka o štrajku već doneta.

 

Podsetimo, nezadovoljni radnici su prošle sedmice održali štrajk upozorenja u krugu fabrike tražeći povišicu od 10.000 dinara u neto iznosu. Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, rukovodstvo valjevske fabrike "Krušik" predložilo je povećanje zarade zaposlenih, i to za najugroženije, u visini od 2000 do 5000 dinara u zavisnosti od grupe složenosti, što radnici nisu prihvatili.

 

Ranka Savić je novinarima rekla da se zahtevi sindikata ne odnose samo na povećanje plata, jer će, kako su joj sindikalci preneli, štrajkački zahtevi biti prošireni.

 

"U Krušiku ima puno problema, a jedan od velikih problema je nepovezan radni staž. On se povezuje pred odlazak radnika u penziju, ali se povezuje na minimalnu zaradu što u velikoj meri smanjuje visinu penzija. Po mom mišljenju bi trebalo da i to bude jedan od štrajka;kih zahteva. Kao i obračun plata koji je suprotan zakonu jer se plata obračunava na minimalni radni sat koji je niži od zakonom propisanog minimalnog radnog sata, a to je 230 dinara dok se u Krušiku obračunava na 180 dinara", rekla je Savić i dodala da "Krušik" nije jedina fabrika gde se krši zakon vezan za iznos satnice, takvi obračuni su u javnom i državnom sektoru.

Ranka Savić

Ranka Savić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na pitanje novinara da li sindikati o problemima, ne samo u Krušiku nego u celoj namenskoj industriji u Republici, razgovaraju sa Ministarstvom odbrane, Ranka Savić kaže da je vrlo teška komunikacija sa Ministarstvom odbrane.   

 

"Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije je tražila sastanak sa ministrom odbrane. Nismo dobili odgovor, i to je prvi put da ASNS traži sastanak, a da na taj zahtev ne dobije baš nikakav odgovor. Tako da je ta komunikacija izuzetno teška. Verovatno ne žele da razgovaraju sa nama jer znaju da ćemo postaviti neugodna pitanja, a jedno od pitanja bi bilo – da li konačno namenska industrija može da prodaje svoje proizvode direktno, a ne preko posrednika, svakako bismo pitali i šta je sa radnikom Krušika Aleksandrom Obradovićem, niti je optužen, niti je vraćen na radno mesto", kazala je Ranka Savić.

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 23 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...