Štrajk u Krušiku (foto: Kolubarske.rs)
Štrajk u Krušiku (foto: Kolubarske.rs)
19.04.2023, 09:27

U Krušiku održan jednočasovni štrajk

č: | fb:

U HK Krušik danas je održan jednočasovni štrajk u organizaciji četiri reprezentativna sindikata - Samostalni sindikat Srbije, Sindikat Sloga, ASNS i Sindikat Nezavisnost. Nezadovoljni radnici fabrike zahtevaju povećanje zarade za 25 posto u neto iznosu.

 

Ispred upravne zgrade Krušika okupio se veliki broj radnika, prema proceni učesnika, preko 80 posto zaposlenih je učestvovalo u današnjem jednočasovnom štrajku.

 

"Štrajkački odbor poziva poslodavca da odmah po dobijanju Odluke o stupanju u štrajk upozorenja otpočne pregovore sa predstavnicima Štrajkačkog odbora, koji zastupaju radnike, radi sporazumnog rešavanja spora, a koji se odnosi na zahtev za povećanje zarade", navodi se u Odluci.

 

Od predstavnika fabričkih sindikata i Štrajkačkog odbora nismo saznali više detalja u vezi sa današnjom obustavom rada, niti da li su ponovo razgovarali sa rukovodstvom fabrike o zahtevu za povećanje zarada. Nezvanično saznajemo da su sindikalci "odmah počeli dogovore za sledeće poteze".

 

Podsetimo, nezadovoljni radnici valjevske vojne fabrike, uz podršku četiri reprezentativna sindikata, su 29. marta održali jednočasovni štrajk upozorenja. Oni su tada zahtevali povišicu od 10.000 dinara u neto iznosu kako bi njihove zarade makar delimično pratile inflaciju.

 

Poslovodstvo i Nadzorni odbor fabrike nisu prihvatili taj zahtev nego je predloženo povećanje zarade i to za najugroženije u visini od 2000 do 5000 dinara u zavisnosti od grupe složenosti, međutim radnici to nisu prihvatili. 

 

Krajem prošle nedelje, dan nakon odluke o ponovnom stupanju u jednočasovni štrajk najavljen za danas, 19.04, saopštenjem za javnost oglasilo se rukovodstvo valjevske fabrike u kome je navedeno da su zahtevi radnika nerealni.

 

"Nažalost, poslednji zahtev novoformiranog Štrajkačkog odbora je linearno povećanje neto zarade od 25 posto što podrazumeva dodatna izdvajanja od 6,5 miliona EUR za zarade zaposlenih i potpuno ugrožavanje finasijske stabilnosti fabrike. Dakle, ovim predlogom Štrajkački odbor odbija da prihvati povećanje zarade u zavisnosti od konkretnog radnog doprinosa i grupe složenosti već insistira na fiksnom povećanju zarada koje nisu direktan rezultat realizovanih ugovora", piše pored ostalog u saopštenju rukovodstva Krušika uz poruku:

 

"Molimo zaposlene i reprezentativne sindikate da svoje zahteve usklade sa mogućnostima fabrike i pristupe pregovrima u dobroj veri sa ciljem postizanja obostrano prihvatljivog rešenja jer svaki nerazuman i nepromišljen potez može izazvati dalekosežne negativne posledice na poslovanje fabrike, i najgore od svega mnoge poštene zaposlene ostaviti bez radnog mesta".

 

 

Aktuelno