Andreas Kraut i Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
Andreas Kraut i Aleksandar Vučić (foto: Kolubarske.rs)
20.04.2023, 06:43

Aleksandar Vučić na otvaranju pogona Bizerbe u Valjevu

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas otvaranju proizvodnog pogona nemačke kompanije "Bizerba" u Valjevu.

 

Kako je najavljeno, na svečanosti koja počinje u 12 časova, pored predsednika Vučića, biće ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i generalni direktor kompanije "Bizerba" Andreas Kraut.

 

Kamen temeljac položen u martu 2022.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u martu prošle godine prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju pogona nemačke kompanije "Bizerba" u Valjevu. Tada je najavio da će prosečna neto plata zaposlenih biti oko 1.100 evra.

 

"Za nas je ovo veliki dan. Prosečna bruto plata biće 1.772 evra, što znači preko 1.100 evra neto. Bizerbinih 400 radika imaće veća primanja nego što su uobičajena. Dvostruko više nego što je prosečna plata trenutno u Valjevu", rekao je Vučić.

 

Dodao je da je Valjevo bilo zapostavljeno, da se malo ulagalo, ali da se sada, sa dolaskom "Bizerbe", otvara novo vreme za Valjevce kao i za Kolubarski okrug.

 

"Moramo da uradimo tzv. bajpas, kao i još jednu ulicu u industrijskoj zoni, trafostanica je urađena, a gas stiže do Valjeva do novembra. U narednom peridu radićemo bolnicu, za koju još radimo projekat, ali će svakako radovi iznositi između 25 i 30 miliona evra, i novu halu sportova u Valjevu, a to je oko 15 miliona evra", obećao je prošle godine u martu Aleksandar Vučić.

Polaganje kamen temeljca za Bizerbu

Polaganje kamen temeljca za Bizerbu (Foto: Kolubarske.rs)

I pored najave da će se, nakon polaganja kamen temeljca za izgradnju pogona "Bizerba", predsednik Vučić obratiti medijima i odgovarati na pitanja novinara, iznenada i bez objašnjenja od toga se odustalo. Verujemo da će se ovaj put Aleksandar Vučić obratiti medijima i da će biti dozvoljena i pitanja novinara.

 

Subvencije za "Bizerbu"

 

Pogon nemačke kompanije Bizerba, koja je svetski lider u oblasti tehnologije izrade proizvoda za merenje težine i sečenje hrane, kao i jedan od vodećih dobavljača hardverskih i softverskih rešenja koja se koriste u tehnologiji vaganja, sečenja i etiketiranja, izgrađen je u Privrednoj zoni, obuhvata 11.000 kvadratnih metara, a investicija je vredna oko 30 miliona evra.

 

Ovoj nemačkoj kompaniji država Srbija je dodelila sredstva podsticaja u vrednosti od 4.568.894,60 evra, što je 15.039 evra subvencija po radnom mestu. U Ugovoru, koji su potpisali 26. maja 2021. godine Ministarstvo privrede Srbije i "Bizerba Production&Tech Centar" d.o.o. Beograd, Stari grad, piše da će kompanija prve godine zaposliti tri radnika, a do 2027. godine posao na neodređeno vreme dobiće najmanje 305 radnika.

 

U Ugovoru je navedeno da se "Bizerba" obavezuje da izvrši početnu investiciju u materijalna i nemateriajlna sredstva do kraja 2026. godine u iznosu ne manjem od 34,2 miliona evra, gde najmanje 25 posto obaveze ulaganja mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava, odnosno iz sredstava koje ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 2 sati 13 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 2 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara