HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
02.06.2023, 06:55

Direktorka Krušika o "incidentima" u fabrici

č: | fb:

Dan nakon što su Kolubarske.rs objavile tekst "Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku", u kome je navedeno da direktorka HK Krušik nije odgovorila na naša pitanja u vezi sa četiri nesreće u kojima su povređeni radnici, a koje su se dogodile za manje od godinu dana u valjevskoj vojnoj fabrici, dobili smo odgovore.

 

Podsetimo, pitali smo da li je Komisija završila svoj rad u sva četiri "događaja" i šta je utvrdila Komisija? Osim što ste formirali Komisiju za utvrđivanje uzroka nastanka ovih događaja, da li ste preuzeli neke dodatne mere kako bi se zaštitili radnici, imovina, i kako se ovi "događaji" ne bi ponavljali? Ukoliko jeste, molim da navdete kada i koje mere su preduzete. Još smo pitali da li su radnici obučeni za rad u vojnoj fabric i da li i ko snosi odgovornost za četiri "događaja"?

 

Odgovor direktorke HK "Krušik" Jovanke Andrić na ova pitanja Kolubarskih.rs prenosimo u celosti.

 

Uprava Holding korporacije "Krušik" a.d. Valjevo prepoznaje značaj bezbednosti i zaštite zaposlenih, kao i važnost očuvanja imovine sa ciljem stvaranja uslova za bezbedno radno okruženje svim svojim zaposlenima.

 

Želimo da naglasimo da smo posvećeni sigurnosti naših zaposlenih i kontinuirano radimo na poboljšanju bezbednosnih standarda. Verujemo da je to najvažnija investicija za nas kao poslodavca i da je zaštita naših radnika apsolutni prioritet.

 

U skladu s tim, formirane su komisije koje su detaljno istražile sve događaje koji su se dogodili u prethodnom periodu. Komisije za utvrđivanje uzroka su završile svoj rad i predstavile svoje izveštaje. Oni su pružili informacije o uzrocima i predložili preporuke za sprečavanje odnosno svođenje na najnižu meru sličnih događaja u budućnosti.

 

Redovno sprovodimo obuke i osposobljavanja za radna mesta s većim rizikom, kako bismo osigurali da su naši radnici adekvatno pripremljeni za svoje zadatke.

 

Pored obuke, uložili smo značajna sredstva u modernizaciju opreme i procesa rada, kao i u automatizaciju kako bismo smanjili intervenciju ljudi i rizik od grešaka. Takođe smo unapredili tehnološke mere zaštite na mestima gde su se dogodili incidenti, kao i na svim sličnim radnim mestima. Poboljšane su tehnološke zaštite na mestima incidenata, kao i na svim sličnim radnim mestima.

 

Na osnovu izveštaja Komisije, primenili smo dodatne mere i aktivnosti unutar kompanije. Uskladili smo naš sistem kvaliteta sa standardima bezbednosti i zdravlja na radu, i regularno provodimo provere od strane nadležnih instanci. Posvećeni smo bezbednosti i zdravlju naših zaposlenih na svim nivoima u više apsekata. Postoji obavezna obuka za rad i redovne periodične obnove znanja. Dodatno, implementirali smo poboljšane tehnološke zaštite na svim rizičnim mestima i uvodimo automatizaciju procesa kako bismo smanjili ljudsku intervenciju. Svi naši zaposleni su obučeni za rad u ovakvom okruženju i svaki od njih ima na raspolaganju lična zaštitna sredstva. Takođe, redovno se provode sistematski pregledi zdravstvene sposobnosti za rad.

 

U skladu s tim, sprovodimo sve preporuke komisija i preduzimamo dodatne mere kako bismo ojačali naš sistem bezbednosti. Na ovaj način izražavamo punu podršku svojim zaposlenima i sarađujemo sa relevantnim institucijama kako bismo zajedno održali najviše standarde bezbednosti u našem poslovanju.

 

U okviru izveštaja Komisija je istakla da je većina problema u vezi sa bezbednošću i zdravljem na radu, nastala usled nepažnje zaposlenih i nepridržavanja propisanim procedurama. Izuzetno je važno da svi zaposleni unutar naše kompanije svesno i odgovorno poštuju propisane bezbednosne i zdravstvene mere i postupke, kako bi se minimizovali rizici i sprečilo nastajanje sličnih incidenata u budućnosti a u čemu od Poslodavca imaju maksimalnu podršku.

 

Kolektivnim ugovorom Holding korporacije "Krušik" a.d. Valjevo predviđeno je sprovođenje mera za bezbednost i zdravlje na radu kao i utvrđivanje odgovornosti u slučaju incidenata. Za sve utvrđene  propuste su sankcionisana odgovorna lica u skladu sa Kolektivnim ugovorom.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 sati 10 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 sati 11 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 20 sati 4 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara