Hansgrohe u Valjevu
Hansgrohe u Valjevu
27.06.2023, 06:41

Aleksandar Vučić na otvaranju pogona Hansgrohe u Valjevu

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas otvaranju proizvodnog pogona nemačke kompanije "Hansgrohe" u Valjevu.

 

Kako je najavljeno, na svečanosti koja počinje u 12 časova, pored predsednika Vučića, obratiće se i generalni direktor "Hansgrohe" Hans Jurgen Kalmbach.

 

"Posle samo 15 meseci izgradnje spremni smo za proizvodnju prvih slavina u narednim mesecima. Sada, dve i po godine nakon odluke, srećni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu novom članu Hansgrohe porodice u Srbiji koji već sada ima preko 50 zaposlenih", navedeno je u pozivu nemačke kompanije za današnju svečanost u Valjevu.

 

Nemačka kompanija Hansgrohe Group, sa sedištem u Nemačkoj, osnovana je davne 1901. godine, a danas jedan globalni lider u oblasti, dizajna i inovacija u industriji sanitarne opreme za kuhinje i kupatila.

 

Proizvodi kompanije "Hansgrohe" se mogu naći u brojnim hotelima sa 5 zvezdica i butik hotelima, privatnim vilama i korporativnim predstavništvima širom sveta, između ostalih u najvišoj zgradi na svetu - Burj Khalifa, jednom od najluksuznijih putničkih kruzera Queen Mary 2, predstavništvu Aston Martina u Majamiju, ali i u glamuroznom Excelsioru u Dubrovniku.

 

U kompaniji danas radi više od 5.600 ljudi širom sveta, a njeni proizvodi  su dostupni u 150 zemalja sveta. Pored Nemačke, kompanija ima svoje fabrike u Francuskoj, Americi i Kini, a od juna ove godine na mapi ovog globalno prepoznatljivog brenda nalazi se i Srbija.

 

Subvencije iz državne kase za "Hansgrohe"

 

Kompanija "Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar otvoriće sledeće godine u Valjevu proizvodni pogon za proizvodnju i montažu slavina, delova slavina i sanitarnih proizvoda, a do kraja 2028. godine posao na neodređeno vreme dobiće najmanje 1000 radnika, piše u Ugovoru o dodeli sredstava podsticaja koji su potpisali 15. oktobra 2021. godine Ministarstvo privrede Srbije i "Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Kompaniji se iz budžeta Srbije odobrava ukupan iznos sredstava podsticaja u vrednosti od 15,5 miliona evra, što je 15.500 evra subvencija po radnom mestu. Ukoliko "Hansgrohe" namerava da otvori više radnih mesta, nego što je definisano ugovorom, imaće pravo da se prijavi za dodelu sredstava podsticaja i za ta nova radna mesta pre njihovog otvaranja, u okviru novog projekta.

 

Prema ugovoru, kompanija je u obavezi da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 1000 u periodu od pet godina od završetka Investicionog projekta.

 

Sredstva će biti isplaćena u sedam tranši u dinarskoj protivvrednosti.

 

U Ugovoru je navedeno i da se "Hansgrohe" obavezuje da izvrši ulaganja u materijalna i nemateriajlna sredstva do kraja 2027. godine u iznosu ne manjem od 85 miliona evra, gde najmanje 25 posto obaveze ulaganja mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava, odnosno iz sredstava koje ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

 

Pored podsticajnih sredstava za svako novo radno mesto "Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar dobilo je na poklon infrastrukturno opremljeno građevinsko zemljište u valjevskoj privrednoj zoni, vredno oko 1,5 miliona evra, a to je predmet posebnog ugovora.

Bizerba Valjevo

Bizerba Valjevo (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ranije podsticaj dobila nemačka "Bizerba"

 

U aprilu ove godine nemačka kompabnija "Bizerba" otvorila je u Valjevu proizvodni pogon za gotove proizvode, komponente i štampariju.

 

Prema ugovoru, koji su potpisali 26. maja 2021. godine Ministarstvo privrede Srbije i "Bizerba Production&Tech Centar" d.o.o. Beograd, Stari grad, o čemu su Kolubarske.rs ranije pisale, posao na neodređeno vreme dobiće najmanje 305 radnika do 2027. godine. Kompanija je iz državne kase dobila 4.568.894,60 evra, što je 15.039 evra subvencija po radnom mestu.

 

I "Bizerba" je dobila na poklon infrastrukturno opremljeno građevinsko zemljište u valjevskoj privrednoj zoni, površine 11,8 hektara.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 7 sati 30 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar