Fabrika Valy u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Fabrika Valy u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
30.08.2023, 12:00

Počinju pregovori rukovodstva i zaposlenih u fabrici Valy

č: | fb:

"Danas će otpočeti pregovori rukovodstva fabrike Valy sa radnicama koje su u štrajku upozorenja", izjavio je za N1 Radomir Vukajlović, direktor valjevske fabrike Valy, koja posluje u okviru italijanske kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja "Golden Lady".

 

Vukajlović u kratkom saopštenju navodi da "Valy posluje već 20 godina na tržištu Srbije i da zapošljava 2000 radnika. Jedino je preduzeće u oblasti tekstilne industrije koje ima potpisan Kolektivni ugovor sa reprezentativnim sindikatom".

 

Prema njegovim rečima, Valy ima dva sindikata koji organizuju i zastupaju interese zaposlenih i imaju sve uslove za obavljanje svoje aktivnosti.

 

"Valy je posvećen socijalnom dijalogu, problem inflacije i vrednosti zarada je opšti problem koji će Valy rešiti sa zaposlenima u cilju očuvanja proizvodnje, radnih mesta, standarda zaposlenih i uspešnog poslovanja", navodi Radomir Vukajlović, direktor valjevske fabrike Valy.

 

Podsetimo, u fabrici "Valy" u Valjevu u toku je štrajk upozorenja. Prema informacijama iz te fabrike, radnice jednog pogona stupile su u štrajk upozorenja tako što su svoj rad u proizvodnji prvo svele na 70 posto, a potom na polovinu, tražeći povećanje zarade i adekvatnu naknadu za rad subotom. One naglašavaju da je razlog stupanja u štrajk i "izrabljivanje radnika visokim normama".

 

Prema informacijama iz fabrike, zaposleni su još prošle nedelje uputili dopis rukovodstvu fabrike sa spiskom zahteva i tada su najavili da će stupiti u štrajk upozorenja prvo smanjenjem rada na 70 posto, a ukoliko ne dobiju odgovor do ponedeljka 28. avgusta svoj rad u proizvodnji smanjiće za 50 odsto, što je i učinjeno.

 

Kako saznajemo radnice koje su stupile u štrajk upozorenja nisu se obratile nijednom od dva fabrička sindikata koja zastupaju interese zaposlenih - reprezentativni UGS "Nezavisnost i USS "Sloga". Predstavnica UGS "Nezavisnost" fabrike "Valy" u Loznici, Biljana Nikolić je za N1 rekla da nema informacije o štrajku u valjevskoj fabrici te da je i ona nezvanično saznala da su radnice valjevske fabrike stupile u štrajk upozorenja.

 

Prema njenim rečima prosečna zarada zaposlenih iznosi oko 60.000 dinara. UGS "Nezavisnost" je potpisao kolektivni ugovor sa rukovodstvom fabrike kojim su definisane i zarade, ali da će, imajući u vidu ekonomsku situaciju i inflaciju, u septembru pregovarati o novom kolektivnom ugovoru kojim bi bile ugovorene nove više cene rada.

 

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
U Domu zdravlja Pre 16 sati 6 minuta

Oko 250 sugrađana na preventivnim pregledima

Ultrazvučni pregled dojke za žene i PSA test za otkrivanje tumora prostate u ranoj fazi kod muškaraca ponovo su izazvali veliko interesovanje sugrađana. Ultrazvučni pregled dojke urađen je za 102...  · 1 komentar

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 30.11.2023

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...  · 9 komentara