Fabrika Valy u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Fabrika Valy u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
31.08.2023, 08:20

Privremeno okončan štrajk upozorenja u fabrici "Valy"

č: | fb:

U fabrici "Valy" u Valjevu, koja posluje u okviru italijanske kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja "Golden Lady", privremeno je okončan štrajk upozorenja, nezvanično saznaju Kolubarske.rs od izvora u toj fabrici.

 

Kako nam je rečeno, zaposleni i generalni direktor "Valy" Karlo Marioti postigli su dogovor da do 15. septembra bude potpisan novi kolektivni ugovor i povećane plate, a da radnici počnu da rade puno radno vreme. Na jučerašnjem sastanku dela menadžmenta iz Italije i zaposlenih nije precizirano koliko će iznositi povišica osnovne zarade i naknade za rad subotom, ali je rečeno da će "rešenje biti takvo da će biti prihvatljivo za obe strane". Prema informacijama iz fabričkog sindikata UGS "Nezavisnost", prosečna zarada zaposlenih je oko 60.000 dinara.

 

Podsetimo, prošle nedelje radnice više pogona u fabrici "Valy" u Valjevu stupile su u štrajk upozorenja tako što su svoj rad u proizvodnji prvo svele na 70 posto, a potom na polovinu, tražeći povećanje zarade i adekvatnu naknadu za rad subotom. One naglašavaju da je razlog stupanja u štrajk i "izrabljivanje radnika visokim normama".

 

Prema informacijama iz fabrike, zaposleni su još prošle nedelje uputili dopis rukovodstvu fabrike sa spiskom zahteva i tada su najavili da će stupiti u štrajk upozorenja prvo smanjenjem rada na 70 posto, a ukoliko ne dobiju odgovor do ponedeljka 28. avgusta svoj rad u proizvodnji smanjiće za 50 odsto, što su i učinili.

 

Kako saznajemo radnice koje su stupile u štrajk upozorenja nisu se obratile nijednom od dva fabrička sindikata - reprezentativni UGS "Nezavisnost i USS "Sloga".

Aktuelno

 (foto: )
Na platou Centra za kulturu Pre 5 sati 57 minuta

Noćni bazar u Valjevu

Turistička organizacija Valjevo, u saradnji sa "Novosadskim noćnim bazarom", po prvi put u našem gradu organizuje u subotu, 22. juna "Noćni bazar" na platou Centra za kulturu. Osim promotivnog i...