Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Krušik (foto: Đorđe Đoković)
02.02.2024, 07:03

ASNS: Krušik otpušta još 73 radnika

č: | fb:

Krušik otpušta još 73 radnika, tako da je za manje od godinu dana iz ove fabrike otpušteno više od 140 radnika, navodi Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

 

Među otpuštenim radnicima nalaze se, kako se navodi, i samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstva sindikata "i pored toga što ove kategorije radnika uživaju posebnu zaštitu i na osnovu zakona i kolektivnog ugovora Krušika njima ne može da prestane radni odnos kao tehnološkim viškovima, što je dobro poznato i rukovodstvu Krušika.

 

"Kao razlog za otpuštanje velikog broja radnika navedeno je gašenje pogona proizvodnje lovačke municije, proizvodnje kartonske ambalaže i zatvaranje istraživačko-razvojnog centra. To bi bio samo još jedan u nizu nemuštih opravdanja za, u suštini, jedini način za smanjenje troškova koji direktori državnih preduzeća znaju – otpuštanje radnika – da prema navodima poslodavca holding korporacija Krušik ad Valjevo nije ‘uložila velika finasijska sredstva kako bi na osnovu nove potencijalne saranje otpočela 2023. godine proizvodnju lovačke municije", navodi se pored ostalog u saopštenju ASNS i dodaje: 

 

"Slično je i sa Radionicom za izradu kartonske ambalaže. Tek posle otpočinjanja proizvodnje 2023. godine konstatovano je da proizvodna cena kutije po komadu iznosi 4,40 evra, a da ista takva kutija može da se u nabavci kupi za 3,40 evra", saopštava ASNS.

 

Prema navodima ASNS, "poslodavac u pedhodnom periodu nije uspeo da obezbedi posao za zaposlene i kako nije bilo porudžbina za proizvod koji izrađuje pogon Lovačke municije, postojanje tog pogona postalo je ekonomski neopravdano". Takođe: "Nedvosmisleno je utvrđeno da nema ekonomske opravdanosti za proizvodnju kartonskih kutija za pakovanje mina i radom ovog pogona".

 

"Svaki komentar je izlišan, osim da nadležno ministarstvo i tužilac pod hitno moraju da preduzmu sve raspoložive zakonske mere. Posebno je, sada kada su Državi puna usta tehnološkog razvoja, inovacija i ekonomije znanja, neshvatljivo da se gasi Istraživačko razvojni centar i to u Krušiku, fabrici kojoj je tehnološki razvoj i novi inovativni proizvodi osnova rada i uslov opstanka", navodi se u saopštenju sindikata.

 

ASNS ukazuje i upozorava da više, bez odgovornosti i zakonskih sankcija, ne mogu da se arče državne pare i da posledice neodgovornih i nekompetentnih poslovnih odluka uprava državnih preduzeća ne mogu i ne smeju da trpe radnici i njihove porodice i to u najtežem mogućem vidu, gubitkom posla.

 

Asocijacija nezavisnih i slobodnih sindikata ukazuje da će svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima zaštiti zakonom garantovana prava samohranih roditelja i roditelja dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstvo našeg sindikata.

Aktuelno

 (foto: )
Na platou Centra za kulturu Pre 5 sati 23 minuta

Noćni bazar u Valjevu

Turistička organizacija Valjevo, u saradnji sa "Novosadskim noćnim bazarom", po prvi put u našem gradu organizuje u subotu, 22. juna "Noćni bazar" na platou Centra za kulturu. Osim promotivnog i...