HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
02.02.2024, 07:03

Krušik: Još uvek niko nije otpušten, ali je doneta odluka o rešavanja viška zaposlenih

č: | fb:

Nakon saopštenje Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i informacije, koju su objavili mediji, o otpuštanju 73 radnika u HK "Krušik", saopštenjem za javnost se oglasila valjevska vojna fabrika "kako bi još jedan u nizu slučajeva dobio na objektivnosti i istinitosti".

 

U saopštenju se navodi da informacija, koja je objavljena u medijima, nije zasnovana ni na jednoj relevatnoj činjenici niti dokazu te da je apsolutno neistinit navod da je bilo ko od zaposlenih otpušten, tako da "najnoviji tekst ima samo jedan cilj, ponovno širenje laži i destabilizaciju Krušika".

 

"Nesporno je da je na nivou fabrike doneta Odluka o organizacionim promenama i Predlog programa rešavanja viška zaposlenih. Posebno ukazujemo na činjenicu da je postupak rešavanja viška zaposlenih započet u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom i da je svaki korak u predstojećem procesu isplaniran u najboljem interesu svih ucesnika. Upravo iz navedenih razloga vlada isključivo princip profesionalnosti i objektivnosti uz visok nivo društveno odgovornog i socijalnog postupanja. U skladu sa tim, celokupan proces koji je najavljen biće realizovan uskom saradnjom i aktivnim učestvovanjem Nacionalne službe za zapošljavanje. Uz pomoć NSZ, svako lice će u vrlo kratkom roku, na bazi svojih kompetencija, dobiti priliku za zaposlenje kod drugog poslodavca na teritoriji Valjeva", ističe se u saopštenju HK Krušik.

 

Odluka o raspodeli radne snage, kako se navodi, može biti rezultat strategije optimizacije poslovanja kako bi se iskoristili resursi na najefikasniji način i osiguralo održavanje konkurentnosti kompanije. Razlozi za donošenje ove odluke u skladu su sa Poslovnom politikom kompanije i strateškim ciljevima koji su pre svega usmereni na stabilnost i održivost, vodeći računa o  socijalnom aspektu.

 

Prema navodima u saopštenju, prava istina je da se rukovodstvo Krušika u prethodnom periodu maksimalno borilo da obezbedi posao za svoje zaposlene, da se reši nasleđenih dugova i loše reputacije, da poveća realizaciju, da obezbedi bolje uslove za svoje zaposlene, da obezbedi sredstva za nove investicije…

 

"U svemu tome, Krušik je uspeo. Novo ugovaranje u 2022. i 2023. godini je na rekordnom nivou, realizacija u protekloj godini je blizu najveće ikad ostvarene realizacije, dug prema dobavljačima je drastično smanjen, kreditne obaveze se redovno izmiruju, zarade ne kasne niti jedan jedini dan. Sve to govori da je Krušik istinski na putu revitalizacije i stvaranja održivog poslovnog sistema koji će biti sposoban da odoleva konkurentima i tendencijama na svetskom tržištu. Ova odluka doneta je u skladu sa poslovnom politikom i održivošću fabrike Krušik. Kao kompanija koja teži održavanju svoje tradicije i postojanja, kao i povratku na zasluženo mesto u industriji, neophodno je da fabrika održi optimalan broj zaposlenih koji su voljni i sposobni da doprinesu njenom uspehu", piše u saopštenju i dodaje:

 

"Čini se da pojedincima izuzetno smeta, da prihvate da se u Krušik na posao dolazi sa jasnom idejom, da se radne obaveze izvrše kvalitetno i savesno i da se plata pošteno zaradi. Rušenje radne atmosfere, podstrekivanje na nerad i sabotažu kratkog je daha. Krušik nezadrživo ide napred. Laži, manipulacije, zloupotreba fabričkih resursa i nerad, nikome neće doneti bolji položaj. Danas se u najvećoj valjevskoj fabrici može opstati i napredovati isključivo na osnovu dobrog i vrednog rada. Ako do sada niste shvatili, danas pokušajte ponovo da razumete da je fabrika Krušik slobodni igrač na svetskom tržištu gde se za kupce, protiv jake konkurencije, bori isključivo svojim radom, zalaganjem i kvalitetom svojih proizvoda. Pre nego što sledeći put objavite bilo kakav neprovereni tekst, nemojte zaboraviti da se fabrika vodi sledećim principima: rad, red, disciplina, održivo poslovanje, razvojna strategija i ostvarivanje zadatih posolvnih planova”, poručuje rukovodsto Krušika i "još jednom ukazuje pojedinim medijskim kućama da negativne i neproverene informacije mogu doneti veliku štetu Odbrambenoj industriji Srbije i svim fabrikama u njenom okviru. Krušik ostaje čvrsto posvećen svojoj misiji i visokim standardima, čime se osigurava dalji prosperitet i uspeh naše fabrike".

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 12 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...