Svečanost povodom 85 godina HK Krušik (foto: https://www.mod.gov.rs/)
Svečanost povodom 85 godina HK Krušik (foto: https://www.mod.gov.rs/)
26.02.2024, 07:58

Vučević: Krušik će imati prosečno veću platu nego što je prosek Valjeva

č: | fb:

"Na ponos svih vas, ali i grada Valjeva plate će uskoro u Krušiku biti veće od šest do 21 hiljadu mesečno, time će Krušik imati prosečno veću platu nego što je prosek grada Valjeva, što će da podrži ukupan ekonomski ambijent Valjeva". Ovo je izjavio potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević na svečanosti povodom 85 godina HK "Krušik" u Valjevu, a objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

 

Ministar vojni je na svečanosti, koja je organizovana u svečanoj sali fabrike, govorio o proteklim godinama naglašavajući da "je teže od bombi, koje su pale na Krušik, palo fabrikovanje afera".

 

"Osamdesete godine ste nazvali 'zlatnim godinama', razvijali ste se, razvijao se grad Valjevo, naselja oko vas. Onda su došle neke teže, a onda još teže godine – 1999. godine su vas bombardovali i fizički uništavali, posle toga su vas uništavali tako što su hteli da ili privatizuju ili otmu ili zatvore fabriku. Ili kombinacija svega toga. Čak teže i od bombi koje su bile zločinačke, agresorske, pali su napadi koji su dolazili iznutra – fabrikovanje afera, pokušaj urušavanja sopstvene kompanije, sopstvene države, da bi se nekom drugom učinila prednost", kazao je ministar vojni i poručio:

 

"Čuvajte svoju fabriku. To je vaša kuća. To je kuća Valjeva, ali to je i kuća cele Srbije!".

Jovanka Andrić i Miloš Vučević

Jovanka Andrić i Miloš Vučević (Foto: https://www.mod.gov.rs/)

 

V.d. direktora HK "Krušik" Jovanka Andrić se zahvalila predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, ministru odbrane Milošu Vučeviću, pomoćniku ministra za materijalne resurse Nenadu Miloradoviću i drugim predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i državnih institucija na svesrdnoj pomoći, podršci i razumevanju za prethodni period koji nije bio nimalo lak.

 

"Možemo se pohvaliti da prvi put za dva meseca u 2024. godini imamo realizaciju više od 27 miliona evra", rekla je Andrić i naglasila da je "Krušik" više od fabrike, to je "ideologija, legenda, uzor, graditelj, oslonac, armija".

 

Ni ministar vojni Miloš Vučević, a ni v.d. direktora valjevske fabrike Jovanka Andrić se na svečanosti obeležavanja 85 godina Krušika, nisu pohvalili da će ove godine ili sledeće ili..., Krušik biti priključen na gas i da će time konačno biti ugašena fabrička enregana, koja je najveći pojedinačni zagađivač vazduha u Valjevu.

 

Obeležen jubilej bez medija

 

Na obeležavanja jubileja valjevske vojne fabrike, "85 uspešnih godina rada i postojanja", nije pozvan nijedan valjevski mediji, a sudeći po objavljenim vestima, izvor je sajt Ministarstva odbrane, na svečanost nije pozvana nijedna medijska kuća iz Srbije.

 

To je prvi put u poslednjih 40 godina, a verovatno i duže, da je svečanost povodom godišnjice "Krušika" bila zatvorena za javnost. Vest sa ovog događaja objavljena je na sajtu Ministarstva odbrane - "Ministar Vučević na svečanosti povodom 85 godina HK Krušik u Valjevu" i na sajtu Eparhije valjevske - "Episkop Isihije na proslavi jubileja HK Krušik". Sudeći prema ovim naslovima, vest nije da Krušik obeležava jubilej 85 godina, nego je vest da su Vučević i Isihije bili na svečanosti odnosno proslavi.

 

Svečanost povodom 85 godina HK Krušik

Svečanost povodom 85 godina HK Krušik (Foto: https://www.mod.gov.rs/)

Na sajtu HK "Krušika" nema vesti o svečanosti povodom jubileja. Objavljen je 22. februara tekst "Godišnjica fabrike" u kome je pored ostalog navedeno da "kada nešto traje tako dugo, znači da je odolelo raznim izazovima, da je uloženo mnogo truda i borbe da se to sačuva u teškim vremenima… U 2023. godini realizacija je udvostručena u odnosu na prethodnu godinu i verujemo da možemo biti zadovoljni realizacijom od oko 93 miliona dolara. Poređenja radi, 1984. je upamćena kao zlatna godina Krušika, kada je realizacija dostigla 73 miliona dolara", piše na sajtu Krušika.

 

"U godini jubileja valjevska vojna fabrika beleži rekordan rast proizvodnje i izvoza, koji je dostigao cifru od 109 miliona dolara". Ovo je rekao direktor HK "Krušik" Vladan Lukić na svečanosti povodom osam decenija postojanja fabrike koja je organizovana 2019. godine u Centru za kulturu, a kojoj su prisustvovali brojni gosti, među njima zaposleni i mediji.

Svečanost povodom 80 godina HK Krušik

Svečanost povodom 80 godina HK Krušik (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...