Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
08.01.2015, 09:16

Poreska uprava "davi" Valjevsku pivaru

č: | fb:

Valjevska pivara je u prošloj godini zabeležila rast proizvodnje od 4,5 posto i to u periodu kada skoro sve pivare na srpskom tržištu beleže pad proizvodnje za sedam posto. Prihodi su povećani za skoro deset posto, ostvarena dobit je 15 puta veća u odnosu na dobit od četiri miliona dinara u 2013. godini, dok su troškovi manji za pet posto. Za prvih 11 meseci prošle godine je proizvedeno i na tržište isporučeno 82.500 hektolitara piva. Direktor Valjevske pivare, koja je u stopostotnom vlasništvu države, Aleksandar Rajevac, sumirajući rezultate i podvlačeći crtu još jedne poslovne godine, kaže da je zadovoljan i naglašava da su za ovakve rezultate najzaslužniji zaposleni u Valjevskoj pivari. On dodaje da je uspeh Valjevske pivare utoliko značajniji jer je državno preduzeće i „to je dokaz da i državno preduzeće može da bude uspešno“.

Aleksandar Rajevac

Aleksandar Rajevac (Foto: Đorđe Đoković)

Uspešno, ali sa omčom oko vrata

Valjevska pivara je prošle godine (za 11 meseci) u republičku kasu uplatila 184,3 miliona dinara na ime akciza i 85 miliona dinara PDV-a. Sa  porezima i doprinosima na zarade zaposlenima, pivara je državni budžet napunila sa blizu četiri miliona evra. Međutim, državnu firmu, koja je jedna od retkih koja pozitivno posluje, koja puni državnu kasu, pritiska državna institucija - Poreska uprava zbog duga koji je greškom, upravo poreznika, veći nego što stvarno jeste.

-Valjevska pivara Poreskoj upravi, još iz vremena pre stečaja, duguje 66 miliona dinara. Problem je u tome što je Poreska uprava 2010. godine, u trenutku odlaska u stečaj, napravila grešku jer u stečajnu masu nije prijavila dva perioda plaćenih akciza i jedan period plaćenog PDV-a, pa je ostalo 12 miliona dinara koji se vode kao dugovanje. Poreska uprava u Valjevu je morala to da prijavi kao prihod, što oni nisu učinili ni u dva dodatna roka, nakon uvođenja stečaja. Ukoliko to ne rešimo imaćemo veliki problem, jer po novom zakonu od 1. januara 2015. sve obaveze koje budemo plaćali tretiraće se kao namirenje kamate, a deo sredstava za akcize i PDV smatraće se da nije plaćen i biće pripisan glavnici duga, tako da ćemo ponovo ući u začarani krug - kaže direktor Aleksandar Rajevac i naglašava da Valjevska pivara državi ne duguje ni dinar za akcize i PDV posle stečaja i da sve svoje obaveze redovno izmiruje!

On dodaje da Valjevska pivara ne beži od svojih obaveza. “Želimo da platimo osnovni dug, ali ne i iznos koji obračunava Poreska uprava”, kaže Rajevac.

Valjevska pivara, pogon

Valjevska pivara, pogon (Foto: Đorđe Đoković)

Na srpskom tržištu piva samo su dve pivare zabeležile rast - Heineken sa Zaječarskim pivom i Valjevska pivara.

Valjevska pivara ima 203 zaposlena sa prosečnom platom od 33.000 dinara, koja je definisana planom reorganizacije, koji ističe 2015. godine tako da će, najverovatnije, u ovoj godini i prosečne zarade biti veće. "S obzirom na to da je Valjevska pivara državno preduzeće, ona ima status kao  svako drugo javno preduzeće tako da nije dozvoljeno zapošljavanje novih radnika bez saglasnosti države", objašnjava Rajevac.

U prošloj godini u novu opremu je uloženo oko 200.000 evra, najviše novca oko 150.000 evra investirano je u liniju za punjenje pet ambalaže. Za 2015. godinu planirana je kupovina mašine za punjenje boca, koja košta oko 150.000 evra. Takođe planirano je proizvodnja 110.000 hektolitara piva, kao i širenje tržišta, trenutno je pokrivena zapadna Srbija. „Neophodna nam je kvalitetna linija za punjenje boca, s obzirom na to da je ova sa kojom danas radimo izuzetno stara. A radimo zahvaljujući pre svega majstorima i zaposlenima koji svojim znanjem ’drže’ u funkciji postojeću liniju“, kaže Rajevac.

Valjevska pivara, pogon

Valjevska pivara, pogon (Foto: Đorđe Đoković)

„Valjevska pivara je sve ove godine opstala zahvaljujući ljubavi Valjevaca prema svojoj pivari i svom pivu. Ona je brend grada sa tradicijom od preko 150 godina i zato je treba čuvati i sačuvati, da i u buduće bude na ponos gradu“, poručio je direktor Aleksandar Rajevac.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 14 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...