Predrag Vuletić, Vladika Ladavec i Radetić (foto: Đorđe Đoković)
Predrag Vuletić, Vladika Ladavec i Radetić (foto: Đorđe Đoković)
28.01.2015, 14:05

Akcionari tuže Zorana Čička

č: | fb:

Akcionari i dobavljači privatizovane firme „Krušik Akumulatori“ najavili su danas da će tužiti vlasnika Zorana Čička zbog dugova državi, radnicima, zaposlenima i akcionarima, koji iznose oko milijardu dinara, kao i načina na koji je uništio nekada dobru firmu, koju je Ministarstvo odbrane Srbije svojevremeno proglasilo za predzeće bitno za odbranu zemlje.

Na konferenciji za novinare, Predrag Vuletić je kazao da radnici nisu primili „žutu banku“ od oktobra 2012, od kada im se ne upalćuju ni zdravstveno, odnoso penziono osiguranje. Uz svojevremenu jednokrtanu pomoć lokalne samouprave od 12.500 dinara po zaposlenom, radnici angažovani na proizvbodnji baterija za pokretanje MIG-ova koju su učestvovali na Vojnoj paradi, dobili su od Ministarstva odbrane 1.000 dinara po danu (oko 15.000 dinara). Da bi te baterije mogle da budu proizvedene, dodao je Vuletić, Ministarstvo odbrane moralo je prethodno da deblokira račun firme ćerke Krušik baterije.

Predrag Vuletić

Predrag Vuletić (Foto: Đorđe Đoković)

Račun je blokiran 796 dana, neprekidno je u blokadi 618 dana. On je optužio Čička i njegove saradnike da su, bez saglasnosti Ministarstva odbrane, nezakonito promenili prvobitnu vlasničku strukturu „Krušik Akumulatora“ pa se sada na Čičkovu suprugu vodi mnogo toga, čak nekoliko firmi, čiji je direktor Snežana Aleksić, direktorka „Krušik Akumulatora“. Vuletić je takođe ustvrdio kako je novcem valjevskih „Akumulatora“ kupljeno još nekoliko dobrih firmi u Srbiji, od „Alfa plama“ u Vranju do „Fabrike alata“ u Adi, te da su od belgijske KBC banke „bez ikakve potrebe“ uzeta dva kredita od po 250.000 evra uz datu tapiju na frabričku imovinu. Član Upravnog odbora KBC banke bio je i Miroljub Hadžić, jedan od vlasnika „Akumulatora“.

Vuletić tvrdi da je 90 odsto radnika tužilo „Akumulatore“ i da su svi dobili prvostepene sporove, te da, rešavajući po žalbama, Apelacioni sud „ni jednom nije stao na stranu vlasnika fabrike“.

Nekadašnji ekonomista te firme Vladimir Ladavec podsetio je da su „Akumulatori“ 1980-tih imali 900 radnika, a da je izvoz 1981. iznosio 33 miliona dolara. Ne sporeći da Čičak i saradnici „znaju posao“, govorio je o načinima na koji su isisavane pare iz fabrike. Ladavec je posebno analizirao 2012. godinu zbog toga što smatra da je tada izneto najviše novca iz „Akumulatora“. Potkrepljujući te tvrdnje, Ladavec kaže da završni račun za 2012. nikada nije usvojen, što je, kako kaže „čist kriminal“.

„Završni račun za 2012. nije usvojen zato što bi tada bile uočljive sve nezakonite radnje u ’Akumulatorima’, a čin nepodnošenja završnog računa povlači i moguću zatvorsku kaznu“, rekao je Ladavec.

Vladika Ladavec

Vladika Ladavec (Foto: Đorđe Đoković)

Dok Vuletić smatra da je mogići način da se stvari „pokrenu sa mrtve tačke“ da se problem „Akumulatora“ nađe na sednici Vlade Srbije, posle neefikasnog delovanja Agencije za privatizaciju i resornih ministarstava, na šta su dobrim delom uticale promene direktora Agencije i pojedinih ministara, Ladavec smatra da je tužba („nikakva molba“, koga moliš kad si u pravu) jedino rešenje jer će se na taj način oštećeni, država, radnici, dobavljači, akcionari, domoći nespornog kapitala Zorana Čička, koji je stečen i izvlačenjem pozamašnih sumi novca iz „Krušik Akumulatora“.

Zanimljiva je i neslavna priča pojedinaca iz gradske vlasti u privatizaciji „Akumulatora“. U najmanju ruku, naivno su poverovali u priču SPS partijskih drugova kako je sve u redu, pa su, kao i jedan od fabričkih sindikata, na upit Agencije za privaizaciju dali odgovor kako je sve u redu. Garant je, valjda, bio i bivši SPS ministar Života Ćosić, koji je, nakon privatizacije, kao bivši direktor, ponovo imao upravljačku funkciju u „Akumulatorima“. Kada su gradski oci shvatili da je vrag odneo šalu „promenili su ploču“ ali je, izgleda, bilo kasno.

Marko Radetić

Marko Radetić (Foto: Đorđe Đoković)

Indikativno je da se na današnjoj pres konferenciji nije pojavio niko od gradskih čelnika, što je posebno ozlojedilo Marka Radetića, sina vlasnika jednog od kooperanata „Krušika Akumulatora“, koji je novinarima rekao da otac i on o „Akumulatorima“, koji im (nezvanično) duguju 10 miliona dinara, neće govoriti dok se pred novinarima ne pojavi „bar sekretarica (iz Gradske uprave)“.

Podsećanja radi, „Krušik Akumulatori“ su poslovali solidno i posle privatizacije sve do momenta isplate poslednje rate iz kupoprodajnog ugovora. Bilo je reči i o investicijama, novim tržištima, unapređenje zaštite životne sredine...

„Krušik Akumulatori“ su 2007. na tenderu prodati Euro Balkan korporaciji za 57 miliona dinara. Tada su imali 229 zaposlenih, a trenutno ih je 81. Na prostoru jugoistočnog Balkana jedini su proizvođač čeličnih i nikl-kadmijum akumulatora za železnicu, vojsku, policiju i elektroprivredu, baterija za ručne radio stanice, rudarskih i drugih lampi.

 

 

Aktuelno

Izložba u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
U Internacionalnom umetničkom studiju Pre 35 minuta

Otvorena izložba "Terra – Skulpture"

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" otvorena je izložba pod nazivom "Terra -Skulpture". "Čast nam je da imamo priliku da ovde u Interancionalnom umetničkom studiju...

 (foto: )
Ponosni na ovaj jubilej Pre 34 minuta

Škola u Brežđu obeležila 130 godina postojanja

Škola u Brežđu, koja nosi ime čuvenog vojvode Živojina Mišića, proslavila je sto trideset godina postojanja. Škola "Vojvoda Živojn Mišić" osnovana je 1892. godine, a jubilej je proslavljen uz...

Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Podrška akademcima Pre 21 sati 35 minuta

Konkurs opštine Ub za studentske stipendije

Do 2. decembra otvoren je konkurs za dodelu stipendija studentima koji žive na teritoriji opštine Ub. Uslovi za sticanje ove vrste podrške u studijskoj 2022/23. godini  nisu menjani u odnosu na...