Golden lady (foto: Kolubarske.rs)
Golden lady (foto: Kolubarske.rs)
24.03.2015, 14:49

Radnici bez posla zbog pada izvoza u Rusiju

č: | fb:

Italijanska fabrika za proizvodnju čarapa i rublja „VaLy” saopštila je da će 250 radnika te fabrike ostati bez posla zbog pada izvoza na tržište Rusije, koji je zabeležen krajem prošle i početkom ove godine. „Pored toga dodatni problem je devalvacija rublje, tako da smo prinuđeni da preduzmemo mere radi prilagođavanja novonastaloj situaciji. Jedna od predviđenih mera, nažalost, jeste i smanjenje broja zaposlenih“, navodi menadžment italijanske fabrike. Dodaje se da su uvereni da je poremećaj na tržištu Rusije privremenog karaktera. „Ukoliko tokom druge polovine godine dođe do poboljšanja situacije, to bi fabrici omogućilo da pokrene novi ciklus zapošljavanja i investicija“, navedeno je u saopštenju italijanske kompanije „VaLy”.

Gradonačelnik Terzić: sužen je manevarski prostor Grada

Gradonačelnik Stanko Terzić kaže da je odluka fabrike „VaLy” da otpusti 250 radnika veoma loša vest za Valjevo. "Učinićemo sve što možemo, ali to je privatna fabrika stranih investitora, tako da je naš manevarski prostor sužen“, rekao je Terzić. Gradonačelnik najavljuje da će tokom dana čelnici grada pokušati da razgovaraju sa menadžentom fabrike u Italiji. „Vest o otpuštanju radnika mi je teško pala i to me pogodilo. Pokušavamo da stupimo u kontakt sa predsednikom Upravnog odbora fabrike „VaLy“ Karlom Mariotijem, kako bi dobili informaciju o tome zbog čega su radnici otpušteni, kao i da li u ovoj godini planiraju da još nekoga ostave bez radnog mesta", kaže gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić.

Na spisku, koji je objavljen na oglasnoj tabli  fabrike  „VaLy”, su i radnici koji su bili zaposleni na neodređeno vreme, a među njima je i 20 samohranih majki, koji će ostati bez posla od 16. aprila.

Italijanska fabrika čarapa i rublja je prva grinfild investicija u Valjevu otvorena 2001. godine i među malobrojnim je  firmama u Valjevu koje zapošljavju preko hiljadu radnika. Na kraju 2013. u fabrici je radilo 2.135, dok je trenutno zaposleno 1.600 radnika. Italijanska fabrika za proizvodnju ženskih čarapa i rublja „VaLy“, je nekoliko godina bila na prvom mestu po procentualnom izvozu, pošto 90 posto proizvoda iz valjevske fabrike, preko matične kuće u Italiji, odlazi u inostranstvo. 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 57 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...