Pored Gradca (foto: Đorđe Đoković)
Pored Gradca (foto: Đorđe Đoković)
28.04.2015, 08:13

Agrorazvoj-valjevske doline

č: | fb:

Grad Valjevo je osnovao novo javno preduzeće “Agrorazvoj-valjevske doline”, koje će se prevashodno baviti razvojem poljoprivrede. Načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić objašnjava da već dugo postoji potreba za formiranjem ovakvog preduzeća, naročito posle razgovora sa potencijalnim investitorima u ovoj oblasti iz zemlje i inostranstva. Nedovoljna količina poljoprivrednih proizvoda i selekcija onoga što je neophodno i što se traži na tržištu su samo neki od razloga za osnivanje ovog preduzeća.

“Ovo je možda i jedina oblast koja nam može omogućiti da uposlimo veći broj ljudi i pokrijemo prostor koji se pojavio gašenjem ‘Srbijanke’, koja je bila žila kucavica celog našeg kraja. Novosnovano javno preduzeće bi praktično trebalo da se bavi onim čime su se nekada bavile zemljoradničke zadruge, što bi omogućilo nova zapošljavanja”, objašnjava Vujić Subotić.

Aleksandar Vujić Subotić

Aleksandar Vujić Subotić (Foto: Đorđe Đoković)

On dodaje da će kroz ovo preduzeće poljoprivredni proizvođači moći da na početku sezone  nabave mehanizaciju i dobiju finansijsku podršku. „Pomoć EU svodi se na podršku nakon osnovnog ulaganja. Naša uloga će biti značajna na početku proizvodnje, ali i u plasmanu robe, jer ćemo obezbediti sigurnost poljoprivrednim proizvođačima da svoje proizvode plasiraju i na inostrano tržište”, objašnjava Aleksandar Vujić Subotić.

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić kaže da je ovo prilika da poljoprivreda u valjevskom kraju ponovo stane na noge, a jedan od zadataka ovog javnog preduzeća biće konkurisanje sa projektima iz oblasti poljoprivrede kod evropskih fondova. Jeremić dodaje da je nakon uočenih problema i svih pokušaja da se na ovom području pokrene poljoprivreda, zaključeno da je ovakvo preduzeće neophodno.

“S obzirom na činjenicu da naši poljoprivrednici uglavnom nemaju početni kapital, novac da bi nešto započeli, ovo javno preduzeće će imati upravo taj zadatak da to prepozna i da pomogne tim ljudima da započnu posao. Činjenice govore da se zainteresovane kompanije susreću sa dva problema. Prvi je nerazvijenost sirovinske baze a drugi je to što nemamo preduzeća koja u poljoprivrednoj oblasti mogu biti parteneri stranim kompanijama”, objašnjava Jeremić.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Kako je precizirano osnivačkim aktom javnog preduzeća “Agrorazvoj-valjevske doline”, koji su usvojili odbornici Skupštine grada, ovo javno preduzeće baviće se upravljanjem u oblastima pijaca, poljoprivede i poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta. Objašnjeno je, da bi preduzeće bilo javno mora da ima komunalnu delatnost, otuda će se baviti i stočnim pijacama. Objašnjeno je i to da novoosnovano javno preduzeće neće biti mesto zapošljavanja partijskih kadrova, nego će u njemu biti angažovani isključivo stručnjaci koji se bave poljoprivredom. Vršilac dužnosti direktora  javnog preduzeća “Agrorazvoj-valjevske doline” biće izabran u naredna tri meseca, a u osnivačkom aktu je naznačeno da će sedište preduzeća biti u Karađorđevoj 64 u zgradi Gradske uprave.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 46 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 56 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara