Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
09.06.2014, 14:41

Od bankrota, preko stečaja do uspeha

č: | fb:

Valjevska pivara, za godinu dana od kada je na njenom čelu Aleksandar Rajevac koga je Vlada Srbije postavila za direktora  9. juna 2013. godine, beleži pozitivne rezultate poslovanja i dobit od 6,3 miliona dinara. U prvih pet meseci ove godine Valjevska pivara je proizvela 32.000 hektolitara piva, što je oko devet posto više nego u istom periodu prošle godine. Plan je bio 14 posto, međutim, po rečima direktora,  nije ostvaren zbog majskih poplava zbog kojih Valjevska pivara nije radila nekoliko dana punim kapacitetom.

U 2013. godini zabeležen je rast prodaje piva za 10,5 posto tako da je Valjevska pivara, uz Heineken, jedina pivara u Srbiji koja je imala konstantan rast prodaje u prošloj godini. Podatak vredan pažnje ako se zna da je prodaja piva na srpskom tržištu beležila pad od devet posto. Ukupan prihod prošle godine bio je 493 miliona dinara a ostvarena dobit iznosi 6,3 milina dinara. Prema podacima, koje je nedavno objavio Blic, Valjevska pivara se nalazi među 200 srpskih firmi koje su u prošloj godini pozitivno poslovale i punile republički budžet. Po osnovu akciza, PDV i poreza na zarade, Valjevska pivara je u državnu kasu uplatila preko 300 miliona dinara.

Aleksandar Rajevac

Aleksandar Rajevac (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor  Aleksandar Rajevac kaže da je zadovoljan postignutim rezultatima za godinu dana, s tim što uvek može više i bolje od onoga što je planirano.

- Prodaja u maju u odnosu na isti period prošle godine je povećana za tri odsto. Na slabiju prodaju  su uticale katastrofalne poplave, ali i pored toga Valjevska pivara je jedina u zemlji koja je ispunila i premašila plan prodaje u maju. Prodaja piva, prošle godine u junu je iznosila 10.000 hektolitara, sto je količina koja nije zabeležena u poslednjih šest godina. Naš cilj je da u ovoj godinu količinu prodatog piva povećamo. Pored povećanja proizvodnje i prodaje, cilj nam je i proširenje tržišta - kaže Rajevac.

Moj motiv da prihvatim direktorsko mesto bila je upravo Valjevska pivara, 154 godina postojanja, institucija koja prevazilazi valjevske okvire. San svakog čoveka i privrednika jeste Valjevska pivara.

Prošle godine je preko 200.000 evra  uloženo u nabavku filtera za pivo i linije za punjenje pet ambalaže koja ima i sistem za pasterizovanje piva, a istovremeno su završeni remonti svih postrojenja.

- Prosečna plata u Valjevskoj pivari prošle godine je bila 33.500 dinara. Mada imamo ograničavajući faktor, tačnije Plan reorganizacije koji treba da bude okončan do 2015. godine. Do tada mi ćemo u potpunosti stabilizovati proizvodnju što podrazumeva i povećanje plata. Otpuštanja radnika nije bilo niti će biti u ovoj godini. Trenutno ima 204 zaposlena i ukoliko se taj broj bude smanjivao biće to zbog odlaska radnika u penziju – pojašnjava direktor.

Valjevska pivara je značajno povećala prodaju na tržištima gde je prisutna godinama, u Loznici, Ljuboviji, Bajinoj Bašti, Kosjeriću. Od nedavno, Valjevsko pivo se može pazariti i piti u Šapcu i Užicu.

- U ovom trenutku naš cilj ili prioritet je osvajanje  tržišta Bosne i Hercegovina. Ide nam na ruku najava da će u toj republici biti smanjene akcize na pivo, što je jedna od mera vlade Bosne, kako bi zaštitila svoje velike proizvođače piva koji proizvode do 250.000 hektolitara. S obzirom na to da smo mi  po veličini u rangu tih pivara, na koje se odnosi smanjenje akciza, u tome vidimo našu  šansu za osvajanje novog tržišta – kaže Aleksandar Rajevac.

Valjevsko pivo piju i narodni poslanici i vladini službenici

-Valjevsko pivo se tek odnedavno našlo na policama hipermarketa. Počeli smo da radimo sa Delezeom i Merkatorom u Beogradu, ali ne punim kapacietom jer još uvek nema veće tražnje na beogradskom tržištu. Troškovi koje bi imali za ulazak u velike trgovinske sisteme bi bili znatno veći nego što bi Valjevska pivara imala korist i zaradu od prodaje piva. Zato je naš zadatak da prvo marketinškim aktivnostima osvojimo tržište, da se stvori tražnja, pa tek onda ulazak u hipermarkete. Inače, klub poslanika u Skupštini Srbije i vladine institucije imaju Valjevsko pivo, tu smo uspeli kvalitetom i cenom da im se nametnemo kao dobavljač – kaže direktor Valjevske pivare Aleksandar Rajevac.


Od bankrota, preko stečaja do uspeha

9. jula 2010.uveden je stečaj u Valjevsku pivaru na predlog Agrobanke zbog trajne nesposobnosti Pivare za plaćanje. Za stečajnog upravnika imenovan je agroekonomista Zoran Božić.

31. januara 2011. godine Ministarstvo finansija Srbije, odnosno Poreska uprava, kao najveći poverilac, prihvatili su plan reorganizacije Valjevske pivare u stečaju. Tako je Pivara izbegla bankrot zbog duga od dve milijarde dinara za neplachene poreze i akcize iz 1990-tih, koji je konvertovan u kapital države.

Vlada Srbije je u oktobru  2012. godine imenovala Skupštinu Valjevske pivare.

9. juna 2013. godine Vlada Srbije postavlja za vršioca dužnosti direktora Valjevske pivare diplomiranog ekonomistu  Aleksandra Rajevca.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 3 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara