Industrijska zona (foto: Đorđe Đoković)
Industrijska zona (foto: Đorđe Đoković)
05.06.2015, 08:06

Umesto odgovora, pravdanje i zamagljivanje istine

č: | fb:

Na sajtu grada Valjeva objavljen je tekst pod naslovom "Industrijska zona-aktivnosti Grada", u kome su opisane dosadašnje, petogodišnje, aktivnosti lokalne vlasti na razvoju i unapređenju Industrijske zone, kao i buduća strategija razvoja Industrijske zone. Grdsko rukovodstvo se odlučilo da o tome obavesti javnost, i da se tim tekstom opravda pred građanima Valjeva, a ne da odgovori na pitanja ko je uzurpirao hale u Industrijskoj zoni, da li će neko odgovarati što je oštećen gradski budžet i zbog čega Grad nije za pet godina stavio u funkciju 30.000 kvadrata hala i 14 hektara zemljišta plaćenih 200 miliona dinara i to kreditnim zaduženjem, nego je pustio da taj prostor propada i ono što je tamo preostalo „čerupa“ i koristi ko, kako i kad hoće. Zanimljivo je da se tekst na gradskom sajtu, o naporima i aktivnostima gradske vlasti o sređivanju i stavljanju u funkciju Industrijske zone, pojavio upravo u vreme kada su mediji pisali o uzurpaciji objekata, o eventualnoj zloupotrebi i u vreme kada je Osnovno tužilaštvo pokrenulo istragu o uzurpaciji gradske imovine u Industrijskoj zoni u Goriću.

Hala

Hala (Foto: Đorđe Đoković)

Upravna zgrada Stefila

Upravna zgrada Stefila (Foto: Đorđe Đoković)

U tekstu objavljenom na gradskom sajtu napisano je da je „Grad u prethodnom periodu na prostoru Industrijske zone 'Stefil' izvodio radove na rekonstrukciji dela fekalne kanalizacione mreže, sanaciji trafostanica, za šta je utrošeno blizu 20 miliona dinara”. I to je sve što je grad uložio u, kako je nazvana pre četiri godine, “dolinu investicije” u kojoj je trebalo da strani i domaći invetitori otvaraju proizvodne pogone i zapošljavaju na stotine radnika. Od svega što je planirano i najavljivano da će biti urađeno, u Industrijskoj zoni je zaposleno pedesetak radnika, prodato je osam parcela ukupne površine oko četiri hektara za oko 30 miliona dinara, izdata je u zakup jedna hala površine blizu 11.000 kvadrata i nedavno je prodat prvi ili jedan od pet objekata koje Grad već pet godina pokušava da proda.  

Osim pokušaja da se prodaju hale i placevi, i deklarativnog zalaganja za razvoj Industrijske zone i privlačenja investitora, u taj skupo plaćen prostor Grad je za prethodnih pet godina minimalno uložio. Istovremeno, dopušteno je propadanje objekata sa kojih su skidane i odnošene elektro i vodovodne instalacije, uništavana unutrašnjost svih hala i demolirana upravna zgrada “Stefila”. U toj upravnoj zgradi, pored dokumentacije i dokumenata propale fabrike nameštaja, koja je završila kao sekundarna sirovina, nalazili su se i projekti svih hala i infrastrukture. I to je završilo kao stari papir, da nikome nije palo na pamet da to sačuva. Niko iz gradske vlasti nije pokušao da spreči uništavanje imovine, koje je, istina, počelo i pre nego što je Grad kupio "Stefil", kao ni bespravno korišćenje hala, koje su u vlasništvu Grada.

Upravna zgrada Stefila

Upravna zgrada Stefila (Foto: Đorđe Đoković)

Upravna zgrada Stefila

Upravna zgrada Stefila (Foto: Đorđe Đoković)

Upravna zgrada Stefila

Upravna zgrada Stefila (Foto: Đorđe Đoković)

Godinama niko od gradskog rukovodstva nije zalazio u Industrijsku zonu, niti je bio upoznat šta se na tom prostoru dešava. Prošle godine u februaru Industrijsku zonu su obišli gradonačelnik Stanko Terzić, narodni poslanik Đorđe Milićević i direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić. Oni su tada poručili da Grad privodi kraju sve neophodne zakonske radnje, kako bi omogućio zakup ili prodaju parcela i objekata u Industrijskoj zoni. “Sada rešavamo pravno-proceduralne smetnje koje onemogućavaju da se prodaju hale u Industrijskoj zoni, jer ima dosta zainteresovanih partnera iz zemlje i inostranstva.”, rekao je tada gradonačelnik Terzić. Pravno-proceduralne smetnje su rešene, međutim "zainteresovanih partnera iz zemlje i inostranstva" još uvek nema. Jedini kupac, jedne od pet hala u vlasništvu grada, bilo je ovdašnje preduzeće ABC test.  

Hala

Hala (Foto: Đorđe Đoković)

Upravna zgrada Stefila

Upravna zgrada Stefila (Foto: Đorđe Đoković)

Industrijska zona

Industrijska zona (Foto: Đorđe Đoković)

Noga gradskog rukovodstva je nakon dužeg vremena stupila na tlo zakorovljene Industrijske zone ovog proleća kada je raspisan oglas za prodaju dve hale. Tada je gradsko rukovodstvo “otkrilo” da “neko” bespravno i bez novčane naknade koristi hale površine od nekoliko hiljada kvadratnih metara. I umesto odgovora na pitanje ko je gradsku imovinu nekoliko meseci i godina koristio bez novčane naknade, ili pak da li je neko iz vlasti dozvolio besplatno korišćenje hala, gradsko ruovodstvo preko gradskog sajta obaveštava građane i potencijalne investiture da će “Grad u skladu sa usvojenim planskim dokumentima, a koja su sada na nivou nacrta i to PGR 'Privredna zona' Valjevo i Privredna zona 'Stefil', u budućnosti raditi na širenju Industrijske zone 'Stefil', i to kupovinom i infrastrukturnim opremanjem parcela koje se sada graniče sa Industrijskom zonom. Namera je Grada da se do kraja godine infrastrukturno devastirana zona opremi, uredi i ogradi, a da se za te poslove iskoriste sredstva dobijena od prodaje objekata”, napisano je na gradskom sajtu. Ni reči o tome zbog čega sve to nije urađeno prethodnih godina, ili bar godinu, i ko je odgovoran za ovakav odnos prema Industrijskoj zoni "Stefil", koja je građane Valjeva koštala 200 miliona dinara, kredita, plus 20 miliona dinara investicija u fekalnu kanalizaciju i sanaciju trafostanice?

Pogled iz upravne zgrade

Pogled iz upravne zgrade (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 33 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 33 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara