Poseta Gorenju (foto: Đorđe Đoković)
Poseta Gorenju (foto: Đorđe Đoković)
26.06.2015, 14:17

Marko Čadež posetio Gorenje i Austroterm

č: | fb:

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež posetio je danas valjevske kompanije Gorenje i Austroterm u okviru akcije na modernizaciji i izgradnji jedinstvenog komorskog sistema. Potom je u Regionalnoj privrednoj komori o tome razgovarao sa privrednicima i predstavnicima lokalnih samouprava Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

Sastanak sa privrednicima i predstavnicima gradova i opština

Sastanak sa privrednicima i predstavnicima gradova i opština (Foto: Đorđe Đoković)

„Želimo da komorski sistem bude servis privrede, da u saradnji sa Vladom i Narodnom skupštinom Srbije pomognemo u donošenju propisa koji bi omogućili oporavak privrede i povećanje izvoza, odnosno da pratimo realizaciju tih propisa u praksi“, rekao je Čadež novinarima.

Među stvarima koje bi trebalo unaprediti, dodao je Čadež, prioritet  je izgradnja jedinstvenog komorskog sistema u Srbiji kako privreda ne bi, kao što je to sada slučaj, recimo u Vojvodini, plaćala trostruku članarinu – regionalnim, Pokrajinskoj i Privrednoj komori Srbije. On je kazao kako je mogući model komorski sistem Austrije, koji je za 15 godina funkcionisanja dao odlične rezultate.

Čadež je ustvrdio kako se vide pomaci u ozdravljenju srpske privrede i po tome što je deficit za prvih šest meseci 1,7 odsto, što, kako reče, beleže privrede u samo sedam zemalja Evropske unije (EU).

Marko Čadež i Mirko Meža

Marko Čadež i Mirko Meža (Foto: Đorđe Đoković)

Novinari su u Gorenju, od direktora Mirka Meže, čuli kako se ta fabrika nalazi pred uobičajenim špicem proizvodnje rashladnih uređaja u letnjim mesecima, pa se broj zaposlenih sa 1.200 povećao do 1.500 radnika „uz skori prijem  još 130 ljudi“. Reč je o onima, precizirao je, koji su povremeno radili u fabrici, ali i novim zainteresovanim radnicima.

Gorenje-Valjevo je, inače, zatvoreno za javnost, pa Kolubarske.rs, uz posredovanje PR službe iz centrale u Velenju, skoro godinu dana čekaju na intervju sa Mežom!

Kako reče Čadež, Privredna komora Srbije će nastojati da ovoj valjevskoj fabrici pomogne u rešavanju problema taksi za zbrinjavanje industrijskog otpada, koju Gorenje plaća, ali ima i firmi koje tu taksu ne plaćaju. Takođe, PKS će pokušati da za „godinu, godinu i po“ pomogne Gorenju u nastojanjima da sadašnjih 30 odsto kooperanata iz Valjeva i okoline uveća na 40 odsto, što je značajno za ovdašnju privredu s obzirom na to da Gorenje u izvozu iz Regiona učestvuje sa jednom petinom.

Poseta Austrotermu

Poseta Austrotermu (Foto: Đorđe Đoković)

Fabrika izolacionih materijala Austroterm, koja u Srbiji ima tri pogona, a još toliko i u BiH, u Valjevu zapošljava 24 radnika jer je proizvodnja potpuno automatizovana. U Austrotermu, koji, za razliku od Gorenja, ne plaća komorsku taksu, zainteresovani su za to da im PKS pomogne u donošenju zakonskioh propisa o energetskoj efikasnosti, što bi uticalo na povećanje proizvodnje.

„Lako će oni plaćati komorski doprinos, dajte da prvo nešto učinimo za njih“, rekao je Marko Čadež posle pitanja Kolubarskih.rs upućenog čelnicima Austroterma, zbog čega ne plaćaju komorsku taksu, a plaćali su je.

Marko Čadež i Milan Šešelj

Marko Čadež i Milan Šešelj (Foto: Đorđe Đoković)

U delegaciji PKS bio je i Čadežov savetnik Bojan Đurić, ne tako davno narodni poslanik i član rukovodstva GSS i LDP, a u PR pratnji i novinar Nikola Vukomanović, koji je posle angažmana u TV Avala i B-92, posao PR-a obavljao i u Ministarstvu odbrane Srbije. 

Aktuelno

Saop[tenje Pre 1 dan 2 sati

Voda u Kamenici je za piće

JKP Vodovod obaveštava korisnike koji se snabdevaju sa vodovoda Valjevska Kamenica da je voda u distributivnoj mreži za piće i da po svim parametrima odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti...  · 1 komentar

 (foto: )
Bez kraja Pre 23 sati 2 minuta

Neka se vrši pravda, a svet neka propada! Nekad bilo...

Ničeg novog pod kapom nebeskom, nema svrhe lamentirati nad "ludnicom" ili "euforijom", zvanom "Katar!". Viđana je uvek u vreme svetskih i evropskih prvenstava u fudbalu. Nešto manjih u sportovima,...