Plastenik  (foto: Đorđe Đoković)
Plastenik (foto: Đorđe Đoković)
16.07.2015, 08:03

Subvencije će biti isplaćene na vreme

č: | fb:

Cene voća, povrća i ostalih poljoprivrednih proizvoda se formiraju slobodno na tržištu na koje država ne može da utiče, rekla je ministarka za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Snežane Bogosavljević Bošković odgovarajući na pitanja novinara, Ona je ocenila kako su cene u otkupu maline i kupine dobre i da su poljoprivrednici zadovoljni čim se “ne javljaju ministarstvu”.

Ona je izrazila i očekivanja da će poljoprivrednici biti zadovoljni  i sa cenom pšenice od 17 dinara po kilogramu (bez PDV) u otkupu, te izrazila uverenje da će rod biti dobar uz solidne cene.

Snežane Bogosavljević Bošković

Snežane Bogosavljević Bošković (Foto: Đorđe Đoković)

Što se tiče subvemcija, u budžetu Srbije obezbeđena se sredstva i biće na vreme isplaćene. Ministarka se nije složila sa konstatacijom novinara da se kasni sa isplatom subvencija. Ona objašnjava da poljoprivrednici svake godine registruju svoja gazdinstva do kraja marta, a za pojedine mere se prijavljluju tokom cele godine. “Ukoliko mislite na subvencije po hektaru za to se poljoprivrednici prijavljjuju do 30. juna. Oni koji su se prijavili ranije, već su dobili novac, a oni koji su to uradili kasnije, dobiće u narednom periodu”, kaže Snežane Bogosavljević Bošković. Ona je podsetila da su prošle godine subvencije po hektaru poljoprivrednicima isplaćene u novembru.

Problem sa kojim se suočava Ministarstvo jeste to što se ne zna unapred za koje mere će se prijavljivati poljoprivrednici, a uredba o subvencijama se priprema do 30. januara i prosleđuje se Vladi na usvajanje. “Tako da dolazimo u situaciju da čekamo i da vidimo za šta će se poljoprivrednici prijaviti, pa u hodu, po potrebi, menjamo uredbu i u zavisnosti od interesovanja prebacujemo sredstva sa jedne na drugu meru, kako bi odgovorili zahtevima najvećeg broja poljoprivrednika”, kaže ministarka.

Ona zaključuje da nema ni govora o kašnjenju subvencija. “One se isplaćuju po planu, a eventualni mali zastoji biće otklonjeni, pa nema razloga za nezadovoljstvo”, poručila je poljoprivrednicima juče u Valjevu ministarka za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Snežane Bogosavljević Bošković.

 

 

Aktuelno