Mladen Petković (foto: Đorđe Đoković)
Mladen Petković (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2015, 14:51

"Krušik" nije više gubitaš

č: | fb:

Danas je „Krušik“ profitabilno preduzeće koje, za razliku od prethodnog perioda, ne pravi gubitak, ima obedzbeđen posao do 2017. godine, radnici na vreme primaju zarade, a otpočele su i nove investicije, samo su neki od pokazatelja stabilnog poslovanja o čemu je danas govorio direktor Mladen Petković na konferernciji za novinare.

„Krušik je za prvih osam meseci ove godine ostvario dobit od 151 milion dinara, prihodi su za 61 posto veći od ukupnih prihoda u 2013. godini. Preko 140 miliona dolara je vrednost potpisanih ugovora, od čega su čak 95 posto ugovori za izvoz uglavnom minskog i delom raketnog programa u zemlje Azije i Afrike, što obezbeđuje stabilno poslovanje fabrike i u narednom periodu. Trenutno je zaposleno 1407 radnika sa prosečnom zaradom od 48.000 dinara neto uz redovno plaćene poreze, doprinose i ostale obaveze prema državi. Od početka prošle godine zaposleno je 190 radnika, planiramo da primimo još 345 ljudi, za čije angažovanje se čeka saglasnost Ministarstva, koju ćemo sigurno dobiti“, kaže direktor Petković.

On dodaje da je „Krušik“ krenuo intenzivno u razvoj tako da će do prve polovine sledeće godine biti investirano 20 miliona evra, i to iz sopstvenih prihoda i u saradnji sa SDPR, u izgradnju pogona raketnog programa, na prostoru bivše alatnice, kao i izgradnju nove kapislane.

Petković je podsetio da je 3. januara 2014. godine, kada je došao na čelo „Krušika“, zatekao preduzeće koje je imalo gubitak milijardu dinara, sa obavezama od 40 miliona evra i neplaćenim porezima i doprinosima. Novac za ugovore koji su tek bili potpisani je unapred nenamenski potrošen, a obaveze za isporuku robe su ostale, tako da je „Krušik” bio u situaciji da isporučuje robu, a da je novac namenjen za proizvodnju već bio potrošen. „To su samo neke od neprilika sa kojima smo se suočili na početku prošle godine”, rekao je direktor „Krušika”.

Mladen Petković

Mladen Petković (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na pitanje novinara dokle se stiglo sa čuvenim projektom osvajanja i proizvodenje protivoklopne rakete „bumbar“, Petković kaže da je „razvoj pri kraju, još uvek traju neka ispitivanja, tako da se očekuje uskoro i proizvodnja ’bmbara“. On nglašava da proizvodnja  te rakete ne zavisi samo od „Krušika“ i ponavlja da je realizacija tog projekta „veoma blizu“.

Na pitanje da li je deaktivirana druga bomba teška 500 kilograma zaostala iz vremena NATO bombardovanja, koja je nedavno otkrivena u fabričkom krugu na prostoru stare aletnce, direktor“Krušika“ kaže da još uvek nije deaktivirana. „U toku je detekcija i sve se radi pažljivo u skladu sa zakonom i procedurama, očekujemo vrlo brzo da se locira gde je i da se potom izvadi“, objašnjava Petković.

Što se tiče poreskog duga od blizu dve i po miljarde dinara, što „Krušik“ svrstava na drugo mesto najvećih dužnika u Srbiji, Mladen Petković podseća na zaključak Vlade Srbije iz 2013. godine po kome bi sve postojeće obaveze prema državi trebalo da se konvertuju u kapital „Krušika“ zaključno sa 31.12.2012. godine. „To znači da će se naša obaveze prema državi i lokalnoj samoupravi odnositi samo za 2013. godinu, što ćemo mi izmiriti iz sopstvenih sredstava“, kaže direktor „Krušika“ Mladen Petković.

 

Aktuelno