Nagrađeni na konkursu NLB Banke (foto: www.nlb.rs)
Nagrađeni na konkursu NLB Banke (foto: www.nlb.rs)
11.10.2015, 10:18

Najbolji projekat Radoslava Grujičića

č: | fb:

Tamnavski proizvođač organske hrane Radoslav Lale Grujičić iz Pambukovice pobednik je tradcionalnog konkursa za najbolje projekte u toj oblasti, saopštili su organizatori. Među 40 projekata, Grujičićev je ocenjen najboljim, pa ga je NLB banka nagradila sa milion dinara. Drugi je bio Stevica Kračunjel iz Dupljaje, kod Bele Crkve u Banatu, koji je dobio 300.000 dinara, a treći Milorad Aćimović iz Futoga,  kod Novog Sada, što mu je donelo 100.000 dinara. Predsednik žirija bio je Milan Adamović.

Grujičić ima 20 hektara sertifikovanih za proizvodnju organske hrane, veliki je proizvođač povrća, ali i jagoda i šljiva, kao i pojedinih ratarskih kultura od čijih ostataka pravi organsko đubrivo. Svoju robu prodaje i na Staroj zelenoj pijaci u Valjevu, gde dolazi svakog drugog petka. Njegovi sin i snaha su u februaru, sa još nekoliko proizvošača organske hrane iz Kolubarskog okruga, išli na tradicionalni specijalizovani sajam u Nirnberg, u Nemačkoj.

U Valjevskom kraju, prema saznanjima Kolubarskih.rs, ima nekoliko sertifikovanih proizvošača, a njih desetak je u postupklu sertifikovanja. Na sličnom konkursu u 2014, među nagrađenima, bio je i Nikola Grujičić iz sela Žabara.

Projekti na ovogodišnji konkurs prispeli su iz 24 opštine u Srbije, a sa područja Kolubarskog okruga bilo ih je tri. Najviše projekata bilo je iz oblasti voćarske i povrtarske, odnosno stočarske proizvodnje - 61 odsto učesnika ima sertifikate za organusku proizvodnju hrane, dok su ostali u postupku sertifikacije.

Prema podacima Ministarstva za poljoprivredu, u Srbiji su 292 domaćinstva sertifikovana za organsku proizvodnju hrane.

 

Aktuelno