Sastanak (foto: Đorđe Đoković)
Sastanak (foto: Đorđe Đoković)
03.03.2016, 07:58

Česi zainteresovani za preuzimanje „Srbijanke“

č: | fb:

Češka firma „Čerozfrut“, jedna od najvećih prerađivača i distributera voća i povrća čiji je godišnji promet 450 miliona evra, zainteresovana je da zakupi valjevsku „Srbijanku“, saopštili su predstavnici te firme na sastanku u Valjevu. Međutim, bez saglasnosti države to nije moguće zbog nekoliko sudskih sporova koji još uvek traju između DP „Srbijanka“ i Nove „Srbijanke“ i zato će gradsko rukovodstvo tražiti pomoć Vlade Srbije.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Gradske direkcije Dragan Jeremić, koji je inicijator dolaska češke delegacije u Valjevo, kaže da postoji mogućnost da se kroz ovu saradnju sa češkom firmom, koja je najveći prerađivač, proizvođač i distributer voća i povrća u srednjoj, južnoj i istočnoj Evropi, pokrene proizvodnja u „Srbijanci“, što bi bilo od velikog značaja za Valjevo.

„Gradsko rukovodstvo ne može ništa da učini bez Države, zato ćemo predložiti Vladi Srbije da češka kompanija preuzme Srbijanku i upravlja preduzećem do okončanja brojnih sudskih sporova koji traju godinama zbog čega se i ono malo što je preostalo u Srbijanci urušava i krade. Na sličan način je preuzeta smederevska Železara i ispostavilo se da je taj sistem uspešan“, kaže Jeremić.

Češka kompanija „Čerozfrut“ zainteresovana je za otkup maline i šljive iz valjevskog kraja, ali i za ulaganje u proizvodnju maline pod plastenicima. Predstavnik firme Jan Hnilica kaže da već sarađuju sa poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije i navodi da iz čačanskih sela i Subotice otkupljuju šljive i lubenice. Valjevski kraj je poznat po malini, otuda i interesovanje za ulaganje u proizvodnju malina.

Jan Hnilica

Jan Hnilica (Foto: Đorđe Đoković)

„Reč je o projektu gajenja maline sorte polka iz Poljske u plastenicima u koje bi investirali i do stotinu hiljada evra. Vaši poljoprivrednici bi uložili svoje zemljište i rad, a mi bismo uložili novac u proizvodnju i sav rod maline bi otkupili“, objašnjava Hnilica. Dodaje da bi se malina nakon branja za samo tri dana, i to u svežem stanju, našla u trgovinskim lancima evropskih zemalja.

Malina valjevskog kraja je mekša, ukusnija i aromatičnija. Ja nekada u šali kažem da mi, upravo tu malinu imamo u prodaji. 

Ovdašnji voćari kažu da bi im značila saradnja sa češkom firmom koja bi u velikoj meri unapredila voćarsku proizvodnju. Smatraju da je neophodno veće ulaganje u poljoprivredu, a takođe je neophodno da se obezbedi plasaman njihovih proizvoda po tržišnim, a ne, kako rekoše, mizernim cenama. Predstavnik firme „Čerozfrut“ Jan Hnilica kaže da bi se proizvođačima kilogram maline danas plaćao 16 evra, dok bi u supermarketima cena bila deset puta veća. 

Novoformirano preduzeće „Agrorazvoj-valjevske doline“ biće nosilac poljoprivredne aktivnosti i partner svim stranim kompanijama koje će ulagati u poljoprivrednu proizvodnju valjevskog kraja, rečeno je nakon sastanka sa predstavnicima češke kompanije.

                                                                                      

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 43 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 22 sati 11 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...