Registracija Prijava preko FB
Ranka Savić (foto: Đorđe Đoković)
Ranka Savić (foto: Đorđe Đoković)
16.03.2016, 13:30

U „Krušiku“ ohrabrujuće i dobro!

č: | fb:

Položaj srpskog radnika je izuzetno težak, osim radnika HK „Krušik“ kojima je obezbeđen posao i zarade, kao i solidni uslovi rada, zaključak je sa kojim su danas čelnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata napustili valjevsku vojnu fabriku.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) formirala je danas svoj odbor u HK “Krušik” i to je praktično poslednja fabrika namenske industrije u Srbiji u kojoj do sada nije bilo sindikalnog organizovaanja radnika, kroz ASNS koji će za dve nedelje biti reprezentativni sindikat. “Za sada su u Asocijaciji samo proizvodni radnici”, kaže predsednica Ranka Savić, koja je razgovarala sa direktorom Mladenom Petkovićem i radnicima “Krušik” namenske.

„Jedini problem jeste to što radnici imaju nekoliko nepovezanih godina radnog staža, ali sam dobila uveravanja da su zajedno sa Vladom Srbije i taj problem rešili i da će to pitanje rešavati kako zaposleni budu odlazili u penziju. Vraćene su jubilarne nagrade, prosečna zarada je 48.000 dinara, što je i republički prosek. Naravno da ta zarada, sa ovakvim poslovima i profitom, treba da bude veća, ali ćemo to ostaviti za neki naredni period naše borbe. Sve u svemu ovo je jedna od boljih poseta srpskim fabrikama i bila bih srećna da ovakvih poseta ima mnogo više“, kaže Savić.

Ona dodaje da se HK „Krušik“ od ostalih srpskih fabika namenske industrije izdvaja po tome što nema dugovanja, tako da se proizvodnja ne finansira kreditima, nego iz sopstvenih sredstava, što nije slučaj sa mnogim namenskim preduzećima, koja traže pomoć Države kroz subvencije i kreditno se zadužuju.

Ne mogu da vam opišem koliko sam srećna zbog današnjeg razgovora u Krušiku jer sam putujući po Srbiji i razgovarajući sa poslodavcima i radnicima, slušala samo kukanje, jad, bedu i nemaštinu. Ovo što sam čula u „Krušiku” je ohrabrujuće i dobro.

Radnici „Krušik“ namenske, članovi odbora ASNS, su potvrdili sve navode direktora, jedinu zamerku su imali na uslove rada. „Dogovorili smo se da se u narednom periodu poboljšaju uslovi rada i bezbednsot radnika. Jedan deo proizvodnje već sada je prilagođen evropskim i svetskim standardima, a drugi deo biće unapređen u narednih šest meseci, dobili smo uveravanja direktora kompanije“, kaže Savić.

 

ASNS pauziraju za ovogodišnje izbore, nezadovoljni i jednom i drugom stranom

Asocijacija nezavisnih sindikata neće podržati nijednu političku partiju na ovogodišnjim parlamentarnim izborima jer je nezadovoljna ponudom, programima i rešenjima koje nude partije.

„Nismo zadovoljni trenutnim stanjem jer položaj srpskog radnika, izuzev radnika 'Krušika', je izuzetno težak. Srpski radnik je postao jeftina potrošna roba, izuzetno nezaštićen i slabo plaćen. U situaciji kada i sama Vlada dolazak stranih investitora reklamira kroz bagatelnu radnu snagu, ASNS ne može biti zadovojan. Istovremeno opozicione partije nisu nas uverile da imaju programe i snagu da nešto promene“, kaže predsednica ASNS.

Dodaje da i dalje misli da je sindikatu mesto u parlamentu jer mora da učestvuje u radu zakonodavne vlasti, zato će pokrenuti pitanje kako sindikat da učestvujeu radu Skupštine, ali da ne bude na listi neke političke partije. „Možda nam kao model posluže Nemačka i Austrija gde sindikati imaju stolice u parlamentu, učestvuju nezavisno od partija i tako daju svoj doprinos donošenju zakona i radu parlamenta“, predlaže Ranka Savić.

Na prethodnim  izborima ASNS je podržala LDP, kada je Ranka Savić bila narodna poslanica.

 

 

Aktuelno

Kafane u Tešnjaru (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nakon dve neuspele Pre 2 sati 12 minuta

Treća dopunjena javna nabavka za ugostiteljske usluge

Javna nabavka za ugostiteljske usluge raspisana je po treći put. Ovaj put među dodatnim uslovima su da restoran posluje duže od pet godina, da može da primi više od 50 gostiju i da ima parking za...

Bair (foto: Đorđe Đoković)
Za projekat "Živeti zajedno" novac obezbedili EU i Grad Pre 22 sati 3 minuta

Bair dobija kanalizaciju

Romsko naselje Bair u Valjevu će, realizacijom projekta "Živeti zajedno", dobiti kanalizaciju. Vrednost radova je oko 230.000 evra, veći deo je donacija Evropske unije, dok će Grad obezbediti oko...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

I inkvizitori su verovali da su hrišćani...

Da po nekog i nešto ne može biti tragično, bilo bi komično gledati kako neki "verujući", gledaju na ljude koji im se "ne sviđaju!". Zato što po svojim rečima, a verovatno i dubokom uverenju,...  · 1 komentar

Plivači Valisa (foto: PK Valis)
Na mitingu u Trebinju Pre 1 dan

Dvadeset medalja za plivače Valisa

Plivači Valisa su, u konkurenciji 300 takmičara, osvojili 20 medalja na međunarodnom plivačkom mitingu koji je održan proteklog vikenda u Trebinju. Najuspešniji u valjevskoj ekipi bio je Simon...