Marko Čadež  (foto: Đorđe Đoković)
Marko Čadež (foto: Đorđe Đoković)
22.04.2016, 15:05

Čadež najavio drugu fazu reforme komorskog sistema

č: | fb:

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je danas u Valjevu drugu fazu komorskog sistema u Srbiji. Čadež je novinarima rekao da su u prvoj fazi utvrđene slabe tačke sadašnjeg načina organizovanja zbog čega komorski sistem nije bio u službi privrede onako kako bi to trebao da bude. Posebno je naglasio da je broj zaposlenih u Komori smanjen za jednu trećinu.

Druga faza, precizirao je Čadež, podrazumeva operacionalizaciju utvrđenog koncepta reforme kroz sistem regionalnih komora, koje će sada biti spona privrede sa lokalnim samoupravama ali i sa državnim organima u oblasti zakondavstva, primene i izmene propisa.

Sednica Skupštine Regionalne privredne komore

Sednica Skupštine Regionalne privredne komore (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik PKS je pre učešća na sednici Skupštine Regionalne privredne komore (RPK) za Kolubarski i Mačvanski okrug, na kojoj je govorio o transformaciji komorskog sistema u Srbiji, posetio valjevska preduzeća Agranela, Vally i Valjevskui pivaru.

Agranela se bavi sušenjem i preradom šljive i 96 odsto svoje proizvodnje izvozi kako na tržište Rusije tako i u zapadnoevropske zemlje. "Dobro je da je Agranela spremna da se uduržuje sa manjim proizvođačima u ovoj oblasti i pomogne im da lakše nađu put do stranog kupca", ocenio je Čadež naglašavajući pritom kako će PKS pomoći da se sa Rusijom reše problemi izvoznih kvota..

Za italijansko-srpsku komapniju Vally, koja pogone ima u Valjevu i Loznici, rekao je kako je primer firme koja se "primila u našim uslovima i dobro posluje". Vally je takođe veliki izvoznik čarapa i ženskog rublja, a posebno je bitno da se stabilizovala situacija na tržištu Rusije, posle krize uzrokovane ratom sa Ukrajinom, što omogućava zapošljavanje novih radnika.

Poseta Vally-ju, saznajemo, na zahetv iz te kompanije, nije bila u protokolu posete predsednika PKS, pa su ga u toj kompaniji pratile samo probrane ekipe poput (ne)postojećeg Tanjuga.

Za Valjevsku pivaru, koja je prevazišla višegodišnju krizu i stečajne muke, pa je prosečna zarada zaposlenih sada oko 45.000 dinara, trenutno je veliki problem izvoz na tržište SAD, koji sada ide preko Turske, ali će, kako je rako Čadež, veliko olakšanje biti skorašnje otvaranje linija Air Srbije za Ameriku.

Marko Čadež je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i to kako je bitno da se zadrži politička stabilnost u zemlji, odnosno da je važna saradnja zemalja u Regionu, koje samo zajedno mogu nastupati na trećim tržištima i ocenio kako bi politika i političari to morali da imaju na umu i olakšaju situaciju privrednicima umesto što je često otežavaju.

 

 

Aktuelno

Konferencija Lokalni odgovor (foto: Kolubarske.rs)
Uspešna građanska inicijativa Pre 13 sati 48 minuta

Besplatni priključci na Toplanu za građane Valjeva

Grad Valjevo je uvažio građansku inicijativu za omogućavanje besplatnih priključaka na toplovod koju je udruženje Lokalni odgovor pokrenulo u januaru ove godine. "To je dokaz da građani, kada se...

Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 5.12.2023

Đoko, majstore!

U uobičajenoj predizbornoj kampanji, uobičajeno i prljavoj, konačno pikanterija. "Eksplicitni snimak seksa!", na Pinku. I zasad, samo povlačenje Đorđa Miketića iz kampanje...   Pustimo...  · 6 komentara