Radovan Mijailović (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Mijailović (foto: Đorđe Đoković)
11.05.2016, 19:34

Sistem energetskog menadžmenta

č: | fb:

Racionalna upotreba energije, povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, danas su ključni elementi energetske politike zemlje, ali i održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena.

Zahtevi o ne "deklarativnim" nego "vidljivim" rezultatima u energetskoj efikasnosti se sve odlučnije postavljaju pred kompanije i prduzeća u Srbiji, otuda je u organizaciji Regionalne privredne komore u Valjevu danas održan skup na temu “Sprovođenje sistema energetskog menadžmenta u Srbiji i sertifikacija po sistemu upravljanja energijom ISO 50001”, o čemu je govorio koordinator za energetsku efikasnost Radovan Mijailović.

On objašnjava da se javila potreba za sistematizovanjem u vidu standarda ISO 50001, koji precizira zahteve za usvajanje, primenu, održavanje i unapređivanje sistema energetskog menadžmenta, tačnije odnosi se na sve aspekte korišćenja energije u okviru jedne kompanije.

“Bez obzira na zakonske obaveze iz oblasti energetske efikasnosti koje čekaju privrednike, oni moraju znati da je ovo pitanje pre svega uštede energije, smanjenja troškova svih energenata i drugih resursa, ali i povećanje profita, produktivnosti i poboljšanje kvaliteta. To su sve, dugoročno gledano, pitanja održivog razvoja firmi. Privrednici moraju da snime stanje u svojim firmama, analiziraju podatke, da naprava planove poboljšanja i da se pridržavaju zakonskih propisa”, objašnjava Mijailović.

On navodi da je u Srbiji do sada izdato samo 14 sertifikata ISO 50001, što znači da je malo firmi zainteresovano za uvođenje standarda u oblasti energetske efikasnosti tako da smo po tom pitanju na samom početku. Iz Kolubarskog okruga za sada se za dobijanje sertifikata ISO 50001 prijavilo oko četrdesetak firmi i to iz različitih oblasti, ali još uvek nijedna nije sertifikovana.

Energetska efikasnost

Energetska efikasnost (Foto: Đorđe Đoković)

Na današnjoj prezentaciji malobrojni valjevski privrednici su upoznati sa sistemom energetskog menadžmenta ISO 50 001, zakonskom regulativom iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Bilo je reči i o odgovornosti rukovodstva, energetskoj politici i planiranju, kao i o programu unapređenja energetske efikasnosti u firmama.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 30 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 1 komentar

Saop[tenje Pre 1 dan 3 sati

Voda u Kamenici je za piće

JKP Vodovod obaveštava korisnike koji se snabdevaju sa vodovoda Valjevska Kamenica da je voda u distributivnoj mreži za piće i da po svim parametrima odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti...  · 1 komentar